Λάντο Γ΄ της Κάπουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάντο Γ΄ της Κάπουα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος885
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΛάντενουλφ του Τεάνο και NN
ΟικογένειαΛανδουλφίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακόμης

Ο Λάντο Γ΄ (απεβ. 885) από τον Οίκο των Λαντουλφιδών ήταν κόμης του Κάπουα για δύο χρόνια και δέκα μήνες από το 882 έως το τέλος του. Ήταν γιος τού Λάντενουλφ γαστάλδου του Tεάνo, και εγγονός τού Λανδούλφος Α΄ της Κάπουα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 879, όταν απεβίωσε ο Λανδούλφος Β΄, ο Λάντο Γ΄ κατέλαβε το Καλίνo και το Καϊάτσo και έκανε τον γιο του, Λανδούλφος, μόλις έφηβο, επίσκοπο της Κάπουα. Ο Πάντενουλφ, ωστόσο, κατέλαβε την Κάπουα και διόρισε επίσκοπο τον αδελφό του Λάντενουλφ Β΄. Ο Πάντενουλφ αναγνώρισε τον Λάντo Γ΄ στο Καϊάτσo, αλλά ξεκίνησε ένα σχίσμα στην εκκλησία της Κάπουας για τον νόμιμο επίσκοπο. Ο πάπας Ιωάννης Η΄ αποφάσισε υπέρ του Λάντενουλφ, αλλά έκανε τον Λανδούλφος Β΄ επίσκοπο της «Παλαιάς Κάπουα», της σημερινής Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε.

Ο Λάντο Γ΄ άρχισε να κτίζει έναν συνασπισμό εναντίον του Πάντενουλφ. Έφερε στα εξαδέλφια του τον έκπτωτο Λάντο Β΄ και Λανδούλφος της Σουεσόλα και τον Γουαϊφέρος πρίγκιπα του Σαλέρνο. Ο Πάντενουλφ στρατολόγησε στο πλευρό του τον Γκαϊντέρις, πρίγκιπα του Μπενεβέντο, και τον Βυζαντινό στρατηγό Γρηγόριο. Ο Αθανάσιος Β΄ δούκας της Νάπολης συμμάχησε με τον Πάντενουλφ, αλλά αφού κατέλαβε την επιθυμητή γη στη Λιβουρία, εγκατέλειψε τον κόμη. Ο Λάντο Γ΄ και οι σύμμαχοί του μήνυσαν για ειρήνη, αλλά κατέλαβαν προδοτικά την Κάπουα και εξόρισαν τους Πάντενουλφ και Λάντενουλφ, αντικαθιστώντας τους αντίστοιχα με τον Λάντο Γ΄ και τον γιο του.

Ο Λάντο Γ΄ πολέμησε επιτυχώς με τον Λάντο Β΄, ο οποίος ήλπιζε να αναβιώσει τη δική του κυριαρχία, και τον Αθανάσιο Β΄, ο οποίος επιθυμούσε περισσότερα κέρδη στην επαρχία της Κάπουα. Ο Λάντo Γ΄ συμμάχησε επίσης με τον Γουίδων Γ΄ του Σπολέτo εναντίον του Άτενουλφ, του ίδιου του αδελφού, του γαστάλδου του Mάρσι. Ο Έχεμπερτ εδώ δίνει μία ένδειξη του χαρακτήρα του Λάντo Γ΄, περιγράφοντάς τον ως πολύ νωχελικό, για να αναλάβει δράση ακόμη και εναντίον του αδελφού του, ο οποίος τότε γίνονταν φίλος με τον χειρότερο εχθρό του.

Ο Λάντο Γ΄ απεβίωσε το 885 από φυσικά αίτια. Είχε νυμφευτεί μία κόρη του Ράντελγκαρ του Μπενεβέντο. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Λάντενουλφ Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]