Ιάμβουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ιάμβουλος (αρχαία ελληνικά: Ἰάμβουλος‎‎) ήταν αρχαίος Έλληνας έμπορος και ο πιθανός συγγραφέας ενός ουτοπικού μυθιστορήματος σχετικά με τις περίεργες μορφές και μορφές των κατοίκων των "Νησιών του Ήλιου".

Η δουλειά του δεν επέζησε στο πρωτότυπο, αλλά μόνο ως θραύσμα στον Διόδωρο Σικελιώτη Ιστορική Βιβλιοθήκη(II, 55 - 60).[1] Ο Διόδωρος, ο οποίος φαίνεται μόνο να έχει μεταγράψει τον Ιάμβουλο στην περιγραφή του για τους Ινδούς , αναφέρει ότι ο Ιάμβουλος έγινε σκλάβος από τους Αιθίοπες και τον έστειλαν σε ένα ευτυχισμένο νησί στις ανατολικές θάλασσες, όπου απέκτησε τις γνώσεις του. Ολόκληρη η αφήγηση, ωστόσο, έχει την εμφάνιση μιας φαντασίας, και η περιγραφή που έδωσε ο Ιάμβουλος για την Ανατολή, την οποία πιθανότατα δεν είχε δει ποτέ, δεν αποτελούσε παρά υπέροχα παράλογα.[2]

Ο Ιάμβουλος αναφέρεται στο σατιρικό μυθιστόρημα Αληθής Ιστορία από τον Λουκιανό ως συγγραφέας "πολλά εκπληκτικά πράγματα για τον Ατλαντικό Ωκεανό".[3] Εμφανίζεται στον πρόλογο ως έμπνευση. Ο Λουκιανός παρατηρεί ότι οι ιστορίες του Ιάμβουλου ήταν προφανώς αναληθείς, αλλά δεν ήταν δυσάρεστες για αυτό. Η Αληθής ιστορία παρουσιάζεται ως μια σάτιρα των εν λόγω χαρακτηρων όπως αυτά του Ιάμβουλου και του Κτησία, ενός συγγραφέα που έγραψε έναν απολογισμό της Ινδίας τον 5ο αιώνα π.Χ., που ήταν εξίσου γεμάτη από άγρια αξιώσεις, όπως τα ανθρώπινα όντα που ειχαν ένα γιγαντιαίο πόδι που χρησιμοποιείται ως ομπρέλα ενάντια στον ήλιο που ηταν πολύ πιο καυτός από ότι ήταν γνωστός στη Δύση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]