Λεονέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεονέν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Léonin (Γαλλικά)
Γέννηση1150 (περίπου)[1][2]
Θάνατος1210[1][2]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ιδιότητασυνθέτης και μουσικολόγος[3]
ΚίνημαΣχολή του Νοτρ-Νταμ
Καλλιτεχνικά ρεύματαΣχολή του Νοτρ-Νταμ
Σημαντικά έργαMagnus Liber
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεονέν και παλαιότερα εξελληνισμένα Λεονίνος (γαλλ. Léonin, Leoninus, Leonius, Leo) ήταν πιθανότατα Γάλλος συνθέτης, ο οποίος έδρασε περί τα μέσα του 12ου αιώνα. Θεωρείται ο πρώτος σημαντικός συνθέτης πολυφωνικής μουσικής και ειδικότερα συνεισφέροντας στη φόρμα του όργκανουμ, ενώ το έργο του εντάσσεται στη λεγόμενη Σχολή της Νοτρ Νταμ, ένα χαρακτηριστικό μουσικό ρεύμα του ύστερου Μεσαίωνα και ειδικότερα της ars antiqua (παλαιά τέχνη).

Τα όσα μάς είναι γνωστά για τον Λεονέν προέρχονται από τον Ανώνυμο Δ΄, έναν Άγγλο σύγχρονό του μελετητή και μουσικοθεωρητικό, ο οποίος μαθήτευσε στην Παναγία των Παρισίων, την καλλιτεχνική έδρα του συνθέτη. Τα έργα του συγκεντρώνονται σε μια μουσική ανθολογία με τίτλο Magnus Liber, η οποία περιλαμβάνει οργκάνουμ, κλαούζουλες και άλλα μουσικά έργα της περιόδου· τα έργα αυτά δεν θεωρούνται αυτοτελή, αλλά περισσότερο συμπληρωματικά ως προς τη λειτουργική μουσική της εποχής, η βάση της οποίας είναι κατά γενική παραδοχή το γρηγοριανό μέλος.

Ο Λεονέν υπήρξε επιπρόσθετα και δάσκαλος μουσικής στη Νοτρ Νταμ, με πιο γνωστό μαθητή του τον περίφημο Περοτέν. Ο τελευταίος ανέπτυξε τις μουσικές καινοτομίες του πρώτου, αναπτύσσοντας το μελλισματικό ύφος του όργκανουμ, αλλά κυρίως επινοόντας τον τρόπο πρόσθεσης επιπλέον φωνών, το λεγόμενο τριπλό (triplum) και τετραπλό (quadruplum) όργκανουμ.

Σύμφωνα, τέλος, με κάποιους μουσικολόγους, ο Λεονέν ταυτίζεται με τον Παριζιάνο ποιητή Λεόνιους, από τον οποίο ονομάζεται το Λεονιανό μέτρο, μια μορφή ποιητικής μετρικής όπου η ρίμα βρίσκεται στο κέντρο κάθε στίχου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 86153870. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) Musicalics. 92941.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Richard H. Hoppin, Medieval Music. New York, W.W. Norton & Co., 1978. (ISBN 0393090906)
  • Harold Gleason and Warren Becker, Music in the Middle Ages and Renaissance (Music Literature Outlines Series I). Bloomington, Indiana. Frangipani Press, 1986. (ISBN 089917034X)
  • Articles Anonymous theoretical writings, Organum, Leonin, Perotin, The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. (ISBN 1561591742)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]