Κατάλογος αντικειμένων NGC (6000-6999)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O New General Catalogue (Νέος Γενικός Κατάλογος, για συντομία NGC) είναι από τους πιο διαδεδομένους και ολοκληρωμένους αστρονομικούς καταλόγους για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και περιλαμβάνει 7.840 αντικείμενα του βαθέος ουρανού, γνωστά και ως αντικείμενα NGC, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αντικείμενα 6000 μέχρι 6999.

6000-6099[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6025 Ανοικτό σμήνος Τρίγωνον Νότιον 16h 03m 42s -60° 30′ 00″ 5.1
6027 (Μέρος της Εξάδας του Σίφερτ) Αλληλεπιδρών γαλαξίας Όφις 15h 59m 12.7s +20° 45′ 47″ 14.7
6027a (Μέρος της Εξάδας του Σίφερτ) Αλληλεπιδρών γαλαξίας Όφις 15h 59m 11.5s +20° 45′ 14″ 15.1
6027b (Μέρος της Εξάδας του Σίφερτ) Αλληλεπιδρών γαλαξίας Όφις 15h 59m 11.0s +20° 45′ 42″ 15.4
6027c (Μέρος της Εξάδας του Σίφερτ) Αλληλεπιδρών γαλαξίας Όφις 15h 59m 12.1s +20° 44′ 47″ 16.0
6027d (Μέρος της Εξάδας του Σίφερτ) σπειροειδής γαλαξίας Όφις 15h 59m 13.2s +20° 45′ 33″ 15.6
6027e (Μέρος της Εξάδας του Σίφερτ) Αλληλεπιδρών γαλαξίας Όφις 15h 59m 15.1s +20° 45′ 55″ 16.5
6043 Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Ηρακλής 16h 005m 01.2s[1] +17° 46′ 26″[1] 15.4
6087 Ανοικτό σμήνος Γνώμων 16h 19m -57° 56′ 5.9
6093 Μεσιέ 80 Σφαιρωτό σμήνος Σκορπιός 16h 17m 02.5s -22° 58′ 30″ 8.7

6100-6199[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6121 Μεσιέ 4 Σφαιρωτό σμήνος Σκορπιός 16h 23m 35.4s -26° 31′ 32″ 8.1
6124 Ανοικτό σμήνος Σκορπιός 16h 25m 36s -40° 40′ 00″ 5.8
6125 Ελλειπτικός γαλαξίας Δράκων 16h 19m 11.7s +57° 59′ 03″ 13.0
6127 (Αντίγραφο του NGC 6125) Ελλειπτικός γαλαξίας Δράκων 16h 19m 11.7s +57° 59′ 03″ 13.0
6128 (Αντίγραφο του NGC 6125) Ελλειπτικός γαλαξίας Δράκων 16h 19m 11.7s +57° 59′ 03″ 13.0
6152 Ανοικτό σμήνος Γνώμων 16h 33m -52° 38′ 8.1
6164 HD 148937;
SAO 226891
Μεταβλητός αστέρας και Διάχυτο νεφέλωμα Γνώμων 16h 33m 52.4s -48° 06′ 40″ 7.0
6165 HD 148937;
SAO 226891
Μεταβλητός αστέρας και Διάχυτο νεφέλωμα Γνώμων 16h 33m 52.4s -48° 06′ 40″ 7.0
6171 Μεσιέ 107 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 16h 32m 31.9s -13° 03′ 13″ 10.0
6188 Rim Nebula Διάχυτο νεφέλωμα Βωμός
6193 Ανοικτό σμήνος Βωμός 16h 41m -48° 46′ 5.3

6200-6299[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6205 Μεσιέ 13;
Σφαιρωτό σμήνος Ηρακλή
Σφαιρωτό σμήνος Ηρακλής 16h 41m 41s +36° 27′ 37″ 5.8
6210 πλανητικό νεφέλωμα Ηρακλής 16h 44m 29.5s +23° 48′ 00″ 12.3
6218 Μεσιέ 12 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 16h 47m 14.5s -01° 56′ 52″ 8.5
6231 Ανοικτό σμήνος Σκορπιός 16h 54m 08.5s -41° 49′ 36″ 2.8
6240 Ανώμαλος γαλαξίας Οφιούχος 16h 52m 59.0s +02° 24′ 02″ 14.7
6242 Ανοικτό σμήνος Σκορπιός 16h 55m -39° 28′ 7.1
6254 Μεσιέ 10 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 16h 57m 09.0s -04° 05′ 58″ 6.4
6266 Μεσιέ 62 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 17h 01m 12.6s -30° 06′ 45″ 8.6
6273 Μεσιέ 19 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 17h 02m 37.7s -26° 16′ 05″ 8.5

6300-6399[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6302 Νεφέλωμα Ζουζούνι πλανητικό νεφέλωμα Σκορπιός 17h 13m 44.2s -37° 06′ 16″ 7.1
6304 ESO454-SC2 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 17h 14m 32.5s -29° 27′ 44″ 8.22
6333 Μεσιέ 9 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 17h 19m 11.8s -18° 30′ 59″ 9.4
6334 Νεφέλωμα Πατούσα Γάτας κατάλοιπο Υπερκαινοφανή Σκορπιός 17h 19m 58.0s -35° 57′ 47″
6340 σπειροειδής γαλαξίας Δράκων 17h 10m 25.1s +72° 18′ 17″ 11.9
6341 Μεσιέ 92 Σφαιρωτό σμήνος Ηρακλής 17h 17m 07.3s +43° 08′ 12″ 6.3
6357 Νεφέλωμα Πολέμου και Ειρήνης Διάχυτο νεφέλωμα Σκορπιός 17h 24m -34° 20′
6369 Νεφέλωμα Μικρό Φάντασμα πλανητικό νεφέλωμα Οφιούχος 17h 29m 20.4s -23° 45′ 34″ 16.6
6397 Σφαιρωτό σμήνος Βωμός 17h 40m 41.4s -53° 40′ 25″ 7.4

6400-6499[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6402 Μεσιέ 14 Σφαιρωτό σμήνος Οφιούχος 17h 37m 36.2s -03° 14′ 45″ 9.6
6405 Μεσιέ 6;
Νεφέλωμα Πεταλούδα
Ανοικτό σμήνος Σκορπιός 17h 40m -32° 12′ 4.5
6475 Μεσιέ 7 Ανοικτό σμήνος Σκορπιός 17h 54m -34° 47′ 3.5
6494 Μεσιέ 23 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 17h 57m -18° 59′ 6.0
6496 Σφαιρωτό σμήνος Σκορπιός 17h 59m 02.0s -44° 15′ 55″ 10.0

6500-6599[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6500 σπειροειδής γαλαξίας Ηρακλής 17h 55m 59.8s +18° 20′ 18″ 13.4
6514 Μεσιέ 20;
Τρισχιδές Νεφέλωμα
Διάχυτο νεφέλωμα Τοξότης 18h 02m 23s -23° 02′ 6.8
6520 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 03m -27° 53′ 7.6
6522 (Βρίσκεται στο Παράθυρο του Μπάαντε) Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 03m 34.1s -30° 02′ 02″ 10.7
6523 (Βρίσκεται στο Μεσιέ 8 (Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας)) Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 03m -24° 23′
6530 (Βρίσκεται στο Μεσιέ 8 (Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας)) Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 05m -24° 22′ 4.7
6531 Μεσιέ 21 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 04m -22° 29′ 6.0
6537 πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 18h 05m 13.1s -19° 50′ 35″ 13.6
6543 Νεφέλωμα Μάτι Γάτας πλανητικό νεφέλωμα Δράκων 17h 58m 33.4s +66° 38′ 00″ 9.8
6559 Διάχυτο νεφέλωμα Τοξότης 18h 10m -24°
6560 σπειροειδής γαλαξίας Ηρακλής 18h 05m 14.2s +46° 52′ 53″ 14.2
6565 πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 18h 11m 52.5s -28° 10′ 42″ 12.5
6578 πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 18h 16m 16.5s -20° 27′ 03″
6589 Διάχυτο νεφέλωμα Τοξότης 18h 16m 50.4s -19° 53′ 24″ 10.5
6590 Διάχυτο νεφέλωμα Τοξότης 18h 17m 00s -19° 53′ 9.8

6600-6699[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6600 (Αντίγραφο του NGC 6599) Γαλαξίας Ηρακλής 18h 15m 43.0s 25° 54′ 45″ 13.62
6601 Γαλαξίας Δράκων 18h 11m 44.3s 61° 27′ 12″ 15.6
6602 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 16m 34.3s 25° 02′ 39″ 14.6
6603 Μεσιέ 24 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 18m -18° 26′ 11.1
6604 Σμήνος-Νέφωση ουρά Όφεως 18h 18m 02.9s -12° 14′ 35″ 6.5
6605 Ανοικτό σμήνος ουρά Όφεως 18h 16m 21.7s -15° 00′ 55″ 6.0
6606 Γαλαξίας Λύρα 18h 14m 41.6s ° 43′ 16″ 13.6
6607 Γαλαξίας Δράκων 18h 12m 14.7s ° 61′ 19″ 15.3
6608 Γαλαξίας Δράκων 18h 12m 28.9s ° 61′ 17″ 14.9
6609 Γαλαξίας Δράκων 18h 12m 33.6s ° 61′ 19″ 14.5
6610 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 11m 51.2s 14° 58′ 54″ 12.83
6611 Μεσιέ 16;
Νεφέλωμα Αετού
Ανοικτό σμήνος Όφις 18h 19m -13° 49′ 6.6
6612 Γαλαξίας Λύρα 18h 16m 10.8s ° 36′ 04″ 14.5
6613 Μεσιέ 18 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 20m -17° 06′ 7.2
6614 Γαλαξίας Ταώς 18h 25m 07.7s -63° 14′ 51″ 12.1
6615 Γαλαξίας Οφιούχος 18h 18m 33.5s 13° 15′ 54″ 13.2
6616 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 17m 41.1s 22° 14′ 18″ 14.0
6617 Γαλαξίας Δράκων 18h 14m 02.5s 61° 19′ 10″ 14.7
6618 Μεσιέ 17,
Νεφέλωμα Κύκνος,
νεφέλωμα Ωμέγα
Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 20m 26s -16° 11′ 6.7
6619 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 18m 55.5s 23° 39′ 20″ 13.1
6620 πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 18h 22m 54.1s -26° 99′ 18″ 12.7
6621 Γαλαξίας Δράκων 18h 12m 55.3s 68° 21′ 48″ 14
6622 Γαλαξίας Δράκων 18h 12m 59.8s 68° 21′ 14″ 15.0
6623 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 19m 42.9s 23° 42′ 20″ 13.3
6624 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 23m 40.7s -30° 21′ 39″ 8.7
6625 Ανοικτό σμήνος Ασπίς 18h 23m 02.0s -12° 01′ 26″ 9.0
6626 Μεσιέ 28 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 24m 32.9s -24° 52′ 11″ 8.7
6627 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 22m 38.9s ° 15′ 41″ 13.2
6628 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 22m 21.9s ° 23′ 28″ 13.0
6629 πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 18h 25m 42.4s -23° 12′ 10″ 11.3
6630 Γαλαξίας Ταώς 18h 32m 35.1s -63° 17′ 36″ 13.7
6631 Ανοικτό σμήνος Ασπίς 18h 27m 11.3s -12° 01′ 52″ 11.7
6632 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 25m 03.1s ° 27′ 32″ 12.3
6633 Ανοικτό σμήνος Οφιούχος 18h 27m 31.2s +06° 34′ 12″ 5.0
6634 Μεσιέ 69 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 31m 23.2s -32° 20′ 53″ 9.3
6635 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 27m 37.1s ° 14′ 49″ 13.5
6636 Γαλαξίας Δράκων 18h 22m 03.9s ° 66′ 37″ 13.5
6637 Μεσιέ 69 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 31m 23.2s -32° 20′ 53″ 9.3
6638 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 30m 56.2s -25° 29′ 47″ 9.2
6639 Ανοικτό σμήνος Ασπίς 18h 30m 59.3s -13° 09′ 21″
6640 Γαλαξίας Λύρα 18h 28m 08.3s ° 34′ 18″ 13.7
6641 Γαλαξίας Ηρακλής 18h 28m 57.4s ° 22′ 54″ 13.5
6642 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 31m 54.2s -23° 28′ 34″ 8.9
6643 Γαλαξίας Δράκων 18h 19m 46.4s ° 74′ 34″ 11.5
6644 πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 18h 32m 34.7s -25° 07′ 44″ 10.7
6645 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 32m 37.9s -16° 53′ 02″ 8.5
6646 Γαλαξίας Λύρα 18h 29m 38.7s ° 39′ 51″ 13.0
6647 Ανοικτό σμήνος Τοξότης 18h 32m 49.3s -17° 13′ 43″
6648 Διπλό άστρο Δράκων 18h 25m 37.8s ° 64′ 58″
6649 Ανοικτό σμήνος Ασπίς 18h 33m 27.9s -10° 24′ 10″ 8.9
6650 Γαλαξίας Δράκων 18h 25m 28.0s ° 68′ 00″ 13.9
6651 Γαλαξίας Δράκων 18h 24m 19.7s ° 71′ 36″ 13.3
6652 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 35m 45.7s -32° 59′ 25″ 8.5
6653 Γαλαξίας Ταώς 18h 44m 38.4s -73° 15′ 48″ 12.5
6654 Γαλαξίας Δράκων 18h 24m 07.6s ° 73′ 11″ 11.8
6655 Διπλό άστρο Ασπίς 18h 34m 30.9s -05° 55′ 15″
6656 Μεσιέ 22 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 36m 24.2s -23° 54′ 12″ 7.2
6681 Μεσιέ 70 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 43m 12.6s -32° 17′ 31″ 9.8
6694 Μεσιέ 26 Ανοικτό σμήνος Ασπίς 18h 45m -09° 23′ 8.0

6700-6799[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6705 Μεσιέ 11;
Σμήνος Αγριόπαπια
Ανοικτό σμήνος Ασπίς 18h 51m -06° 16′ 6.3
6709 Ανοικτό σμήνος Αετός 18h 51m +10° 19′ 7.2
6712 Σφαιρωτό σμήνος Ασπίς 18h 53m 04.3s -08° 42′ 22″ 9.9
6715 Μεσιέ 54 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 55m 03.3s -30° 28′ 43″ 9.2
6720 Μεσιέ 57;
Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα
πλανητικό νεφέλωμα Λύρα 18h 53m 35.1s +33° 01′ 45″ 14.7
6723 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 18h 59m 33.1s -36° 37′ 53″ 8.7
6726 νεφέλωμα Στέφανος Νότιος 19h 02m[2] -35° 53′[2]
6727 νεφέλωμα Στέφανος Νότιος 19h 02m[2] -36° 54′[2]
6729 νεφέλωμα Στέφανος Νότιος 19h 01m 46.4s -36° 57′ 40″
6744 σπειροειδής γαλαξίας Ταώς 19h 09m 45.3s -63° 51′ 21″ 9.2
6745 Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Λύρα 19h 01m 41.7s +40° 44′ 48″ 13.3
6751 πλανητικό νεφέλωμα Αετός 19h 05m 55.6s -05° 59′ 33″ 15.8
6752 Σφαιρωτό σμήνος Ταώς 19h 10m 51.8s -59° 58′ 55″ 7.0
6755 Ανοικτό σμήνος Αετός 19h 08m +04° 14′ 8.6
6760 Σφαιρωτό σμήνος Αετός 19h 11m 12.1s +01° 01′ 50″ 11.4
6766 πλανητικό νεφέλωμα Λύρα 20h 10m 23.7s +46° 27′ 40″ 11.9
6779 Μεσιέ 56 πλανητικό νεφέλωμα Λύρα 19h 16m 35.5s +30° 11′ 04″ 8.9
6781 πλανητικό νεφέλωμα Αετός 19h 18m 28.1s +06° 32′ 19″
6782 σπειροειδής γαλαξίας Ταώς 19h 23m 59.1s -59° 55′ 23″ 12.7
6790 πλανητικό νεφέλωμα Αετός 19h 22m 57.0s +01° 30′ 46″ 12.5
6791 Ανοικτό σμήνος Λύρα 19h 20m 53s +37° 46′ 10.5

6800-6899[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6803 πλανητικό νεφέλωμα Αετός 19h 31m 16.5s +10° 03′ 22″ 15.2
6809 Μεσιέ 55 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 19h 39m 59.4s -30° 57′ 44″ 8.1
6818 Νεφέλωμα Μικρό Πετράδι πλανητικό νεφέλωμα Τοξότης 19h 43m 57.8s -14° 09′ 12″ 9.3
6819 Ανοικτό σμήνος Κύκνος 19h 41m 18s +40° 11′ 00″ 7.3
6822 γαλαξίας του Μπάρναντ Ανώμαλος γαλαξίας Τοξότης 19h 44m 57.8s -14° 48′ 11″ 18
6826 Blinking Planetary πλανητικό νεφέλωμα Κύκνος 19h 44m 48.2s +50° 31′ 30″ 10.2
6838 Μεσιέ 71 Σφαιρωτό σμήνος Βέλος 19h 53m 46.1s +18° 46′ 42″ 7.9
6853 Μεσιέ 27;
Νεφέλωμα Αλτήρα
πλανητικό νεφέλωμα Αλώπηξ 19h 59m 36.3s +22° 43′ 16″ 7.5
6864 Μεσιέ 75 Σφαιρωτό σμήνος Τοξότης 20h 06m 04.8s -21° 55′ 16″ 10.0
6866 Ανοικτό σμήνος Κύκνος 20h 3.7m +44° 00′ 7.6
6872 σπειροειδής γαλαξίας Ταώς 20h 16m 56.0s -70° 46′ 03″ 12.5
6884 (Αντίγραφο του NGC 6766) πλανητικό νεφέλωμα Κύκνος 20h 10m 23.7s +46° 27′ 40″ 11.9
6888 Νεφέλωμα Ημισελήνου Διάχυτο νεφέλωμα Κύκνος 20h 12m 07s +38° 21′ 7.4
6891 πλανητικό νεφέλωμα Δελφίν 20h 15m 08.8s +12° 42′ 16″ 10

6900-6999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
6913 Μεσιέ 29 Ανοικτό σμήνος Κύκνος 20h 23m 56s +38° 31′ 7.3
6914 Διάχυτο νεφέλωμα Κύκνος 20h 25m +42°
6934 Σφαιρωτό σμήνος Δελφίν 20h 34m 11.5s +07° 24′ 15″ 10.5
6946 σπειροειδής γαλαξίας Κηφεύς 20h 34m 51.4s +60° 09′ 18″ 10.5
6960 Νεφέλωμα Βέλο Διάχυτο νεφέλωμα Κύκνος 20h 45m 38.0s +30° 42′ 30″
6981 Μεσιέ 72 Σφαιρωτό σμήνος Υδροχόος 20h 53m 27.9s -12° 32′ 13″ 10.0
6994 Μεσιέ 73 αστερισμός[3] Υδροχόος 20h 59m -12° 38′ 8.9
6995 (Μέρος του NGC 6960) Διάχυτο νεφέλωμα Κύκνος 20h 57m +31° 13′
6996 Συγκέντρωση άστρων Κύκνος 20h 56m 25s +45° 28′
6997 Ανοικτό σμήνος Κύκνος 20h 56m 40s +44° 39′ 10.0
6998 Ελλειπτικός γαλαξίας Μικροσκόπιο 21h 01m 37.7s -28° 01′ 55″ 15.6
6999 Φακοειδής γαλαξίας Μικροσκόπιο 21h 01m 59.5s -28° 03′ 32″

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «NASA/IPAC Extragalactic Database». Results for various objects. http://nedwww.ipac.caltech.edu/. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Sinnott, R. W. (1988) (στα αγγλικά). The Complete New General Catalogue and Index Catalogue of Nebulae and Star Clusters by J. L. E. Dreyer. Sky Publishing Corporation and Cambridge University Press. ISBN 0-933-34651-4. 
  3. M. Odenkirchen & C. Soubiran (2002). «NGC 6994: - clearly not a physical stellar ensemble». Astronomy & Astrophysics 383: 163–170. doi:10.1051/0004-6361:20011730. http://adsabs.harvard.edu/abs/2002A&A...383..163O.