ΗΒΗ Λουτράκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Ήβη - Λουτράκι ή σκέτο Λουτράκι είναι μια μάρκα φυσικού μεταλλικού νερού της Pepsico-HBH, μιας θυγατρικής εταιρείας της Pepsi (PepsiCo).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάρκα Ήβη-Λουτράκι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 με την εξαγορά του εργοστασίου εμφιάλωσης του νερού της πηγής Καραντάνη στο Λουτράκι από τη βιομηχανία αναψυκτικών Ήβη-Παναγόπουλος. Το 1989 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την πολυεθνική εταιρεία PepsiCo, της οποίας ήταν ο αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα από το 1973. Το 1995 το Ήβη-Λουτράκι είχε πάρει το διεθνές βραβείο ποιότητας I.Q.A. (International Quality Award).

Η Pepsico-HBH έκλεισε το εργοστάσιο τον Ιανουάριο του 2013, ύστερα από μείωση των πωλήσεων της μάρκας κατά 60% την περίοδο 2009-2013 που επέφερε μεγάλες οικονομικές απώλειες.[1] Ωστόσο το 2017 η εταιρεία Λουτράκι επανήλθε δυναμικά στην αγορά.

Νερό Γερανείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νερό προερχόταν από την πηγή Καταντάνη, στην οποία κατέληγε από τα Γεράνεια Όρη της Δυτικής Αττικής. Κατά τη διαδρομή του στο βουνό, το νερό των Γερανείων φιλτράρεται με φυσικό τρόπο από τα διάφορα πετρώματα, διαδικασία στην οποία οφείλεται η περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο είναι το μαγνήσιο, το οποίο βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών και αυξάνει το μεταβολισμό.

Εμφιάλωση και ποιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία εμφιάλωσης του νερού ήταν πλήρως αυτοματοποιημένη, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος και δεν περιελάμβανε χημική ή μικροβιολογική επεξεργασία. Η εμφιάλωση του νερού ΗΒΗ-Λουτράκι υποβάλλόταν σε όλα τα στάδιά της σε συνεχείς ελέγχους σύμφωνα με τις προδιαγραφές διασφάλισης ποιότητας ISO 9002 και του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης παραγωγικής διαδικασίας NSF INTERNATIONAL. Το εργοστάσιο εμφιάλωνε τόσο φυσικό μεταλλικό νερό όσο και ανθρακούχο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μανιφάβα, Δήμητρα (10 Ιανουαρίου 2013). «Τίτλοι τέλους για το νερό Λουτρακίου της Ρepsico-Ήβη.». Η Καθημερινή. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]