Λίλα ντε Τσάβες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίλα ντε Τσάβες
Πληροφορίες ασχολίας

Η Λίλα ντε Τσάβες - Χρονοπούλου είναι εθνολόγος με διεθνή αναγνώριση και συγγραφέας.[1]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απέκτησε γαλλική και μουσική παιδεία χάριν της μητέρας της και ήταν μαθήτρια γυμνασίου στη σχολή Μωραΐτη.[2][3] Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.[2] Εστίασε ερευνητικά στη συγκριτική εθνολογία και ειδικεύτηκε στη μικροτεχνία με αντικείμενο ιστορικά υφάσματα, κοσμήματα και ενδυμασίες.[2]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσείο Μπενάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1977 ξεκίνησε η συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη ως ειδικός στα ιστορικά και εθνικά υφάσματα, ως επιμελήτρια στο τμήμα κοσμημάτων και ως υπεύθυνη της κοπτικής συλλογής.[2]

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Μουσείο Μπενάκη δίδασκε σεμινάριο για χειροποίητα κοσμήματα και μικρά γλυπτά από ασήμι και χρυσό για 23 χρόνια.[2] Επιπλέον παρέδιδε σεμινάρια για την ιστορία της τέχνης και την κλωστοϋφαντουργία σε χώρους πολιτιστικών ιδρυμάτων.[2][4] Δίδαξε Master of Arts στο Southeastern American College της Αθήνας και ιστορία της τέχνης των υφασμάτων και των κοσμημάτων ως επισκέπτρια λέκτωρ στην Έδρα Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, στη WIC (Women's International Club) καθώς και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, το Einchamps Ain Shams στο Κάιρο, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο στη Λέτσε και το Saint John στη Μάλτα.[1][2][5] Στο πλαίσιο της διδακτικής της εμπειρίας έχει διδάξει και σε μεταπτυχιακό επίπεδο ιστορία της μεταλλοτεχνίας και της υφαντικής. Τέλος, έχει δώσει διαλέξεις σε μεγάλα μουσεία σε όλον τον κόσμο, όπως στο Εθνικό Μουσείο της Μόσχας, στο Εθνικό Μουσείο του Κυότο στην Ιαπωνία, στο Εθνικό Μουσείο της Σιγκαπούρης, στο Εθνικό Μουσείο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, στο Εθνικό Μουσείο του Όσλο στη Νορβηγία, στο Ντουμπρόβνικ, τη Λυών, τη Σεβίλλη, τον Τάραντα, την Αντίς Αμπέμπα, το Σαν Ντιέγκο, το Μπουένος Άιρες, τη Βουδαπέστη, το Λουξεμβούργο και το Ανόι.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη σταδιοδρομία της, λόγω της ενασχόλησής της με τον πολιτισμό και τα μουσεία, απέκτησε τίτλους σε διεθνές επίπεδο:

  • Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων[4][5]
  • Γενική γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων (2002)[4][5]
    • Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης[4]
  • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Museum Forum[4]
  • Πρόεδρος του οργανισμού Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία, που προωθεί τα μουσεία σε όλο τον κόσμο[4]
  • Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)[4][5]
  • Αντιπρόεδρος του Μεσογειακού Ταμείου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον[3][6]
  • Επίτιμο μέλος του Καλλιτεχνικού Σωματείου Σπίζα.[7]
  • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών[8]
  • Αντιπρόεδρος του βρετανικού φορέα EMF (Συμβούλιο της Ευρώπης) - ο οποίος βραβεύει κάθε χρόνο τα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης - για δύο τριετίες
  • Μέλος στη Europa Nostra (ΝΕΜΟ)[2]
  • Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC)[2]
  • Υπεύθυνη Εθνικών Ανταποκριτών Ευρωπαϊκών κρατών[9]

Heritage & Museums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίλα ντε Τσάβες ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Heritage & Museums» με σκοπό την «προώθηση του παγκόσμιου πολιτισμικού αποθέματος μέσα από ενέργειες επικοινωνίας, εκπαίδευσης και έρευνας» με «έμφαση στις πολιτισμικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού»[10] Στο πλαίσιο αυτό γίνονται δωρεές μέσα από βραβεύσεις σε διαγωνισμούς είτε με χρηματικά έπαθλα είτε με εκπαιδευτικά ταξίδια.[11] Η Heritage & Museums έχει επίσης διοργανώσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, γεφυρώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι:

- "Νέες Τεχνολογίες και Νέες Προοπτικές για τα Μουσεία", συνέδριο στο Πολεμικό Μουσείο με πρακτικά που εκδόθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού (εταίροι: ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Παν/μιο Πατρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης, Παν/μιο Αιγαίου).

- Μνήμες Βυζαντίου: συναυλία με έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Ωδείον Ηρώδου Αττικού.

- Παρουσίαση του "Ημερολογίου Σπάνιων Φωτογραφιών" από το Κάμπιο Σχολείο Φθιώτιδας στο Μουσείο Μπενάκη. Το σχολείο ιδρύθηκε με τη χρηματοδίτηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

- Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών

- Παρουσίαση των μνημείων και αρχείων της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά. Εικονική πραγματικότητα και νέες τεχνολογίες (εργαστήριο στο Μουσείο Μπενάκη).

- Παρουσίαση του έργου της χιλιανής ποιήτριας Gabrielle Mistral, βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, στο Μουσείο Μπενάκη.

- Φιλανθρωπική Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

- Συναυλία Εσθονών και Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Εσθονίας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσικής.

- Συναυλία της Καμεράτας με Τούρκο σολίστα υπό την Αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Τουρκικής Πρεσβείας στο Μουσείο Μπενάκη.

- Τρεις εκθέσεις αργυροχρυσοχοϊας στο Μέγαρο Μπενετάτου στο Παλαιό Ψυχικό.

- Διαγωνισμός Ζωγραφικής για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παρασημοφόρηση με το Ordre national du Mérite από τη Γαλλική Κυβέρνηση[2][12]
  • Παρασημοφόρηση από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με την τιμητική διάκριση: «di Cavalliere O.S.S.I dell’Ordine della Stella della Solidarieta Italiana»[7]
  • Παρασημοφόρηση από το Κογκρέσο των Η.Π.Α.[13]
  • Βραβείο Πολιτισμού - Βραβεία 2018 - Εξάλειπτρον[2]
  • Τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο ”Friends Of Europe In Greece” για την προσφορά της στην εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό[14]
  • Βράβευση από τον οργανισμό Women4IT για την συνεισφορά της στην ενδυνάμωση νέων γυναικών όσον αφορά στις ψηφιακές τους δεξιότητες, στο πλαίσιο του προγράμματος 2017-1-094 "YOUNG-ICT WOMEN: Innovative Solutions to increase the numbers of EU vulnerable girls and young women into the digital agenda”, που χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΕΑ (Ισλανδίας-Νορβηγίας-Λιχτενστάιν).

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ελληνική δαντέλα στο μουσείο Victoria and Albert, Ίνδικτος, 1999[15][16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Στο Πανεπιστήμιο του Stanford και στο Μουσείο De Young η εθνολόγος Λίλα ντε Τσάβες έδωσε διαλέξεις για το ελληνικό κόσμημα και την ελληνική ενδυμασία, με ιδιαίτερη απήχηση, Της Ελενης Μπιστικα | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 User, Super. «Βραβείο Πολιτισμού - Λίλα Ντε Τσάβες». exaleiptron. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 «Lila de Chaves, secrétaire générale de la Fédération Mondiale des Amis des Musées». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 «Λίλα ντε Τσάβες: "Αγώνας δρόμου"». Tinos About. 9 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 www.eklogika.gr. «Η Λίλα ντε Τσάβες στην KOSMIMA 2019». www.eklogika.gr (στα GR). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. «Lila de Chaves, Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Φίλων Μουσείων». Ambassade de France en Grèce - Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. 
  7. 7,0 7,1 «Lila de Chaves | Spiza» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  8. «Η διεθνούς φήμης Εθνολόγος Λίλα Ντε Τσάβες στην τηλεόραση του Αχελώου και στην εκπομπή «Ανοιχτές Σελίδες»». THE BEST. 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  9. «Συμμετοχή σε Ημερίδα για τα καινοτόμα μουσεία της Ευρώπης 28/11/2016». Mουσείο Τυπογραφίας. 25 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. 
  10. Heritage & Museums: Ποιοι είμαστε (ppt: Web 2.0 για τα Μουσεία του Κόσμου 16 Ιουνίου 2017
  11. Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων - Ενημερωτικό Δελτίο - Δεκέμβριος 2015 - Τεύχος 12 - Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη: Μυθολογία, παράδοση, μουσεία
  12. «Ambassadrice de la culture». bonjour athenes: 32-33. 2009. http://www.heritage-museums.com/gr/attachments/article/353/vraveysi.pdf. 
  13. CONGRESSIONAL RECORD — Extensions of Remarks November 22, 2003 - IN RECOGNITION OF LILA DE CHAVES-CHRONOPOULOS
  14. Τιμητική Διάκριση στη ΛΙΛΑ ΝΤΕ ΤΣΑΒΕΣ από τον Σύλλογο ”FRIENDS OF EUROPE IN GREECE”
  15. «.:BiblioNet : Η ελληνική δαντέλα στο μουσείο Victoria and Albert / Chaves, Lila de». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. 
  16. Indiktos. «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ VICTORIA & ALBERT». www.indiktos.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020.