Ιμπραήμ Πονοσέτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμπραήμ Πονοσέτσι
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Ιμπραήμ Πονοσέτσι (Ibrahim Ponosheci, 1944 – 2008) ήταν ΚοσοβάροςΑλβανός ζωγράφος, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης κοσοβάρικης τέχνης. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1944 στην πόλη Τζακόβα (Gjakova ) του Κοσόβου (Κοσσυφοπεδίου).

Χωρίς τίτλο. Έργο του Ιμπραήμ Πονοσέτσι

Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του Τζακόβα, ενώ συνέχισε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Σχολείο Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Πέγια (Peja), όπου φοίτησε για πέντε χρόνια, αποφοιτώντας το 1966 σε ηλικία 19 ετών. Η καλλιτεχνική του έφεση και το ζωγραφικό ταλέντο του εμφανίστηκαν από τα νεανικά του χρόνια, με σχεδιάσματα λουλουδιών, μορφές γερόντων κ. ά.

Στα 1966 – 1968, ο Πονοσέτσι εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο της Πρίστινα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για ένα χρόνο και στη συνέχεια, με υποτροφία, γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, αποφοιτώντας το 1974. Τελειώνοντας τις σπουδές του, επέστρεψε στην Τζακόβα και εργάστηκε για ένα χρόνο στο εργοστάσιο υφασμάτων “Napredak”.

To 1980, σε ηλικία 33 ετών, ο Πονοσέτσι προσελήφθη ως λέκτορας στην Ακαδημία Τεχνών της Πρίστινα. Συνέχισε όμως μεταπτυχιακές σπουδές στο Βελιγράδι μέχρι το 1982, αποφοιτώντας με Μάστερ Ζωγραφικής. Στα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, ακολούθησε παιδαγωγική σταδιοδρομία ως καθηγητής καλλιτεχνικών και παιδαγωγικών μαθημάτων στο Κολέγιο Εκπαίδευσης στην Τζακόβα.

Κατά τη διάρκεια των διώξεων του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου από το καθεστώς του Μιλόσεβιτς (Milosevic), ο Πονοσέτσι απολύθηκε από τη θέση του στην εκπαίδευση και τον Απρίλιο του 1999 εκδιώχθηκε, όπως και όλος ο αλβανικός πληθυσμός του Κοσόβου, και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αυλώνα (αλβαν. Vlora) της Αλβανίας, όπου εργάστηκε ως καθηγητής καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μετά από τρεις μήνες διαμονής στην Αλβανία και μετά την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ο Πονοσέτσι επέστρεψε με την οικογένειά του στην Τζακόβα. To έργο του έτυχε γενικής αναγνώρισης, με επιτυχείς εκθέσεις τόσο στο Κόσοβο όσο και στις χώρες της περιοχής, ενώ ανακηρύχθηκε δια βίου καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών της Πρίστινα. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2008.

Ανάμεσα στα έργα του, που παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Κοσόβου στην Πρίστινα το Φεβρουάριο του 2009, περιλαμβάνονταν: «Απόλλων και Δάφνη», «Οικογένεια», «30 Αυγούστου 1944 στην Τζακόβα», «Πιετά», «Συμφωνία», «Τζακόβα», «Δίχως τίτλο» (ξαπλωμένο γυναικείο γυμνό), «Δίχως τίτλο» (όρθια γυμνή κοπέλα με μαύρη γάτα), «Λεμόνια», «Δίχως τίτλο» (βάζα με λουλούδια πάνω σε τραπέζι), «Αυτοπροσωπογραφία», «Γεώργιος Καστρότι – Σκεντέρμπεης» κ. ά.

Πηγέ ς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mustafa Ferizi: “Ibrahim Ponosheci” (Monografi), Prishtina, 2009.