Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου A.E.
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρεία
Ίδρυση1979
Διάλυση2011
Αιτία διάλυσηςΑπορρόφηση από ΕΤΑ Α.Ε. και σχηματισμός ΕΤΑΔ Α.Ε.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Ανώνυμη Εταιρία (ΚΕΔ Α.Ε.), που ιδρύθηκε με τον νόμο 973/1979, ήταν ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, που εποπτευόταν από τον Υπουργό Οικονομικών, και είχε μία μετοχή που ανήκε εξολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος της ΚΕΔ ήταν η διαχείριση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, διαχειριζόταν ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών, κτίρια για τη στέγαση οργανισμών και υπηρεσιών, ενώ προχωρούσε και στην υλοποίηση έργων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε συμβάσεις πώλησης και αναμίσθωσης (sale & leaseback), κλπ. Το 2008 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2779/Τεύχος Β, το 2011 η Κ.Ε.Δ. και η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.) συγχωνεύθηκαν με απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη και σχημάτισαν την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).[1]

Τις δραστηριότητές της για υλοποίηση ΣΔΙΤ ανέλαβε μια άλλη εταιρεία του Δημοσίου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ (ΟΣΚ), ο οποίος μετέπειτα -μαζί με άλλους κατασκευαστικούς φορείς του Δημοσίου- μετεξελίχθηκε στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ).[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορικό». Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «ΟΣΚ: Απορροφά δύο κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου». capital.gr. 24 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]