Λεχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι θρυλικοί ηγέτες Λεχ και Τσέχ σε ένα πολωνικό χρονικό του λόγιου Μάτσιεϊ Μιεχοβίτα.

Λεχία (ορθή απόδοση στα πολωνικά: Λέχια) είναι αρχαίο όνομα της Πολωνίας,[1] το οποίο προέρχεται από τον θρυλικό ιδρυτή Λεχ (ένα κοινό όνομα σήμερα). Η ρίζα συλλαβών επιβιώνει σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και σε ορισμένες γλώσσες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής σε ονόματα που ορίζουν την Πολωνία, όπως για παράδειγμα:

Σύμφωνα με το μύθο, το όνομα προέρχεται από τον πρώτο κυβερνήτη της Πολωνίας, Λεχ. Είναι επίσης η ρίζα του όρου Λεχιτικές γλώσσες.

Πολλοί αθλητικοί οργανισμοί της Πολωνίας έχουν υιοθετήσει το όνομα Λέχια. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Λέχια Γκντανσκ. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις Λέχια Λβουφ και Λέχια Ζιελόνα Γκούρα. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, το υποκατάστημα της Nivea που βρίσκεται στο Πόζναν ονομάστηκε Εργοστάσιο Καλλυντικών Πολένα-Λέχια (Fabryka Kosmetyków Pollena-Lechia).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρίτσακ, Ομέλγιαν· Χρουσέφσκι, Μιχαΐλο. The Origin of Rus': Old Scandinavian sources other than the sagas. Harvard Ukrainian Research Institute monograph series. 1 of The Origin of Rus'. Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. σελ. 300. ISBN 9780674644656. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2020. [...] 'ανατολικοί Βένεδοι,' εννοούσε προφανώς τους Βιατίτσι/Ραντιμίτσι, Laesir 'Πολωνοί' ή 'Δυτικοί Σλάβοι' (cf. Old Rus'ian ljaxy) [...].