Μιχαήλ Μαυρίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μιχαήλ Μαυρίκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατεπανάτο της Ιταλίας

Ο Μιχαήλ Μαυρίκας ή Μιχαήλ Μαύρηξ ήταν βυζαντινός στρατηγός και ναύαρχος δούκας της Αντιόχειας, διοικητής του Δυρραχίου και έπειτα διοικητής (κατεπάνω) της Ιταλίας από το 1067 έως το 1069.

Στάλθηκε στη Νότια Ιταλία από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι΄ Δούκα στο 1066, κατόπιν αιτήματος του αρχιεπίσκοπου της Βάρης. Έφτασε το επόμενο έτος με έναν στρατό από Βαράγγους, μάλλον αναλαμβάνοντας έτσι το αξίωμα του κατεπάνω της Ιταλίας, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1069. Ανακατέλαβε και επέστρεψε στους Ρωμαίους το Μπρίντιζι και Τάραντα, όπου τις τοποθέτησε κάτω από την εντολή του Νικηφόρου Καραντινού, Βυζαντινού στρατηγού, ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον των Βουλγάρων. Κέρδισε μια σειρά από νίκες εναντίον των Νορμανδών χωρίς όμως μεγάλα αποτελέσματα, έτσι η εξουσία των Ρωμαίων μειωνόταν σταδιακά στη Νότια Ιταλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lupo Protospata, Chronicon rerum in regno Neapolitano gestarum
  • Annales Barenses

Παρεταίρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Julius Norwich, I Normanni nel Sud 1016-1130, Mursia, Milano, 1971 (ed. orig.: The Normans in the South 1016-1130. Longmans: London, 1967).
  • P. Corsi, Ai confini dell'Impero. Bisanzio e la Puglia dal VI all'XI secolo., Bari, 2002
  • Vera von Falkenhausen, La dominazione bizantina nell'Italia meridionale dal IX all'XI secolo, Bari 1978, p. 136
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Michele Mauricas της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).