Κόναν ο Βάρβαρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόναν ο βάρβαρος)
Κόναν ο Βάρβαρος
Πρώτη εμφάνισηΠεριοδικό Weird Tales (Δεκέμβριος 1932)
Δημιουργήθηκε απόΡόμπερτ Ε. Χάουαρντ
Ενσαρκώθηκε απόΆρνολντ Σβαρτσενέγκερ (ταινίες 1982 και 1984)
Ραλφ Μίλερ (Τηλεοπτική σειρά)
Τζέισον Μομόα (ταινία 2011)
Εκφωνείται απόΜάικλ Ντόνοβαν (Κόναν ο Βάρβαρος)
Φιλ Χέις (Conan and the Young Warriors)
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΕίδοςΆνθρωπος
ΦύλοΑρσενικό
Τόπος καταγωγήςΚιμερία
ΥπηκοότηταΚιμέριος

Ο Κόναν ο Βάρβαρος (γνωστός και ως Κόναν ο Κιμέριος, από το όνομα της πατρίδας του, της Κιμερίας) είναι φανταστικός χαρακτήρας, ο οποίος συχνά συσχετίζεται με το υποείδος της φαντασίας που αποκαλείται ηρωική φαντασία. Θεωρείται ο πιο διάσημος φανταστικός βάρβαρος και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της ποπ κουλτούρας.[1]

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ το 1932, μέσω μιας σειράς διηγημάτων φαντασίας τις οποίες πούλησε στο περιοδικό Weird Tales. Έκτοτε ο χαρακτήρας έχει κάνει την εμφάνισή του σε βιβλία, κόμικ, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και βιντεοπαιχνίδια.

Γενική Εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόναν εξωτερικά παρουσιάζεται ψηλός και μυώδης, με ίσια μαύρα μακριά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Συνήθως είναι βλοσυρός και ολιγομίλητος. Είναι εξαιρετικά ικανός και επιδέξιος πολεμιστής-ξιφομάχος με σχεδόν αστείρευτες αντοχές και αθλητικές ικανότητες που τον κάνουν σχεδόν αήττητο στην μάχη. Διαθέτει επίσης διοικητικές δεξιότητες και ηγετική προσωπικότητα. Λατρεύει τις γυναίκες και το ποτό και μισεί την μαγεία και τους μάγους.

Περιγραφή χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόναν γεννήθηκε σε ένα χωριό στην Κιμμέρια κατά την διάρκεια μιας μάχης και είναι γιός σιδερά. Από μικρός ξεχώριζε για τις ικανότητες του και σε ηλικία 15 χρονών πήρε μέρος στην καταστροφή του Ακιλονιανού οχυρού Βενάριουμ από τους Κιμμέριους. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταλείπει την Κιμμέρια και ξεκινά να περιπλανιέται στον Ιβοριανό κόσμο ζώντας περιπέτειες και πολεμώντας μάγους και τέρατα. Ο Κόναν στα χρόνια των περιπλανήσεων του υπήρξε τυχοδιώκτης, επιδρομέας, παράνομος, φονιάς, κλέφτης, μισθοφόρος και πειρατής στις θάλασσες του νότου, όπου και πήρε και το όνομα Άμρα που σημαίνει λιοντάρι. Παρ'όλα αυτά ο Κόναν ακολουθεί τον δικό του κώδικα τιμής και δεν καταπιέζει αθώους. Με την πάροδο των χρόνων ο Κόναν αρχίζει να έχει υψηλότερες φιλοδοξίες και να διοικεί μεγάλο αριθμό ανδρών για να πετύχει τους σκοπούς του. Τελικά γύρω στα 40 καταφέρνει να γίνει βασιλιάς στην Ακιλόνια, το μεγαλύτερο από τα Ιβοριανά βασίλεια, εκθρονίζοντας τον Νουμιδίδη που μέχρι τότε κυβερνούσε τυραννικά. Ο Κόναν υπήρξε ικανός βασιλιάς και κατάφερε να υπερασπιστεί το βασίλειo του και τον λαό του από τους εχθρούς του που καραδοκούσαν. Παράλληλα παντρεύτηκε την Ζηνοβία, μια πρώην σκλάβα από την Νεμέδια και απέκτησε παιδιά. Γύρω στα 60 ο Κόναν άφησε τον θρόνο του στον γιό του Κόναν Β' και διέσχισε τον μεγάλο ωκεανό στα δυτικά αναζητώντας νέες περιπέτειες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Herron (1984). σελ. 149: "Robert E. Howard of Cross Plains, Texas, created one of the great mythic figures in modern popular culture, the Dark Barbarian... [which] put Howard in the select ranks of the literary legend-makers: Ned Buntline, Alexandre Dumas, père, Mary Shelley, Sir Arthur Conan Doyle, Bram Stoker, Edgar Rice Burroughs, Dashiell Hammett, H. P. Lovecraft, J. R. R. Tolkien, and Ian Fleming."

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]