Λέων της Όστιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέων της Όστιας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1046
Μαρσική
Θάνατος22  Μαΐου 1115
Όστια Αντίκα ή Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
ιστορικός[2]
συγγραφέας[1]
Οικογένεια
ΟικογένειαBerardi
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚαρδινάλιος (1101–1115, Roman Catholic Diocese of Ostia)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέων της Όστιας ή Λέων ο Μαρσικανός (λατ. Leo Ostiensis ή Leo Marsicanus, 1046 – 1115/1117), γνωστός και ως Λεόνε ντεϊ Κόντι ντι Μάρσι (ιταλ. Leone dei Conti di Marsi), ήταν Ιταλός ευγενής, Βενεδικτίνος μοναχός και μετέπειτα καρδινάλιος και ιστορικός-χρονικογράφος. Υπήρξε επίσκοπος της Όστιας και είχε γεννηθεί στη Μαρσική, από όπου και οι δύο επωνυμίες του.

Την εποχή που ήταν μοναχός στο αββαείο του Μόντε Κασίνο, ο Λέων γνώρισε και συνδέθηκε με φιλία με τον αββά Ντεζιντέριο του Μπενεβέντο, τον μετέπειτα Πάπα Βίκτορα Γ΄, και σε αυτόν ο Λέων αφιέρωσε το γνωστότερο έργο του ως ιστορικού και χρονικογράφου: το Chronica Monasterii Casinensis. Ο Λέων, που εκτελούσε χρέη βιβλιοθηκάριου στη βιβλιοθήκη της μονής, βασίσθηκε για τη συγγραφή του έργου του στο προγενέστερο έργο του Αμάτους του Μόντε Κασίνο, αλλά και σε προφορικές παραδόσεις και άλλο αρχειακό υλικό. Τελείωσε το Chronica το 1075, ωστόσο το συνέχισε ο διάδοχός του στο διακόνημα του βιβλιοθηκάριου της μονής Πέτρος ο Διάκονος.

Αργότερα, το 1088, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ (που μόλις είχε διαδεχθεί τον Βίκτορα Γ΄) κατέστησε τον Λέοντα Καρδινάλιο, συνδεδεμένο ονομαστικά με τον Ναό των Αγίων Βίτου και Μοδέστου στη Ρώμη. Το 1101 ο Πάπας Πασχάλης Β΄ τον προήγαγε σε Καρδινάλιο-Επίσκοπο της Όστιας και το 1105 ο Λέων διορίσθηκε Καρδινάλιος-Επίσκοπος του Βελλετρίου, επισκοπή στην οποία παρέμεινε επί δεκαετία περίπου, μέχρι τον θάνατό του.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ιταλικά) Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture. SISMEL – Edizioni del Galluzzo.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.