Κομσομόλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το σήμα της Κομσομόλ.
Σοβιετικό γραμματόσημο για την Κομσομόλ του 1966

Η Κομσομόλ (ρωσικά Комсомол) ήταν κρατική κομμουνιστική οργάνωση νέων στην τέως Σοβιετική Ένωση. Το όνομα της οργάνωσης ήταν συντομογραφία του "Всесоюзный ленинский коммунистический союз молодёжи" ΔΦΑ: [vsʲɪsɐˈʝʉznɪj ˈlʲenʲɪnskɪj kəmʊnʲɪˈstʲit͡ɕɪskɪj sɐˈʝʉs məlɐdʲɵʐɨ], που σημαίνει "Πανενωσιακή λενινιστική κομμουνιστική ένωση νεολαίας", συντομογραφικά "ВЛКСМ". Η Κομσομόλ αποτελούσε την νεολαία του ΚΚΣΕ.

Η σοβιετική μαζική οργάνωση ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1918 και αμέσως μετά την ίδρυσή της είχε 22.000 μέλη. Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 14 και 28 ετών ήταν κομσομόλοι, ενώ τα στελέχη της οργάνωσης, οι αποκαλούμενοι "ακτιβιστές", ήταν στην πλειοψηφία τους πολύ μεγαλύτεροι.

Μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα των συντηρητικών κομμουνιστών στρατιωτικών κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στις 19 Αυγούστου 1991 η οργάνωση απαγορεύθηκε και διαλύθηκε.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Komsomolo της Εσπεράντο Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).