Μιορίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοσκός και πρόβατα στη Ρουμανία

Η «Μιορίτσα» (ρουμανικά: Mioriţa), δηλαδή η «Μικρή Προβατίνα», είναι παλιά ρουμανική ποιμενική μπαλάντα και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ρουμανικής λαογραφίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Έχει διάφορες εκδόσεις, με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Μια από αυτές επιλέχθηκε από τον Βασίλε Αλεξάντρι για να σχηματιστεί η αναφορά του έργου στα σχολικά βιβλία. 

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή είναι απλή: τρεις βοσκοί (ένας Μολδαβός, ένας Τρανσυλβανός και ένας Βραντσεανός) συναντώνται, ενώ φροντίζουν τα κοπάδια τους. Μια προφανώς μαγεμένη προβατίνα που ανήκει στον Μολδαβό λέει στον αφέντη της ότι οι δύο άλλοι συνωμοτούν για να τον σκοτώσουν και να κλέψουν τα αγαθά του.

Ο βοσκός απαντάει ότι, αν συνέβαινε αυτό, η προβατίνα θα έπρεπε να ζητήσει από τους δολοφόνους της να θάψουν το σώμα της κατά μήκος της στάνης του πρόβατου. Μετά λέγεται ότι είπε στα υπόλοιπα πρόβατα ότι είχε παντρευτεί μια πριγκίπισσα σε μια τελετή που παρακολουθήθηκε από τα στοιχεία της φύσης, και χαρακτηρίζεται από την πτώση ενός αστεριού. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μεταφορά ιεροτελεστίας με τις επουράνιες εκδηλώσεις στην έκδοση της ιστορίας όπου η προβατίνα μιλάει στη μητέρα του βοσκού, ότι ακούει μόνο ότι ο γιος της έχει έχει παντρευτεί μια πριγκίπισσα.

Το ποίημα αυτό αναφέρεται εκτενώς από Πάτρικ Λη Φέρμορ στην αναφορά του[1] από το δεύτερο μέρος του ταξιδιού με τα πόδια από την Ολλανδία στην Κωνσταντινούπολη στο 1933-34. Αυτός περιλαμβάνει μια μερική μετάφραση η οποία αναφέρεται ως «ετοιμόρροπη αλλά αρκετά ακριβής». Αυτό στην πραγματικότητα έγινε αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης διαμονής πριν από το Σεπτέμβριο του 1939, στην ανατολική Ρουμανία.

Η Μιορίτσα αναφέρεται συχνά σε μυθιστόρημα του Μάρκους Σέντγκουικ.[2]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fermor, Patrick Leigh (1986). Between the Woods and the Water. London: John Murray. σελίδες 204–207. ISBN 0-7195-4264-2. 
  2. My Swordhand is Singing. London: Orion. 2006. ISBN 978 1 84255 558 3. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]