Ιωάννης Β΄ της Ανατολικής Φρισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Β΄ της Ανατολικής Φρισίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Σεπτεμβρίου 1538
Άουριχ
Θάνατος29  Σεπτεμβρίου 1591[1]
Stickhausen Castle
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΈννο Β΄ της Ανατολικής Φρισίας και Άννα του Όλντενμπουργκ
ΑδέλφιαΈντσαρτ Β΄ της Ανατολικής Φρισίας
Christoffel of Frisia
ΟικογένειαΟίκος των Σίρκσενα
Θυρεός

Ο Ιωάννης Β΄, γερμ.: Johan II von Ostfriesland (29 Σεπτεμβρίου 1538, Άουριχ - 29 Σεπτεμβρίου 1591, κάστρο Στίκχχαουζεν) από τον Οίκο των Σίρκσενα ήταν συν-επίτροπος από το 1561 μέχρι το τέλος του το 1591 της κομητείας της Ανατολικής Φρισίας. Κυβέρνησε από κοινού με τον πρωτότοκο αδελφό του Έντσαρντ Β΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Έννο Β΄ κόμη της Ανατολικής Φρισίας και της Άννας, κόρης του Ιωάννη Ε΄ κόμη του Όλντενμπουργκ.

Το 1558 καταργήθηκε η διαδοχή στον πρωτότοκο από τη μητέρα του Ιωάννη Β΄, την Άννα, πιθανότατα για να αναχαιτίσει την επιρροή του Οίκου των Βάσα στην κομητεία, που βασίστηκε στον γάμο του πρωτότοκου γιου της Έντσαρντ Β΄ με την Αικατερίνη των Βάσα, κόρη του Γουσταύου Α΄ της Σουηδίας. Αυτό σήμαινε ότι η Άννα κατάργησε το δικαίωμα του Έντσαρντ Β΄ να είναι ο μοναδικός κυβερνήτης του νομού. Τούτο οδήγησε στην εκ των πραγμάτων διαίρεση της Ανατολικής Φρισίας, επειδή ο Ιωάννης Β΄, όπως και η μητέρα του, ήταν Καλβινιστής, ενώ ο Έντζαρντ Β΄ ήταν Λουθηρανός.

Το 1559 ο αδελφός του Έντσαρντ Β΄ πήρε τον Ιωάννη Β΄ στο γάμο του στη Στοκχόλμη, όπου ο Ιωάννης Β΄ είχε μία σχέση με την Καικιλία των Βάσα, κόρη του βασιλιά Γουσταύου Α΄ (και κουνιάδα τού Έντσαρτ Β΄). Ο Ιωάννης Β΄ πιάστηκε και θα καταδικαζόταν σε θάνατο, εάν δεν μεσολαβούσε η Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Ο Ιωάννης Β΄ δεν νυμφεύτηκε ποτέ μετά από αυτό.

Μετά το τέλος του τριτότοκου αδελφού τους Χριστοφόρου το 1566, ο αγώνας εξουσίας μεταξύ Ιωάννη Β΄ και Έντσαρντ Β΄ επιδεινώθηκε. Ο Ιωάννης Β΄ μπλόκαρε την άσκηση της διακυβέρνησης του Έντσαρντ Β΄ και ενίσχυσε τους ευγενείς και τους πολίτες του Έμντεν (και οι δύο παλαιοί εχθροί των Σίρκσενα). Τελικά, αυτή η αντιπαράθεση παρείχε τα θεμέλια για τη συνύπαρξη διαφορετικών Χριστιανικών ομολογιών στην Ανατολική Φρισία: δεδομένου ότι κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να επικρατήσει έναντι του άλλου, ο Λουθηρανός Έντσαρντ Β΄ απέτυχε να καθιερώσει τη Λουθηρανική εκκλησία ως τη μόνη επιτρεπόμενη ομολογία στην κομητεία.

Όταν ο Ιωάννης Β΄ απεβίωσε το 1591, ο Έντσαρντ Β΄ έγινε τελικά ο μοναδικός κυβερνήτης της κομητείας της Ανατολικής Φρισίας, αλλά η εξουσία του είχε πληγεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Αυτός ήταν ένας ουσιαστικός παράγοντας, ο οποίος τελικά συνέβαλε στη λεγόμενη Εξέγερση του Έμντεν.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martin Tielke (εκδ. ): Biographisches Lexikon für Ostfriesland . Ostfriesische Landschaft, Aurich 1993,(ISBN 3-925365-75-3) .

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]