Η ζωή του Έλληνος στην Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εξώφυλλο της δεύτερης έκδοσης

Η ζωή του Έλληνος στην Αμερική είναι ένα δοκίμιο που συνέγραψε ο Έλληνας στρατιωτικός Χαράλαμπος Σταυρόπουλος στην Ελλάδα το 1946. Σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική κατά την δεκαετία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαράλαμπος Σταυρόπουλος έγραψε το βιβλίο επηρεασμένος από την επτάμηνη παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου με δαπάνη του Ελληνικού Κράτους είχε αποσταλεί τιμητικά για να θεραπεύσει ένα τραύμα από σφαίρα που αχρήστεψε το αριστερό του χέρι. Κατά την επαφή του ήρθε σε επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής. Για να τον γνωρίσει καλύτερα ταξίδεψε (με ιδία δαπάνη) σε 12 Πολιτείες, όπου γνώρισε τη ζωή και την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών, καθώς και την οργάνωσή τους: τις κοινότητες, τα σωματεία και την αρχιεπισκοπή.[1]

Η κοινή γνώμη των Ελλήνων για τους μετανάστες ήταν αρνητική προς τους μετανάστες, ιδίως αυτούς που διέφυγαν στην Αμερική, την περίοδο αυτή. Με το έργο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί να αλλάξει τη στάση των Ελλήνων προς τους εκπροσώπους του απόδημου Ελληνισμού προς το καλύτερο και να σκιαγραφήσει την πραγματική κατάστασή τους, που μέσα από θυσίες και αγώνες κατάφεραν όχι μόνο να εξασφαλίσουν τη δική τους ζωή, αλλά και να ενισχύσουν τους οικείους τους στην πατρίδα.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1946. Το βιβλίο εκτυπώθηκε και διανεμήθηκε μόνο στην Ελλάδα, ενώ στην Αμερική απεστάλησαν μονάχα 100 αντίτυπα από τον ίδιο τον συγγραφέα σε «φιλικές οικογένειες». Το βιβλίο αξιολογήθηκε από επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας της εποχής και συστάθηκε στα σχολεία της χώρας η αγορά και η ανάγνωσή του από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές.

Έπειτα από γραπτή συννενόηση με το ίδιο Υπουργείο εκδόθηκε το 1956 η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, με επιπλέον υποσημειώσεις από τον συγγραφέα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Σταυρόπουλος, Χαράλαμπος (1956). Ἡ ζωὴ τοῦ Ἕλληνος στὴν Ἀμερική (2η έκδοση). Αθήνα: Αυτοέκδοση.