Μαργαρίτα της Βουργουνδίας-Τονέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1250[1]
Θάνατος4  Σεπτεμβρίου 1308 ή 1308[1]
Τονέρ (Ιόν)
Τόπος ταφήςΤονέρ (Ιόν)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Α΄ της Σικελίας (από 1268)[2][3]
ΓονείςΕύδης του Νεβέρ[2] και Ματθίλδη Β΄ του Νεβέρ[2]
ΑδέλφιαΑδελαΐδα, κόμισσα του Ωσέρ
Γιολάντα Β΄ του Νεβέρ[2]
ΟικογένειαΟίκος της Βουργουνδίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Αλβανίας
Βασιλική σύζυγος
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαργαρίτα, γαλλ. Marguerite (1250 - 4 Σεπτεμβρίου 1308) από τον Οίκο των Καπετιδών-Βουργουνδίας ήταν κόμισσα του Τοννέρ (1262-1308)· με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Σικελίας(-Νάπολης) και κόμισσα του Ανζού.

Η Μαργαρίτα κόμισσα του Τοννέρ και σύζυγος του βασιλιά της Σικελίας(-Νάπολης) & κόμη του Ανζού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη του Εύδη διαδόχου στο δουκάτο της Βουργουνδίας και της Ματθίλδης Β΄ των Νταμπιέρ κόμισσας του Νεβέρ, Ωσέρ & Τοννέρ, κόρης του Αρσαμμπώ Θ΄ κυρίου του Μπουρμπόν.

Ο σύζυγός της ήταν κόμης του Ανζού, από τον πρώτο του γάμο είχε γίνει κόμης της Προβηγκίας, μετά έγινε βασιλιάς της Σικελίας (που περιελάμβανε και τη Νάπολη) και έπειτα αγόρασε τον τίτλο του βασιλιά της Ιερουσαλήμ από τη Μαρία των Πουατιέ-Αντιόχειας, διεκδικήτρια του τίτλου. H Μαρία ήταν κόρη του Βοημούνδου Δ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας.

Όταν το 1285 απεβίωσε ο σύζυγός της Κάρολος Α΄, η Μαργαρίτα αποσύρθηκε στις γαίες της στο Τοννέρ. Στο κάστρο εκεί έμεινε με τη Μαργαρίτα των Μπριέν, σύζυγο του Βοημούνδου ΣΤ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας (μικρανεψιού της Μαρίας) και με την Αικατερίνη Α΄ του Κουρτεναί τιτουλάρια Λατίνα αυτοκράτειρα της Κωνσταντινούπολης (εγγονή του Καρόλου Α΄ από την πρώτη του σύζυγο). Οι τρεις γυναίκες έζησαν με φιλανθρωπίες και προσευχές· η Μαργαρίτα ίδρυσε τον Ξενώνα του Φοντενίλ και τον εξασφάλισε με επαρκή έσοδα για τη συντήρησή του.

Απεβίωσε 58 ετών άτεκνη και τάφηκε στον Ξενώνα· άφησε τις ιδιοκτησίες της στον μικρανιψιό της Ιωάννη Β΄ του Σαλόν-Ωσέρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1268 τον Κάρολο Α΄ των Καπετιδών-Ανζού βασιλιά της Σικελίας(-Νάπολης) και κόμη του Ανζού. Δεν απέκτησαν τέκνα και ο Κάρολος Α΄ έκανε μετά τρίτο γάμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Previté-Orton, L'Italia nella seconda metà del XIII secolo, in «Storia del mondo medievale», vol. V, 1980, pp. 198-244.