Κατάλογος Κάστρων Νομού Δράμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρακάτω κατάλογος των κάστρων, των φρουρίων και των λοιπών οχυρωματικών μνημείων του Νομού Δράμας,[1][2] είναι ταξινομημένος κατά ουσιαστική αλφαβητική σειρά (χωρίς δηλαδή τα προθέματα ακρόπολη, κάστρο, καστέλι, πύργος, μπούρτζι κλπ). Σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση, ανασκαφή, ανάδειξη, κήρυξη ως ιστορικά διατηρητέων και τη συντήρηση των οχυρωματικών μνημείων του νομού εκτελούν οι εξής υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού: ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΙΗ’ ΠΚΑ),[3] που έχει έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Δράμας και Καβάλας και η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (12η ΕΒΑ),[4] που έχει έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ενδεικτικές βιβλιογραφικές πηγές: 1.- Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος «Επισήμανση και καταγραφή αρχαίων και μεσαιωνικών κάστρων και οχυρώσεων της Βορείου Ελλάδος». Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, έτους 1989, τόμος 64, Αθήναι 1990. 2.- Δημ. Σαμσάρης, «Ιστορική Γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα». 3.- Γ. Βελένης - Κ. Τριανταφυλλίδης, «Τα Βυζαντινά τείχη της Δράμας». 4.- Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, «Η Δράμα και η περιοχή της από τη Νεολιθική εποχή ως τα τέλη της αρχαιότητας: Παρατηρήσεις στον αρχαιολογικό χάρτη του Νομού Δράμας», «Η Δράμα και η Περιοχή της, Ιστορία και Πολιτισμός 1, Β’ Επιστημονική Συνάντηση (Δράμα, 18-22 Μαΐου 1994)», Δράμα 1998.
  2. Βασλή Δήμητρα, «Η Δράμα και η ιστορία της», Ιούλιος 2002
  3. ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
  4. 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
  5. Μεσαιωνικό φρούριο στο λόφο των πηγών του ποταμού Αγγίτη
  6. 6,0 6,1 6,2 Ιστορικοί χρόνοι
  7. Ο αρχαίος οικισμός και το κάστρο
  8. Φρούριο Αγγίτη
  9. Ακολουθώντας τα κάστρα για τον Νέστο
  10. Αρκαδικός
  11. Πηγή: Περιστέρη Κ. «Ανασκαφική έρευνα στο νεολιθικό οικισμό του Αρκαδικού Δράμας (1991-92)», Πρακτικά Β’ Επιστημονικής συνάντησης, Η Δράμα και η περιοχή της. Ιστορία και πολιτισμός, Δράμα 18-22 Μαΐου 1994, τόμος 1, Δράμα 1998, σελ 103-104
  12. Βασλή Δήμητρα, «Η Δράμα και η ιστορία της», Ιούλιος 2002, Σελ. 6-7.
  13. 13,0 13,1 Κάστρα Λεκάνης
  14. Αρχαιολογικός χώρος λόφου Δοξάτου τεπέ (προϊστορικός οικισμός)
  15. Τα τείχη της Δράμας
  16. Η Ιστορία της Δράμας (σελ.1)
  17. Δράμα, Από το χθες στο σήμερα (σελ.2)
  18. Βυζαντινά Τείχη Δράμας
  19. Βασλή Δήμητρα, «Η Δράμα και η ιστορία της», Ιούλιος 2002, Σελ. 10-11 & Σελ. 42.
  20. Αρχαιολογικός χώρος νότια του νεκροταφείου Δράμας (προϊστορικός οικισμός)
  21. Αρχαιολογικός χώρος Ζωοδόχου Πηγής ή Τσόρλακ στον Μυλοπόταμο (προϊστορικός οικισμός)
  22. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Καλαμπάκι - τεπέ" Καλαμπακίου (προϊστορικός οικισμός)
  23. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Συκιά" Καλαμπακίου (προϊστορικός οικισμός)
  24. Ερείπια βυζαντινού κάστρου στην Καλλιθέα
  25. Αρχαιολογικός χώρος Καλλιφύτου (προϊστορικός οικισμός)
  26. Αρχαιολογικός χώρος στον Καλό Αγρό (προϊστορικός οικισμός)
  27. Αρχαιολογικός χώρος στο λόφο "Παναγιά" Κεφαλαρίου (ακρόπολη Pωμαϊκών και Bυζαντινών χρόνων)
  28. Αρχαιολογικός χώρος λόφου Κεφαλάρι (προϊστορικός οικισμός)
  29. Αρχαιολογικός χώρος στον Mεγαλόκαμπο (προϊστορικός οικισμός)
  30. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Γκεράνι" Μικροκάμπου (προϊστορικός οικισμός)
  31. Αρχαιολογικός χώρος στο "Τσιφλίκ" Μικρομηλιάς (Ρωμαϊκός οικισμός και τύμβοι)
  32. Αρχαιολογικός χώρος "Μπουνάρ - Μπασί" (προϊστορικός οικισμός, 2 χλμ. ΒΔ. Μυλοποτάμου).
  33. Αρχαιολογικός χώρος Μυλοποτάμου (προϊστορικός οικισμός)
  34. Αρχαιολογικός χώρος Νικηφόρου (προϊστορικός οικισμός)
  35. Αρχαιολογικός χώρος λόφου "Καλελίκ" Ξηροποτάμου (αρχαίο πόλισμα)
  36. Φαλακρό: Στα χωριά των ντόπιων
  37. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Προφήτης Ηλίας" Ξηροποτάμου (προϊστορικός οικισμός)
  38. Αρχαιολογικός χώρος μετά τη διασταύρωση προς Παρανέστι και Πλατανιά (προϊστορικός οικισμός)
  39. 39,0 39,1 39,2 Ακολουθώντας τα κάστρα για τον Νέστο
  40. Αρχαιολογικός χώρος μεγάλης και μικρής Τούμπας Πετρούσας (προϊστορικοί οικισμοί)
  41. Κάστρο Πλατανιάς του νομού Δράμας, βασισμένο στις πηγές: Κ. Περιστέρη ,«Πρώτη ανασκαφική έρευνα στην «Ακρόπολη» Πλατανιάς Δράμας», ΑΕΜΘ 4 (1990), Θεσσαλονίκη 1993, σελ. 469-476 και Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, «Η Δράμα και η περιοχή της από τη Νεολιθική εποχή ως τα τέλη της αρχαιότητας: Παρατηρήσεις στον αρχαιολογικό χάρτη του Νομού Δράμας», «Η Δράμα και η Περιοχή της, Ιστορία και Πολιτισμός 1, Β’ Επιστημονική Συνάντηση (Δράμα, 18-22 Μαΐου 1994)», Δράμα 1998, σελ. 46-47.
  42. Αρχαιολογικός χώρος μετά τη διασταύρωση προς Παρανέστι και Πλατανιά (προϊστορικός οικισμός)
  43. Αρχαιολογικός χώρος Πλατανιάς (προϊστορικός οικισμός)
  44. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Καλέ" Πλατανιάς (ρωμαϊκό πόλισμα)
  45. Αρχαιολογικός χώρος στους Ποταμούς (προϊστορικός οικισμός και τύμβοι)
  46. Ακρόπολη Πύργων
  47. Ιστορικοί χρόνοι
  48. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Κάστρο" Προσοτσάνης*
  49. 49,0 49,1 Κήρυξη αρχαιολογικών χώρων περιοχής Πύργων, Δήμου Προσοτσάνης, Ν. Δράμας, με περιβάλλοντα χώρο προστασίας τους.
  50. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Πύργος" Προσοτσάνης*
  51. Βασλή Δήμητρα, «Η Δράμα και η ιστορία της», Ιούλιος 2002, Σελ. 42.
  52. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Τούμπα" Σιταγρών (προϊστορικός οικισμός)
  53. Βασλή Δήμητρα, «Η Δράμα και η ιστορία της», Ιούλιος 2002, Σελ. 5-6.