Μένσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μένσα (Mensa)
Είδος Εξειδικευμένος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός
Ίδρυση 1 Οκτωβρίου 1946
Έδρα Οξφόρδη, Αγγλία
Πρόσωπα Roland Berrill, Lancelot Ware
Ιστότοπος http://www.mensa.com

Η Μένσα (Mensa) είναι ένας διεθνής οργανισμός, μια παγκόσμια κοινωνία ανθρώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία εστιάζει στην αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυίας.Μοναδικό κριτήριο για να γίνει κάποιος μέλος είναι να έχει Δείκτη Νοημοσύνης (I.Q.) που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ήτοι μεγαλύτερο ή ίσο του 148 στην Κλίμακα Cattel (που ισοδυναμεί με το 132 της κλίμακας Stanford-Binet και το 131 της κλίμακας Wechsler). Ιδρύθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1946 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, από τον δικηγόρο Roland Berrill και τον Lancelot Ware, επίσης δικηγόρο και επιστήμονα. Σήμερα υπάρχουν εθνικές οργανώσεις Μένσα σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου. Ο αριθμός των ενεργών μελών υπερβαίνει τις 122.000

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογική προέλευση της Μένσα, όσο κι αν θυμίζει την νόηση (Mens), έχει Λατινικές ρίζες. Στα Λατινικά (ή πρωγενέστερα Ρωμαϊκά) η λέξη μένσα (mensa) σήμαινε "στρογγυλή τράπεζα" ενώ χαρακτηρίζει τον ομόνυμο οργανισμό ως μία μικρή και λειτουργική κοινωνία ανθρώπων.

Η Μένσα στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Μένσα ξεκίνησε σαν ιδέα το 1979 από δύο Έλληνες μέλη της Αγγλικής Μένσα, τον Μάρκο Δραγούμη και τον Ανδρέα Ριζόπουλο και απέκτησε νομική υπόσταση και το πρώτο της καταστατικό το 1986, με πρώτο πρόεδρο τον Θεόδωρο Νάτσινα. Σήμερα αριθμεί 700 και πλέον ενεργά μέλη και τα γραφεία της βρίσκονται στην οδό Πετμεζά 14 - στάση μετρό Συγγρού - Φιξ, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Πρόεδρος της ελληνικής Μένσα από το 2009 είναι ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Αποστολίδης.

Η Ελληνική Μένσα δραστηριοποιείται στην οργάνωση Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (S.I.G.) περί Χαρισματικών Παιδιών, Puzzles-Γρίφων Λογικής και sudoku, Μαθηματικών και Φυσικής, Ιατρικής/Γενετικής, Ποίησης, Φιλοσοφίας, Εικαστικών-Πολιτιστικών, Παιδείας, Καριέρας, Αστρονομίας, Επικαιρότητας, Κοινωνικής Παρέμβασης, Προσωπικής Ανάπτυξης, Φωτογραφίας, Σκακιού, Ποδηλάτου, Κλασικής Μουσικής κ.α. Αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στην παγκόσμια ομοσπονδία γρίφων λογικής(puzzle-sudoku) την World Puzzle Federation, διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, δίνει διαλέξεις, διεξάγει τεστ ευφυΐας σε όλη την Ελλάδα, εκδίδει το δικό της περιοδικό, επισκέπτεται χώρους πολιτισμού και φυσικού κάλους, ενώ παίρνει μέρος σε διεθνείς δράσεις και συνέδρια.

Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Spesial Interest Group's)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Μένσα δραστηριοποιούνται σε μία ποικιλία ομαδών (SIGs) με βάση τα κοινά τους ενδιαφέροντα, πλαισιώνοντας έτσι τόσο τον τομέα της αλληλοεπικοινωνίας όσο και αυτόν της δημιουργηκότητας. Οι Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (ΟΕΕ) της Ελληνικής Μένσα είναι περισσότερες από 15 και ποικίλουν όσον αναφορά το ευρύ φάσμα της αρέσκειας.


Πρόεδροι της Ελληνικής Μένσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Επάγγελμα Έτη διατέλεσης προεδρίας Διάρκεια σε χρόνια Σημαντικότερα γεγονότα Έκαστος αριθμός ενεργών μελων
Θεόδωρος Νάτσινας 1986 - 1989 3 Ίδρυση της Ελληνικής Μένσα, Συνέδριο της Διεθνούς Μένσα στην Αθήνα, Πρώτη έκδοση περιοδικού Ελληνικής Μένσα 273
Νικόλαος Αναγνωστάτος 1990 - 1991 1 Πραγματοποίηση πολυάριθμων ομαδικών τεστ Δείκτη Νοημοσύνης σε σχολεία  ;
Ανδρέας Χαλκιαδάκης 1992 - 1993 1 Δημιουργία πρώτου Site της Ελληνικής Μένσα  ;
Νικόλαος Πατακιάς 1994 1 Μέλος του διπλωματικού σώματος ;
Μάρκος Αλαφούζος Μ-Η Μηχανικός 1995 - 1998 3 Παρουσίαση και ευρεία γνωστοποίηση του θέματος των ευφυών παιδιών μέσω των Μ.Μ.Ε.  ;
Ιωάννης Τζένος 1999 - 2000 1 Παρουσίαση της ίδιας της Μένσα μέσω των Μ.Μ.Ε.  ;
Γεώργιος Κλείτσας 2001 - 2002 2 Νέα παρουσία στο Ίντερνετ  ;
Ιωάννης Τζένος 2003 - 2008 5 Συνέδριο «Τεχνητή ευφυΐα και Ανθρώπινη νοημοσύνη»  ;
Χρήστος Αποστολίδης Πολιτικός Μηχανικός 2009 - 2014 6 Συμμετοχές μελών της Ελληνικής Μένσα σε διεθνείς διαγωνισμούς Πάζλ, Μηνιαίες ομιλίες μελών, Επισκέψεις σε μουσεία, Συντέλεση στην δημιουργεία του πρώτου Site με λειτουργικά Forums για συζητήσεις μεταξύ των μελών, Ενεργή συμπαράσταση στα S.I.G.s, Έκδοση νέων πλαστικών ταυτοτήτων μελών με ετήσια αλλαγή θεμάτων και συλλεκτική αξία, Ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα "Τα χαρισματικά παιδιά και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους", Αναγνώριση της Ελληνικής Μένσα από την Διεθνή Μένσα, ως Εθνική Μένσα (Full National Mensa) >700

Κατασταστικό Ελληνικής Μένσα ( 3 πρώτα άρθρα )[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΆΡΘΡΟ 1ο ( ΊΔΡΥΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΕΔΡΑ )


1. Ιδρύεται σωματείο μη κερδοσκοπικό με την επωνυμία << ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΝΣΑ >> με έδρα την μείζονα περιφέρεια της Αθήνας.


2. Το Παρόν Καταστατικό και κάθε μελλοντική τροποποίηση πρέπει να είναι σε συμφωνία με το καταστατικό τς Διεθνούς Μένσα, εκτός από διατάξεις του τελευταίου που έρχονται σε αντίθεση με τους Ελληνικούς Νόμους. Η Ελληνική Μένσα είναι συνδεδεμένη με την Διεθνή Μένσα και χρησιμοποιεί το όνομα και το λογότυπο της με την άδεια της Μένσα και της Διεθνούς Μένσα ΕΠΕ. Ως εθνική Μένσα η Ελληνική Μένσα θα συνεισφέρει στους πόρους της Διεθνούς Μένσα καταβάλλοντας ένα ανάλογο τμήμα των εσόδων της στη ΔΜ ΕΠΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της Διεθνούς Μένσα.


  • ΆΡΘΡΟ 2ο


1. ΣΚΟΠΟΙ

Οι σκοποί της Ελληνικής Μένσα είναι:

α) Η αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυίας προς όφελος της ανθρωπότητας.

β) Η υποστήριξη ερευνών για την φύση, τα χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητα της ευφυίας, και

γ) Η συμβολή γενκικότερα στην επικοινωνία και αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.


2. ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται με κάθε πρόσφορο μέσον, ιδίως με:

α) Διαλέξεις, ελεύθερες συζητήσεις, ημερίδες, συνέδρια.

β) Εορτές, συγκεντρώσεις και πνευματικές εκδηλώσεις.

γ) Έκδοση εφημερίδας, περιοδικών, βιβλίων και άλλων δημοσιευμάτων.

δ) Σύσταση βιβλιοθήκης.

ε) Συνεργασία με ερευνητές και αρμόδιους φορείς, ιδιωτικούς και κρατικούς, για θέματα που σχετίζονται με την ευφυία και την Μένσα

ζ) Δραστηριότητες Επιτροπών, Ομαδών Ειδικών Ενδιαφερώντων και Παραρτημάτων


  • ΆΡΘΡΟ 3ο ( ΠΟΛΙΤΙΚΗ )


1. Η Ελληνική Μένσα ως Σωματείο:

α) Δεν εκφράζει καμία άποψη ως δική της και δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική δράση.

β) Δεν υιοθετεί οποιαδήποτε ιδεολογική, πολιτική, φιλοσοφική ή Θρησκευτική κίνηση και δεν αναγνωρίζει διαιρέσεις βασισμένες στη διαφορά φυλής, θρησκείας, τάξεων, φύλου ή μόρφωσης.

γ) Δεν έχει σκοπούς και δεν οργανώνει δραστηριότητες, που είναι επιβλαβείς για την ανθρωπότητα καθώς η ευφυία πρέπει να χρησιμοποιείται προς όφελος της ανθρωπότητος.


2. Τα μέλη της Ελληνικής Μένσα, ατομικά ή ως ομάδες μπορουν να εκφράζουν τις απόψεις τους ως μέλη, ελεύθερα, υπό τον όρο ότι καθιστούν σαφές ότι δεν εκφράζουν τις απόψεις τις Μένσα ως σωματείου.

Η Μένσα ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην παρακάτω διάταξη αναφέρονται με αλφαβητική σείρα οι εθνικές Μένσα 45 χωρών, οι οποίες και συγκροτούν την Διεθνή Μένσα ( Mensa International ), όπως αυτές αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μένσα. Να σημειωθεί πώς από τις 100 εθνικές οργανώσεις πού υπάρχουν μόνο οι 30 ( μαζί την Ελληνική ) έχουν παραλάβει το status της Full National Mensa.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Mensa, Μένσα Ελλάς
  • Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Mensa / Διοικητικό Συμβούλιο, Δ.Σ.
  • Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Mensa / Η ιστορία της Μενσα / Οι πρόεδροι της Ελληνικής Μένσα, Ιστορία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]