Κορτικοεκλυτίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κορτικοεκλυτίνη (CRH) ή αλλιώς γνωστή ως Φλοιεπινεφριδεκλυτίνη, είναι μια πεπτιδική ορμόνη και νευροδιαβιβαστής 41 – αμινοξέων, που στους ανθρώπους κωδικοποιείται από το γονίδιο της CRH. Η CRH δρα μέσω δύο υποδοχέων (CRHR1 και CRHR2) οι οποίοι εκφράζονται σε διάφορους ιστούς.[1] Εκκρίνεται από τον παρακοιλιακό πυρήνα του υποθαλάμου (PVN) σε απάντηση στο στρες και μεταφέρεται μέσω του πυλαίου συστήματος υποθαλάμου-υπόφυσης στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης (αδενοϋπόφυση), όπου προάγει την παραγωγή της αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη (ACTH) ως μέρος του ΗΡΑ άξονα. Η ACTH με τη σειρά της προάγει τη βιοσύνθεση της κορτιζόλης στα επινεφρίδια από την χοληστερόλη[2]. Συνεπως, ο υποθάλαμος μέσω της παραγωγής της CRH, ελέγχει την έκκριση της υποφυσιακής ACTH και συνακόλουθα την επινεφριδική έκκριση γλυκοκορτικοειδών. Η αρνητική ανάδραση λαμβάνει χώρα στο επίπεδο του υποθαλάμου για την αναστολή της σύνθεσης CRH και στην υπόφυση για την αναστολή της σύνθεσης της προοπιομελανοκορτίνης. Εκτός από την παραγωγή της στον υποθάλαμο, η CRH συντίθεται επίσης σε περιφερικούς ιστούς, όπως στα Τ-λεμφοκύτταρα και στον πλακούντα. Αυξημένη παραγωγή CRH έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer και την κατάθλιψη: Οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν υψηλότερη κορτιζόλη στο πλάσμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και υψηλότερη CRH στο αίμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cone, R.D., The corticotropin-releasing hormone system and feeding behavior--a complex web begins to unravel, Endocrinology, 2000, 141, 2713-2714.
  2. Raadsheer FC, van Heerikhuize JJ, Lucassen PJ, Hoogendijk WJ, Tilders FJ, Swaab DF Corticotropin-releasing hormone mRNA levels in the paraventricular nucleus of patients with Alzheimer's disease and depression. Am J Psychiatry 152 (9): 1372–1376.