Κρέπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρέπες

Η κρέπα [1], είναι ένα είδος πολύ λεπτής τηγανίτας φτιαγμένη συνήθως από χυλό σιτάλευρου. Η λέξη κρέπα προέρχεται από τη γαλλική crêpe που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική crispa. Η κατανάλωσή της είναι διαδεδομένη σε όλη τη Γαλλία και θεωρείται εθνικό έδεσμα. Στη Βρετανία η κρέπα συνοδεύεται παραδοσιακά με μηλίτη. Οι κρέπες σερβίρονται με πολλών ειδών γέμιση, από την πιο απλή που είναι ζάχαρη μέχρι ποικίλους συνδυασμούς υλικών.

Τύποι κρέπας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια γλυκιά κρέπα

Οι κρέπες είναι πολύ διαδεδομένες στη Γαλλία.

Τα βασικά συστατικά της ζύμης τους είναι: αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και λίγο αλάτι.

Υπάρχουν δύο τύποι κρέπας, οι γλυκιές και οι αλμυρές.

Προετοιμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια γλυκιά κρέπα με σαντιγύ και φράουλες

Οι κρέπες φτιάχνονται ρίχνοντας ένα υγρό μίγμα ζύμης σε καυτό τηγάνι ή ειδικό μάτι για κρέπες, συχνά αλειμένο με βούτυρο. Η ζύμη απλώνεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του τηγανιού χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή γυρίζοντας κατάλληλα το τηγάνι.


Συνηθισμένα υλικά για γέμιση αλμυρής κρέπας αποτελούν:τυρί, γαλοπούλα, ζαμπόν, κοτόπουλο, αυγό, μπέικον, μανιτάρια, καλαμπόκι και διάφορες σως.

Συνηθισμένα υλικά για γέμιση γλυκιάς κρέπας είναι: πραλίνα φουντουκιού ή αμυγδάλου, ζάχαρη , τρίμματα μπισκότου, μπανάνα, σαντιγύ, μαρμελάδα, λευκή σοκολάτα, φράουλες. Συχνά συνοδεύεται από μια ή παραπάνω μπάλες παγωτό.


Κρεπερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια Κρεπερί.

Μια κρεπερί μπορεί να είναι μαγαζί ή υπαίθριος πάγκος που να σερβίρει αποκλειστικά κρέπες, ή μπορεί να είναι κάποιο καφέ ή εστιατόριο που να έχει στο μενού του και την επιλογή της κρέπας.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της κρέπας[1]]

  1. «Περί κρέπας...». StockHouseCenter. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021.