Μαρία Ζέροβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Ζέροβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Απριλίου 1902
Κοζιάτιν
Θάνατος21  Ιουλίου 1994
Κίεβο
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ουκρανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηΔιδάκτωρ των Επιστημών στην Βιολογία
ΣπουδέςInstitute of biology of the Taras Shevchenko National University of Kyiv (έως 1924)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβοτανολόγος
ΕργοδότηςΕθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο»
Institute of Botany
Οικογένεια
ΤέκναMarina Zerova
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςState Prize of Ukrainian SSR in Science and Technology (13  Δεκεμβρίου 1983)

Η Μαρία Γιακόβλεβνα Ζέροβα (Mariya Yakovlevna Zerova, εναλλακτικά Marija Jakovlevna Zerova), (7 Απριλίου 1902 – 21 Ιουλίου 1994) ήταν Ουκρανή βιολόγος και ταξινομολόγος γνωστή για το έργο της στη μυκητολογία.

Η έρευνά της περιελάμβανε εργασίες για την εκτροτροφική μυκόρριζα και τις μυκητιακές ασθένειες του καουτσούκ (Hevea brasiliensis) και των τεύτλων ( Beta sp). Συνέβαλε σημαντικά με τα πολύτομα βιβλία της Προσδιορισμός των Μανιταριών της Ουκρανίας, που εκδόθηκαν μεταξύ 1967 και 1979. Η συλλογή της από 12.000 δείγματα μυκήτων και φυτών φυλάσσεται τώρα στο Εθνικό Ερμπάριο της Ουκρανίας.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1917 άφησε το Γυμνάσιο Γυναικών Μαριίνσκι με ασημένιο μετάλλιο και μπήκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Κιέβου. Ωστόσο, προσβλήθηκε από φυματίωση και έφυγε αφού σπούδασε για τρία χρόνια. Στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, σπουδάζοντας στη Βιολογική Σχολή του (τότε) Ινστιτούτου Δημόσιας Εκπαίδευσης. Αποφοίτησε το 1924. [1]

Το 1942, ο Ζέροβα υπέβαλε μια διατριβή στη μυκητολογία με τίτλο Πλειομορφισμός μερικών ασκομυκήτων σχετικά με τις οντογενετικές σχέσεις του Ascomycota με τους ατελείς μύκητες imperfecti. Το 1969 της απονεμήθηκε ανώτατο πτυχίο Διδάκτωρ Επιστημών για μια διατριβή σχετικά με τη μελέτη της μικροχλωρίδας της ΕΣΣΔ και της μυκόρριζας του στεπικού τμήματος της Ουκρανίας.[1]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή της, η Ζέροβα εργάστηκε αρχικά ως δασκάλα. [1] Ωστόσο, σύντομα ξανάρχισε μια επιστημονική καριέρα και πέρασε τη ζωή της μελετώντας την ταξινόμηση των μυκήτων, την οικολογία και τις χρήσεις των μυκήτων. Αφού εργάστηκε στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Ερευνών Ζαχαρότευτλων, το 1932 διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος φυτοπαθολογίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών για το Καουτσούκ και τα Προϊόντα Καουτσούκ. Μελέτησε τη μικροχλωρίδα και τις ασθένειες των φυτών καουτσούκ και εντόπισε και περιέγραψε τέσσερα νέα είδη μυκήτων: Macrosporium tausaghyzianum Zerova; Phyllosticta tausaghyziana Zerova; Myrothecium transchelianum Zerova & Tropova και Melanospora asclepiadis Zerova (ένα μυκοπαράσιτο του Fusarium solani App. & Wr. ). [1]

Μετακόμισε σε ένα Ινστιτούτο Δασικών Φυτειών και ερεύνησε την παθολογία των φυτών και επίσης πώς η μυκητολογία θα μπορούσε να βελτιώσει την εγκατάσταση δέντρων και θάμνων σε διαμορφωμένες αστικές περιοχές. Αναγνώρισε πάνω από 400 είδη μυκήτων, μερικά νέα στην επιστήμη, σε 160 είδη φυτών. [2] [3]

Το 1942 η Ζέροβα εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Βοτανικής MG Kholodny της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της καριέρας της. Το 1963 έγινε επικεφαλής του τμήματος μυκητολογίας και από το 1972 μέχρι τον θάνατό της το 1994 ήταν ανώτερη ερευνήτρια-σύμβουλος. Η έρευνα για τη μυκόρριζα ξεκίνησε στο Ινστιτούτο τη δεκαετία του 1950 και η έρευνά της κινήθηκε σε αυτόν τον τομέα. Διερεύνησε την ποικιλομορφία των ειδών που σχετίζονται με δέντρα, θάμνους και επίσης τα χόρτα και τα φυτά της στέπας της Ουκρανίας. Τα δείγματα που συνέλεξε κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας φυλάσσονται τώρα στο Εθνικό Ερμπάριο της Ουκρανίας στο Ινστιτούτο Βοτανικής.

Αργότερα, στη δεκαετία του 1960, εργάστηκε στην ταξινόμηση μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων των γενών Inocybe και Dacryomstra. Εφάρμοσε τη νέα διαθέσιμη τεχνολογία της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης σε αυτή την έρευνα. Ηγήθηκε της έρευνας για την αύξηση του αριθμού των ειδών μυκήτων, που συλλέγονται για ανθρώπινη τροφή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μεθόδων καλλιέργειας για τα περισσότερα είδη. Αυτές οι στρατηγικές καλλιέργειας θεωρήθηκαν πιο σημαντικές μετά τη συνειδητοποίηση ότι τα καρποφόρα σώματα άγριων μυκήτων θα μπορούσαν να συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά ισότοπα από το έδαφος. Ξεκίνησε επίσης έρευνα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες ορισμένων από αυτά τα είδη. [2]

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της επέβλεψε μεταπτυχιακούς φοιτητές και έδωσε επίσης διαλέξεις και σεμινάρια στο κοινό καθώς και επιστημονικά συνέδρια.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζέροβα είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας πάνω από 200 δημοσιεύσεων. Αυτά περιλαμβάνουν βιβλία για τους μύκητες της Ουκρανίας.

  • M. Ya. Zerova, Βρώσιμα και δηλητηριώδη μανιτάρια της Ουκρανίας (Їстівні та отруйні гриби України) (στα Ουκρανικά, δύο εκδόσεις, 1963 και 1970).
  • M. Ya. Zerova και SP Wasser, εδώδιμα και δηλητηριώδη μανιτάρια των ουκρανικών Καρπαθίων (Їстівні та отруйні гриби Українських Карпат) (στα Ουκρανικά, 1972).
  • M. Ya. Zerova, Άτλας των Μανιταριών της Ουκρανίας (Атлас грибів України) (στα Ουκρανικά, 1974). Με έγχρωμα σχέδια 550 ειδών μανιταριών.

Ήταν μια από τις συγγραφείς του Προσδιορισμού των μανιταριών της Ουκρανίας (Визначник грибів України), που δημοσιεύτηκε σε πέντε τόμους σε επτά βιβλία μεταξύ 1967 και 1979, αν και οι εργασίες για αυτό ξεκίνησαν το 1946. Συνέβαλε στον τόμο 2, σχετικά με τους ασκομύκητες και τους βασιδιομύκητες, που βρέθηκαν στην περιοχή της Ουκρανίας, καθώς και στον Τόμο 3 όπου παρείχε μια κριτική αναθεώρηση των ατελών μυκήτων.[1] Στη δεκαετία του '60 ο Ζέροβα δημοσίευσε γενικευμένες εργασίες για την ταξινόμηση και την εξέλιξη των ασκομυκήτων.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 1983 η Ζέροβα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της Ουκρανίας στην Επιστήμη και την Τεχνολογία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη συμβολή της στον Καθορισμό των Μανιταριών της Ουκρανίας (1967–1979). [2]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνώρισε και παντρεύτηκε τον Ντμίτρι Ζέροφ ενώ ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Είχαν ένα παιδί, τη ζωολόγο Μαρίνα Ζέροβα. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Borisenko, V (2004). Ukrainians in history (in Ukrainian language). Kyiv: Lybid. σελίδες 110–112. ISBN 966-06-0361-4. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Sytnik, K M (1985). Development of biology in Ukraine (3 volumes, in Ukrainian language) – Volume 2: Development of botanical research, physiology and biochemistry, introduction and acclimatization, genetics and plant breeding, microbiology during the years of Soviet power. Kiev: Nauk. Dumka. σελίδες 50–59. 
  3. «Diseases of spruce caused by the fungus Phomorpsis piceae sp.nov. (in Ukrainian)». Ukrainian Botanical Journal 20 (28): 137–143. 1939.