Η Μεταμόρφωση (Φραντς Κάφκα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μεταμόρφωση (γερμανικά: Die Verwandlung) είναι τίτλος γερμανόφωνου μυθιστορήματος του Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα. Γράφτηκε το 1912 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1916 ως εκτενής νουβέλα, αποτελεί δε μυθοπλασία τρόμου[1] με αλληγορική σημασία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο νεαρός εμπορικός αντιπρόσωπος Gregor Samsa, ένας υπάλληλος μίας μεγάλης εταιρείας που αγωνίζεται να απαλλάξει την οικογένειά του (τους γονείς και την αδελφή του) από ένα παλαιό χρέος[2]. Ένα πρωί, ξυπνώντας στο δωμάτιό του ανακαλύπτει ότι έχει μεταμορφωθεί σε γιγάντια κατσαρίδα και από εκείνη τη στιγμή ξετυλίγεται ένα αβάσταχτο δράμα για τον ίδιο και τους οικείους του.

Το μήνυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό πρόσωπο του έργου μοιάζει να επωμίζεται όλα τα βάρη της οικογένειας, από το χρέος μέχρι τη φρίκη που προκαλεί στους συγγενείς του η τερατώδης μορφή της ύπαρξής του[3]. Η αλλοτρίωση του οικογενειακού περιβάλλοντος[4], με τη στάση των συγγενών, εκφράζει την επιθυμία του συγγραφέα να περιγράψει τα αστικά αδιέξοδα της κοινωνίας του καιρού του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]