Κουρκούτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
A spoon pouring batter into a bowl
Λεπτόρρευστο  κουρκούτι για αγλλικές τηγανίτες
Προσθήκη φύλλων τριγωνέλλας σε κουρκούτι από σιτάρι για την παρασκευή τηγανίτων Ντόσα

Το κουρκούτι είναι λεπτόρρευστη ζύμη [1][2] που παρασκευάζεται με νερό, αλεύρι και μαγιά.[3] Χρησιμοποιείται στο στάδιο του παναρίσματος πριν το τηγάνισμα, και για παρασκευή τηγανίτων. 


Συνήθως παρασκευάζεται με ανάμειξη αλεύρων και ενός υγρού:  νερό, γάλα ή αυγά. Εναλλακτικά, παρασκευάζεται με μούλιασμα σιτηρών σε νερό και υγρή άλεση. Με προσθήκη ενός παράγοντα διόγκωσης , όπως μπέικιν πάουντερ, το κουρκούτι αερίζεται και φουσκώνει με το μαγείρεμα. Ενώ, με προσθήκη μαγιάς νοστιμίζει. Με προσθήκη ανθρακούχου νερού, ή μπύρας το μείγμα αερίζεται. 

Το ιξώδες του μπορεί να είναι πολύ "πυκνό"  έως και "λεπτόρρευστο", σαν κρέμα γάλακτος. Το κουρκούτι σταθεροποιείται κατά το μαγείρεμα, με τηγάνισμα,  ψήσιμο ή στον ατμό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι γλυκό ή αλμυρό, με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού αντίστοιχα. Πολλά βότανα, μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά προστίθενται στο μείγμα για άρωμα και νοστιμιά.

Ψάρι με κουρκούτι μπύρας και πατάτες τηγανητές

Το κουρκούτι μπύρας είναι ιδανικό για πανάρισμα, και παρασκευάζεται με προσθήκη μπίρας στο βασικό μείγμα για κουρκούτι.  Οι φυσαλίδες της μπίρας προσθέτουν όγκο και ελαφρότητα στο κουρκούτι,[4] ενώ το είδος και η ποιότητά της καθορίζουν το χρώμα και τη γεύση του κουρκουτιού. Συνταγές που περιλαμβάνουν κουρκούτι μπίρας είναι τηγανητά ψάρια, τηγανητές πατάτες, και κρεμμυδοροδέλες.[5]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dough - food». britannica.com. 
  2. «What's the Difference Between Batter and Dough?». thespruce.com. 
  3. «Κουρκούτι». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. 
  4. Gibbs, W. Wayt; Myhrvold, Nathan (1 February 2011). «Beer Batter Is Better». Scientific American 304 (2): 25–25. doi:10.1038/scientificamerican0211-25b. https://www.scientificamerican.com/article/beer-batter-is-better/. 
  5. «Alcohol Retention in Food Preparation». Journal of the American Dietetic Association 92 (4): 486–8. 1992. PMID 1556354.