Κάτια Σκαναβή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάτια Σκαναβή
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκέμβριος 1971
Μόσχα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΡωσική Ακαδημία Μουσικής «Γκνέσιν»
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπιανίστα
συνθέτρια
Οικογένεια
ΓονείςVladimir Skanavi και Nina Zarkhi

Η Κάτια Σκαναβή (Μόσχα 1971) είναι Ρώσο-ελληνίδα πιανίστρια και εγγονή του Ρώσου σκηνοθέτη Aleksandr Zarkhi. Ξεκίνησε την καριέρα της στη μουσική ως μέλος σε συναυλίες μετά την απονομή του τρίτου βραβείου στον διαγωνισμό XXII Long-Thibaud σε ηλικία 18 ετών. Το 1994 κέρδισε το βραβείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών και εκπαιδεύτηκε στη Ρωσική Ακαδημία Μουσικής Gnessin, στην τάξη με τα χαρισματικά παιδιά. Σε ηλικία 12 ετών, έδωσε την πρώτη της συναυλία στη μεγάλη αίθουσα του Ωδείου Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα, όπου ερμήνευσε το Τρίτο Κοντσέρτο του Ντμίτρι Καμπαλέφσκι υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Συνέχισε τις σπουδές της στη φημισμένη σχολή του Vladimir Kraïnev.

Το 1989, λίγο πριν τα 18α γενέθλιά της, κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Marguerite-Long-Jacques-Thibaud στο Παρίσι και έπειτα το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Μαρία Κάλλας στην Αθήνα το 1994 (ένας διαγωνισμός που όριζε την παρουσίαση δέκα συναυλιών μπροστά στην επιτροπή και στο κοινό). Με την ευκαιρία αυτή, υπέβαλλε αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, προσθέτοντας την εθνικότητα του πατέρα της στην αντίστοιχη της μητέρας της.

Η διεθνής καριέρα της την οδήγησε στους διασημότερους χώρους (Concertgebouw στο Άμστερνταμ, Konzerthaus στη Βιέννη, Suntory Hall στο Τόκυο, Théâtre des Champs-Élysées στο Παρίσι).

Τον Ιούλιο 2008, συμμετείχε στη σειρά συναυλιών για τον Μπετόβεν που πραγματοποίησε ο Kurt Masur για τον εορτασμό της λήξης της θητείας του ως επικεφαλής της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων : η ίδια ερμήνευσε το κοντσέρτο για πιάνο Νο1 του Μπετόβεν.

Είναι προσκεκλημένη σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ La Roque-d'Anthéron, το Φεστιβάλ Lockenhaus ή το Φεστιβάλ Ravinia. Στη μουσική δωματίου, συμμετέχει με τους συνεργάτες της Iouri Bachmet (άλτο), Gidon Kremer (βιολί) και Alexandre Kniazev (βιολοντσέλο). Είναι μέλος διακεκριμένων επιτροπών, όπως στους διαγωνισμούς Kraïnev ή Long-Thibaud.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1989 : τρίτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Marguerite-Long-Jacques-Thibaud και βραβείο του κοινού.
  • 1994 : πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Μαρία Κάλλας.
  • 1997 : φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό ποιάνου Van-Cliburn.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]