Μάρκ Χόμπσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκ Ρίτσαρντ Χόμπσον
Γέννηση2 Σεπτεμβρίου 1969 (50 ετών) Γουέικφιλντ , Δυτικό Γιόρκσαιρ
ΕθνικότηταΒρετανός
ΚίνητροΚατά συρροήν δολοφόνος
ΚατηγορίαΜη συμμόρφωση με τους όρους εγγύησης (Ιούνιος 2003)
Κλοπή , Εξαπάτηση (Φεβρουάριος 2004)
Δολοφονία - 4 θύματα (Μάιος 2005)
δεδομένα


Ο Μαρκ Ρίτσαρντ Χόμπσον (γεννημένος 2 Σεπτεμβρίου 1969) είναι Βρετανός δολοφόνος που είχε σκοτώσει τέσσερα άτομα στο Βόρειο Γιορκσάιρ της Αγγλίας τον Ιούλιο του 2004. Συνελήφθη μετά από ένα οκταήμερο κυνήγι σε εθνικό επίπεδο με περισσότερους από 500 αστυνομικούς και 12 αστυνομικές δυνάμεις.Η αστυνομία ανακάλυψε σημειώματα γραμμένα από τον Χόμπσον που έδειχναν ότι οι δολοφονίες ήταν προμελετημένες και καλά σχεδιασμένες, συμπεριλαμβανομένης μιας σημείωσης «εκκρεμούσας» που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζε να δελεάσει τη δίδυμη αδελφή της κοπέλας του στο διαμέρισμά του και μια λίστα αγορών για «μεγάλα σκουπίδια», "ζελοτέιπ, εντομοαπωθητικό σπρέι και αποσμητικό χώρου. Στο όνομα της αδερφής της κοπέλας του είχε γράψει «χρήση και κατάχρηση κατά βούληση». Ο κατάλογος των προγραμματισμένων θυμάτων περιελάμβανε επίσης τους γονείς της φίλης του και τους γονείς της πρώην συζύγου του.

Ο Χόμπσον δικάστηκε για τις δολοφονίες τον Απρίλιο του 2005. Εικαζόμενος ένοχος, καταδικάστηκε σε τέσσερις ποινές ισόβιας κάθειρξης με σύσταση ότι δεν πρέπει ποτέ να απελευθερωθεί. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που μια τέτοια σύσταση είχε γίνει για κάποιον που είχε παραδεχτεί το έγκλημά του με την πρώτη ευκαιρία. Σήμερα φυλακίζεται στη Φυλακή Γουέικφιλντ στο Δυτικό Γιόρκσαιρ.

Πρώιμος βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χόμπσον γεννήθηκε στο μαιευτήριο Manygates στο Γουέικφιλντ στις 2 Σεπτεμβρίου 1969. Το πρώτο οικογενειακό σπίτι ήταν στην οδό Norton, στο Γουέικφιλντ, όπου ο Χόμπσον μεγάλωσε με τους γονείς του Πίτερ και Σάντρα και τις δύο αδελφές του, τη Μελάνι και τη Λέσλι. Στη συνέχεια μετακόμισαν στο Woodhouse Road, Eastmoor. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος που είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο Walton colliery το 1958 και αργότερα έγινε αναπληρωτής και υπεύθυνος στο κολπίσκο Park Hill της πόλης μέχρι το κλείσιμο του 1982. Η οικογένεια μετακόμισε στη συνέχεια στην περιοχή Selby όπου ο Πίτερ Χόμπσον ανέλαβε δουλειά σε ένα τοπικό ανθρακωρυχείο. Η μητέρα του Χόμπσον εργάστηκε ως μηχανικός. Η παιδική ηλικία του Χόμπσον περιγράφεται από τους συγχρόνους του ως «χαρούμενη και σταθερή». Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο Heath View στο Eastmoor, το Wakefield, το λύκειο Staynor και το γυμνάσιο Brayton στο Selby. Ένας από τους δασκάλους του Χόμπσον τον υπενθύμισε ως «πολύ καλή συμπεριφορά ... τόσο μέτριο και συνηθισμένο που ήταν σχεδόν ανώνυμος.

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991 ο Χόμπσον μετακόμισε με τον παιδικό του έρωτα και τα δύο παιδιά της από άλλη σχέση. Παντρεύτηκαν το 1993, μετά τη γέννηση της κόρης τους. Ο Χόμπσον εργάστηκε στο σταθμό παραγωγής ενέργειας Drax και ως κηπουρός τοπίου. Η σύζυγός του τον περιέγραψε ως «τέλειο σύζυγο». Το 1998 ο Χόμπσον εγγράφηκε ως θυρωρός νυχτερινών κλαμπ και άρχισε να εργάζεται στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης "Kans" στο Market Place, Selby. Την Πρωτοχρονιά του 1999, έφυγε από την οικογένειά του χωρίς να δώσει λόγο και άρχισε να χρησιμοποιεί κάνναβη και να πίνει βαριά. Η σύζυγός του είπε: "Δεν υπήρχε κανένας άλλος, απλά δεν ήθελε πια παντρεμένη ζωή. Ήταν παράξενο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Γύρισε στο ποτ και έπινε βαριά. Ποτέ δεν έπινε όταν ήμασταν παντρεμένοι, αλλά Τώρα βγήκε από το πρόσωπό του. Έγινε σαν ζόμπι ... Η ζωή του έφυγε τελείως από τις ράγες. "

Δολοφονίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλαίρ Σάντερσον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2004, σκότωσε την κοπέλα του, Κλαίρ Σάντερσον, 27 ετών, στο διαμέρισμα που μοιράστηκαν στο Millfield Drive στο Camblesforth. Χτυπήθηκε στο κεφάλι δεκαεπτά φορές με ένα σφυρί και στραγγαλίστηκε, και έπειτα ο Χόμπσον τύλιξε το σώμα της σε σακούλες. Μια πλαστική σακούλα είχε επίσης τοποθετηθεί πάνω από το κεφάλι της. Η επακόλουθη ιατροδικαστική ανάλυση διαπίστωσε ότι μια περιοχή του διαμερίσματος είχε καθαριστεί με χλωρίνη, αλλά η Κλαίρ δέχτηκε επίθεση πρώτα στο σαλόνι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μπάνιο. Δεν υπήρχαν στοιχεία για πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ντάιαν Σάντερσον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουλίου, τηλεφώνησε στη δίδυμη αδερφή της Σάντερσον, την Ντάιαν, και της είπε ότι η Κλαίρ ήταν άρρωστη με αδενικό πυρετό και ήθελε να την επισκεφτεί. Όταν η Ντάιαν έφτασε στο διαμέρισμα εκείνο το βράδυ, χτυπήθηκε και με ένα σφυρί αφού βασανίστηκε με ξυράφι μιας χρήσης και ψαλίδι και δέχτηκε σεξουαλική επίθεση. Η αριστερή θηλή της είχε δαγκωθεί εντελώς. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Χόμπσον μπορεί να το έφαγε. Η αιτία του θανάτου της ήταν από στραγγαλισμό. Το κεφάλι της ήταν επίσης καλυμμένο με μια πλαστική σακούλα και οι σύνδεσμοι βρέθηκαν στους καρπούς, τους αστραγάλους και το λαιμό της. Τα μαλλιά της είχαν ξυριστεί και είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση.

Τζέιμς και Τζόαν Μπρίτον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη μέρα, δολοφόνησε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τον Τζέιμς και τον Τζόαν Μπρίτον, στο σπίτι τους στο Strensall της Γιορκ.

Σύλληψη και δίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χόμπσον συνελήφθη σε βενζινάδικο στις 25 Ιουλίου 2004, στο χωριό Shipton-by-Beningbrough, κοντά στην Γιορκ, μετά από ένα εθνικό κυνήγι. Στη μετέπειτα δίκη του τον Απρίλιο του 2005, ο Χόμπσον παραδέχθηκε και τους τέσσερις δολοφονίες. Καταδικάστηκε σε Ισόβια κάθειρξη στις 27 Μαΐου 2005 με σύσταση να μην απελευθερωθεί ποτέ.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε επίσης ότι ο Χόμπσον είχε μαχαιρώσει έναν αντίπαλο αγάπης πέντε φορές στο στήθος σε μια επίθεση ημέρας μπροστά σε αγοραστές στο Selby το 2002, αφήνοντας το θύμα με έναν τρυπημένο πνεύμονα. Ο Χόμπσον είχε αναγνωρίσει σοβαρή σωματική βλάβη και απέφυγε την ποινή φυλάκισης, αντί να λάβει κοινοτική απόφαση τιμωρίας. Αυτή η επιεική ποινή υποβλήθηκε σε μεγάλη κριτική υπό το φως της αργότερα προσβολής του Χόμπσον.

Έφεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χόμπσον άσκησε έφεση για να θέσει ένα χαμηλότερο όριο ποινών, ισχυριζόμενος ότι θα έπρεπε να του είχε επιβληθεί μια πιο επιεική ποινή επειδή είχε παραδεχτεί και τις τέσσερις δολοφονίες το συντομότερο δυνατό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι κανένας άλλος δολοφόνος που παραδέχτηκε τα εγκλήματά του στην πρώτη ευκαιρία δεν είχε ποτέ προταθεί για ισόβια φυλάκιση. Αυτό δεν ήταν αλήθεια, καθώς μια παρόμοια σύσταση είχε επιβληθεί στους παιδικούς δολοφόνους Τίμοθι Μορς και Μπρέτ Τάιλερ το 1996, παρόλο που είχαν αναγνωρίσει τα εγκλήματά τους με την πρώτη ευκαιρία.

Η έφεση απορρίφθηκε από το Εφετείο όταν ο Λόρδος Phillips συμφώνησε με τη σύσταση του δικαστή, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του, ο Χόμπσον δεν πρέπει ποτέ να απελευθερωθεί, ανεξάρτητα από την ένοχη ένσταση, καθώς οι δολοφονίες ήταν τόσο τρομερές.

Φυλάκιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο πριν από την υπόθεση του δικαστηρίου, ο Χόμπσον τέθηκε σε απομόνωση για τρεις μήνες μετά την επίθεση του Ίαν Χάντλεει (πρώην επιστάτη του σχολείου που καταδικάστηκε για δολοφονία δύο κοριτσιών σε σχολείο Cambridgeshire) και τον κυνήγησε με ένα κουβά με βραστό νερό. Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας φυλακών είπε ότι, λόγω της φύσης των κρατουμένων υψηλής ασφάλειας, "είναι αδύνατο να αποφευχθούν περιστασιακά τέτοια περιστατικά."

Τον Ιανουάριο του 2006, απελευθερώθηκαν επιστολές από τη φυλακή Wakefield, όπου ο Χόμπσον κατηγόρησε το αλκοόλ για τη δολοφονία του. Αποδείχθηκε στη δίκη του Χόμπσον ότι ήταν αλκοολικός που έπινε τακτικά έως και 20 πίντες την ημέρα και επίσης χρησιμοποιούσε άλλα ναρκωτικά τακτικά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]