Λιμνοδρόμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιμνοδρόμος
Το είδος Limnodromus griseus
Το είδος Limnodromus griseus
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Χαραδριόμορφα (Charadriiformes)
Υποτάξη: Σκολόπακες (Scolopaci)
Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)
Υποοικογένεια: Σκολοπακίνες (Scolopacinae)
Γένος: Λιμνοδρόμος
(Limnodromus)
Wied-Neuwied, 1833


Γεωγραφική κατανομή του αίσακου (με σκούρο πράσινο του είδους E. recurvirostris και με ανοικτό πράσινο του είδους E. magnirostris)

Ο λιμνοδρόμος (επιστημονική-λατινική ονομασία Limnodromus) είναι γένος χαραδριόμορφων πουλιών, που ανήκει στην οικογένεια της μπεκάτσας, τις σκολοπακίδες.

Είναι πουλιά μεσαίου μεγέθους με μακρύ ράμφος, πολύ παρόμοια με τη λιμόζα στο σχήμα του σώματος και του ράμφους, καθώς και στο κοκκινωπό κάτω μέρος του σώματος (θερινό πτέρωμα), αλλά έχουν πολύ κοντύτερα πόδια.[1] Οι λιμόζες και οι λιμνοδρόμοι είναι «ισχυρώς αποδημητικά» πτηνά.

Τα δύο είδη της Βόρειας Αμερικής ξεχωρίζουν δύσκολα το ένα από το άλλο, και επί δεκαετίες θεωρούντο ένα μοναδικό είδος. Από την άλλη, το ασιατικό είδος είναι σπανιότερο και όχι τόσο καλά γνωστό.

Ταξινομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γένος Limnodromus εισάχθηκε το 1833 από τον Γερμανό εξερευνητή, εθνολόγο και φυσιοδίφη Πρίγκιπα Μαξιμιλιανό του Βηντ-Νόυβηντ, που το εισήγαγε προκειμένου να εντάξει κάπου το είδος που σήμερα είναι γνωστό ως Limnodromus griseus.[2][3] Η ονομασία του γένους έχει προφανή αρχαιοελληνική προέλευση, καθώς τα συνθετικά είναι λέξεις που παραμένουν σε χρήση στη νέα ελληνική γλώσσα.

Σήμερα αναγνωρίζονται τα εξής τρία είδη στο γένος λιμνοδρόμος[4]:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thomas, Gavin H.; Wills, Matthew A.; Székely, Tamás (2004). «A supertree approach to shorebird phylogeny». BMC Evolutionary Biology 4. doi:10.1186/1471-2148-4-28. 28. PMID 15329156. 
  2. Wied-Neuwied, Maximilian. Beiträge zur Naturgeschichte von Brasilien (στα Γερμανικά). 4, Part xx. Βαϊμάρη: Im Verlage des Landes-Industrie-Comptoirs. σελ. 716. 
  3. Peters, James Lee, επιμ. (1934). Check-List of Birds of the World. 2. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. σελ. 272. 
  4. Gill, Frank· Donsker, David· Rasmussen, Pamela, επιμ. (Αύγουστος 2022). «Sandpipers, snipes, coursers». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]