Μίστερ Μπιν (χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μίστερ Μπιν είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας από τη βρετανική τηλεοπτική κωμική σειρά Mr. Bean, το spin-off κινουμένων σχεδίων και δύο ταινίες μεγάλου μήκους. Δημιουργήθηκε και ενσαρκώθηκε από τον Ρόουαν Άτκινσον και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση στο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1990.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίστερ Μπιν ζει στο διαμέρισμα 2, στον αριθμό 12 της οδού Arbor Road, στο Λονδίνο. Το όνομα και το επάγγελμά του, αν υπάρχουν, δεν αναφέρονται ποτέ. Αυτοσυστήνεται απλώς ως «Μπιν» (φασόλι). Στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά, Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής το 1997, η λέξη "Μίστερ" (κύριος) εμφανίζεται στο διαβατήριό του στο πεδίο "όνομα" και υποτίθεται ότι είναι φύλακας στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.[1] Ως ημερομηνία γέννησής του αναφέρεται είτε η 15η Σεπτεμβρίου 1956 είτε η 6η Ιανουαρίου 1955 (η τελευταία είναι η πραγματική ημερομηνία γέννησης του Ρόουαν Άτκινσον).

Από την αρχή του δεύτερου επεισοδίου, ο Μίστερ Μπιν πέφτει από τον ουρανό σε μια δέσμη φωτός, συνοδευόμενος από μια χορωδία που τραγουδά "Ecce homo qui est faba" (Ιδού ο άνθρωπος που είναι φασόλι). Αυτές οι εναρκτήριες σεκάνς ήταν αρχικά ασπρόμαυρες στα επεισόδια 2 και 3, και προορίζονταν από τους παραγωγούς για να δείξουν την ιδιότητά του ως "συνηθισμένου άνδρα που βρέθηκε στο προσκήνιο". Ωστόσο, μεταγενέστερα επεισόδια έδειχναν τον Μίστερ Μπιν να πέφτει από τον νυχτερινό ουρανό σε έναν έρημο δρόμο του Λονδίνου με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Στο τέλος των επεισοδίων 3 και 6, εμφανίζεται επίσης να τραβιέται αμέσως πίσω στον ουρανό στις αντίστοιχες σκηνές. Ο Άτκινσον έχει παραδεχτεί ότι ο Μίστερ Μπιν «έχει μια εξωγήινη πτυχή».[2] Στη σειρά κινουμένων σχεδίων (επεισόδιο "Double Trouble") οδηγείται σε ένα διαστημόπλοιο με "εξωγήινους" που του μοιάζουν πολύ και έχουν και αυτοί δικά τους λούτρινα παιχνίδια. Σε έναν προφανή φόρο τιμής, οι εξωγήινοι τον στέλνουν πίσω στο σπίτι με μια δέσμη φωτός και μουσικής παρόμοια με το άνοιγμα της αρχικής σειράς Mr. Bean.

Ρούχα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ενδυμασία του Μίστερ Μπίν από την ταινία ''Ο Μίστερ Μπιν Πάει Διακοπές'' στο Μουσείο Κινηματογράφου του Λονδίνου

Ο Μίστερ Μπιν εμφανίζεται συνήθως φορώντας καφέ τουίντ σακάκι, λευκό πουκάμισο, λεπτή κόκκινη γραβάτα, καφέ παντελόνι, μαύρα παπούτσια και ένα μαύρο ψηφιακό ρολόι-αριθμομηχανή. Αλλάζει κατά καιρούς το ντύσιμό του για να ταιριάζει στη σκηνή στην οποία βρίσκεται.[3] Επίσης, οδηγεί ένα κλασικό Mini.

Στο επεισόδιο «The Return of Mr. Bean», όταν ο Μπιν πηγαίνει σε ένα κυριλέ εστιατόριο για να γιορτάσει τα γενέθλιά του, φοράει γκρι κοστούμι με μια σκούρα κόκκινη γραβάτα. Στο ίδιο επεισόδιο φοράει σμόκιν. Στο επεισόδιο «The Curse of Mr. Bean», όταν ο Μπιν κατευθύνεται προς το πάρκο για να φτιάξει ένα σάντουιτς για μεσημεριανό, φοράει μακρύ σκούρο πράσινο πανωφόρι με ανοιχτό πράσινο πουκάμισο και σκούρα πράσινη γραβάτα. Στο ίδιο επεισόδιο, όταν ο Μπιν πηγαίνει να παρακολουθήσει μια ταινία τρόμου με την κοπέλα του, φοράει τα συνηθισμένα ρούχα του, αλλά με ανοιχτόχρωμο καφέ πουλόβερ αντί για το καφέ τουίντ σακάκι του.

Προσωπικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόουαν Άτκινσον ως Μίστερ Μπιν το 2007 δίπλα στο Μάνεκεν Πις στις Βρυξέλλες.

Ο Μίστερ Μπιν είναι ανώριμος, απορροφημένος στον εαυτό του, εξαιρετικά ανταγωνιστικός και κάνει διάφορα ανορθόδοξα σχέδια και επινοήσεις. Μιλάει σπάνια και, όταν το κάνει, συνήθως απλώς μουρμουράει λίγες λέξεις με κωμικά μπάσα φωνή. Ο Μίστερ Μπιν συχνά φαίνεται να αδιαφορεί για τις βασικές αρχές με τις οποίες λειτουργεί ο κόσμος και η εκπομπή συνήθως παρουσιάζει τις προσπάθειές του σε δραστηριότητες που γενικά θα θεωρούνταν απλές, όπως να κολυμπήσει, να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση, να αλλάξει τη διακόσμηση ή να πάει στην εκκλησία, να τις κάνει με, δικές του, παράξενες και αντισυμβατικές μεθόδους. Το χιούμορ προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτότυπες (και συχνά παράλογες) λύσεις του σε προβλήματα –συνήθως αυτοπροκαλούμενα– και την πλήρη αδιαφορία του για τους άλλους καθώς τα λύνει, τη μικροπρέπειά του και την περιστασιακή (αν και όχι έντονη) κακία του.[1]

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άτκινσον έχει αναφέρει τον κωμικό χαρακτήρα Κύριο Ιλό, που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο κωμικό και σκηνοθέτη Ζακ Τατί, ως επιρροή στον χαρακτήρα.[4] Ο Άτκινσον ανέφερε επίσης την επιρροή του Πίτερ Σέλερς, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποδυθεί παρόμοιους χαρακτήρες «χαζού» όπως ο Χρούντι Μπάκσι στο Πάρτι (1968) και Επιθεωρητής Κλουζώ στις ταινίες της σειράς The Pink Panther.[5]

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίστερ Μπιν είναι ο κύριος χαρακτήρας τόσο της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς και του spin-off κινουμένων σχεδίων της, καθώς και των ταινιών μεγάλου μήκους που βασίζονται στη σειρά, Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής (1997) και Ο Μίστερ Μπιν πάει διακοπές (2007). Ο Μπιν έκανε επίσης γκεστ εμφανίσεις στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012 και στην κινεζική ταινία του 2017 Huan Le Xi Ju Ren. Ο Ρόουαν Άτκινσον ερμήνευσε επίσης τον Μπιν σε πολλά σκετς και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις όλα αυτά τα χρόνια, για προϊόντα όπως REMA 1000, M&M's, Fujifilm, Nissan Tino, Snickers και πιο πρόσφατα για Etisalat το 2019.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Mel Smith, Bean: The Ultimate Disaster Movie, PolyGram Filmed Entertainment, 1997
  2. «The Fine Art of Being Mr Bean». web.archive.org. 17 Φεβρουαρίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Meet the Characters». Mr Bean. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. 
  4. «Mr Bean and M. Hulot» (PDF). BBC Learning English Entertainment. 
  5. «Want funny? See his movies.». Los Angeles Times. 13 July 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 January 2020. https://web.archive.org/web/20200108092024/https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2003-jul-13-ca-welkos13-story.html. Ανακτήθηκε στις 8 September 2019. 
  6. Snickers UK (4 October 2014), Snickers Mr Bean TV advert - Subtitled, https://www.youtube.com/watch?v=qIVDxL2lgN4, ανακτήθηκε στις 6 April 2018 
  7. «Many Mr. Beans Cause TV Trouble in New Spot from Hungry Man's David Kerr». LBBOnline. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]