Κόνραντ Τσούζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόνραντ Τσούζε (1992)
Άγαλμα του Κόνραντ Τσούζε στο Bad Hersfeld

Ο Κόνραντ Τσούζε (γερμ. Konrad Zuse, 22 Ιουνίου 191018 Δεκεμβρίου 1995) ήταν Γερμανός μηχανικός και πρωτοπόρος των υπολογιστών. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν η ολοκλήρωση του πρώτου λειτουργικού προγραμματιζόμενου υπολογιστή, του Z3, το 1941.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσούζε γεννήθηκε στο Βερολίνο. Σπούδασε μηχανικός και, το 1937, κουρασμένος από την εκτέλεση πολλών παρόμοιων αριθμητικών υπολογισμών, κατασκεύασε την πρώτη υπολογιστική του μηχανή, τη Ζ1. Το 1941, με τη βοήθεια μερικών φίλων και με χρήση πεταμένων ανταλλακτικών κατασκεύασε τον υπολογιστή Z3 μέσα στο σαλόνι του πατρικού του σπιτιού. Γνωρίζοντας ότι η μηχανή του μπορούσε να κάνει τους υπολογισμούς που ένα ολόκληρο τμήμα υπολογισμών εργοστασίου χρειαζόταν μια εβδομάδα για να ολοκληρώσει, μέσα σε λίγες ώρες και μη όντας μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, παρέμεινε σιωπηλός και αφανής, ακόμη και όταν κατασκεύασε τον Ζ4, βελτιωμένη έκδοση του Z3 προς το τέλος του πολέμου. Τον μετέφερε αρχικά στο Γκέτινγκεν και κατόπιν τον έκρυψε σε ένα στάβλο στο Allgäu, όπου παρέμεινε και ο ίδιος κρυμμένος. Μόνο το 1949 μετέφερε την κατασκευή του στη Ζυρίχη, όπου και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά του στον δημιουργούμενο κόσμο των υπολογιστών.

Μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του ήταν η επινόηση (1946) μιας θεωρητικής γλώσσας προγραμματισμού, η οποία ονομάστηκε Plankalkül.

Από πολλούς μελετητές του αποδόθηκε ο τίτλος του "εφευρέτη του υπολογιστή", ο ίδιος όμως έλεγε ότι συνέβαλαν πολλοί για να δημιουργηθεί ο υπολογιστής και ο τίτλος δεν μπορούσε να ανήκει μόνο σε αυτόν.

Ο Τσούζε αγαπούσε πολύ τη ζωγραφική και ζωγράφισε αρκετούς πίνακες, στους οποίους υπέγραφε με το ψευδώνυμο "Kuno See".

Το 2010 -επ' ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού εφευρέτη- έγιναν πολλές εκθέσεις και διαλέξεις για να θυμίζουν την ζωή και το έργο του, όπως και τη σπουδαιότητά του στη διαμόρφωση της σημερινής ψηφιακής πραγματικότητας. [1] [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.zuse-jahr-2010.de Zuse -Jahr 2010 (Zuse Year 2010)
  2. http://www.sdtb.de/Medieninfo-Zuse-Jahr-2010-zum-100-Geburtstag-d.1642.0.html Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας - 100 χρόνια από την γέννηση του πρωτοπόρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών