Λέοπολντ Γιέσνερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λέοπολντ Γιέσνερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Μαρτίου 1878[1][2][3]
Κούνιχσμπεργκ[4]
Θάνατος13  Δεκεμβρίου 1945[5]
Χόλυγουντ[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Γερμανική Αυτοκρατορία
Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
θεατρικός σκηνοθέτης
σκηνοθέτης κινηματογράφου
θεωρητικός κινηματογράφου
ηθοποιός θεάτρου

Ο Λέοπολντ Γιέσνερ (Leopold Jessner, 3 Μαρτίου 187813 Δεκεμβρίου 1945) ήταν σκηνοθέτης και παραγωγός του γερμανικού εξπρεσιονισμού στο θέατρο και στον κινηματογράφο, θεωρούμενος ως ένα από τα σπουδαιότερα στελέχη του γερμανικού μεσοπολεμικού θεάτρου. Η πρώτη του ταινία, με τίτλο Hintertreppe (1921), αναφέρεται ως σημαντικό ορόσημο που έστρωσε τον δρόμο για τα μετέπειτα εξπρεσιονιστικά πειράματα των σκηνοθετών Μούρναου, Φριτς Λανγκ, and Παμπστ.

Γεννήθηκε στο Καίνιξμπεργκ και στα νιάτα του ήταν ηθοποιός περιπλανώμενου θιάσου, μέχρι που στράφηκε στη σκηνοθεσία το 1905. Από τότε μέχρι το 1915 ήταν σκηνοθέτης στο «Τάλιατεάτερ» του Αμβούργου και μετά διευθυντής του «Νέου Θεάτρου» της γενέτειράς του. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου του Βερολίνου, από το 1919 μέχρι το 1925, και ήταν γνωστός για τα σκηνικά με σκάλες, που χρησίμευαν ως διαφορετικοί χώροι για τις διαφορετικές σκηνές του έργου. Σκηνοθετούσε τους ηθοποιούς να παίζουν με έναν υπεραπλουστευτικό, αφύσικο τρόπο.

Η πρώτη του ταινία Hintertreppe (= «πίσω σκάλες»), την οποία σκηνοθέτησε μαζί με τον Πάουλ Λένι, τόνιζε επίσης το στοιχείο των πολύ στιλιζαρισμένων κλιμακοστασίων, που θα έμενε ως χαρακτηριστικό πολλών μεταγενέστερων γερμανικών ταινιών, με το προσωνύμιο «Jessnertreppe» προς τιμή του Γιέσνερ, ιδίως στην ταινία Φάουστ, του Μούρναου.

Όντας εβραϊκής καταγωγής και μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος, ο Γιέσνερ υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία. Εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου εργάσθηκε στον χώρο του κινηματογράφου ανώνυμα μεχρι τον θάνατό του, που συνέβη σε ηλικία 67 ετών στο Λος Άντζελες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 9 (1972), σελ. 649

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leopold Jessner της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).