Εσπόρτε Κλούμπε Πινιέιρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πινιέιρος
ΌνομαEsporte Clube Pinheiros
Ίδρυση7 Σεπτεμβρίου 1899
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
Ιστοσελίδαecp.org.br
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το σωματείο
Ενεργά τμήματα της Πινιέιρος
Μπάσκετ Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών)

Η Εσπόρτε Κλούμπε Πινιέιρος (πορτογαλικά: Esporte Clube Pinheiros), η οποία ιδρύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1899 από Γερμανούς μετανάστες ως Σπορτ Κλουμπ Ζερμάνια (Sport Club Germânia), είναι αθλητικός και κοινωνικός σύλλογος με έδρα τη βραζιλιάνικη μητρόπολη Σάο Πάολο. Έχει περίπου 35.000 μέλη, ενώ η ακίνητη περιουσία της φτάνει τα 170.000 τ.μ. στην ιδιαιτέρως ακριβή περιοχή του Ζαρντίμ Εουρόπα. Τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου φτάνουν τα 350 εκατομμύρια ρέις.

Ιστορικά, η Ζερμάνια ήταν η τέταρτη παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας και πήρε μέρος στην πρώτη κιόλας διασυλλογική διοργάνωση της χώρας. Μέχρι το 1915 ο σύλλογος είχε κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα του Σάο Πάολο. Ήδη στις αρχές, το τμήμα αντισφαίρισης ήταν αρκετά δημοφιλές μεταξύ των μελών του συλλόγου και ο σύλλογος θα γινόταν ένας από τους συνιδρυτές της ομοσπονδίας αντισφαίρισης του Σάο Πάολο. Το ποδόσφαιρο ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε με την έλευση του επαγγελματισμού στη δεκαετία του 1930. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο σύλλογος εγκατέλειψε τις όποιες αναφορές στην γερμανική καταγωγή του και το 1941 μετονομάστηκε σε Πινιέιρος (Pinheiros).

Στα νεότερα χρόνια, η υδατοσφαίριση ήταν πολύ δημοφιλής. Στη δεκαετία του 1970, ο Ζοάο Κάρλος ντε Ολιβέιρα, αθλητής της Πινιέιρος, κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις τριπλούν.[1] Στις πιο πρόσφατες περιόδους, ο σύλλογος πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις κερδίζοντας ακόμη και τίτλους. Επίσης, ο Σέζαρ Σιέλο, αθλητής της ομάδας κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζερμάνια ήταν ένα από τα σωματεία που έφερε το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία, όπως και ένα από τα σωματεία που συμμετείχαν το 1899, στον πρώτο διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα και το 1902 στον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος της χώρας. Η Ζερμάνια στέφθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια του Σάο Πάολο, στο Καμπεονάτο Παουλίστα. Περίφημος παίκτης των πρώτων ημερών του συλλόγου ήταν ο Χέρμαν Φρίζε, που θεωρείται ο πρώτος ποδοσφαιριστής προσωπικότητα της Βραζιλίας.[3] Ο Άρτουρ Φρίντεραϊχ, το πρώτο μεγάλο αστέρι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, που αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ξεκίνησε την καριέρα του το 1909 στη Ζερμάνια.[4]

Μετά την εγκατάλειψη του ποδοσφαιρικού τμήματος στις αρχές του 1930, λόγω καθιέρωσης του επαγγελματισμού, ο σύλλογος μετατράπηκε με επιτυχία σε αθλητικό σωματείο. Ήδη από το 1932, το αθλητικό τμήμα υδάτινου αθλητισμού έστειλε την πρώτη εκπρόσωπο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί περισσότεροι αθλητές από τον σύλλογο, εκπροσώπησαν τη Βραζιλία σε σημαντικές διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, όπως και οι κολυμβητές Γκουστάβο Μπόρζες και Σέζαρ Σιέλο, είναι μεταξύ των νικητών των ολυμπιακών μεταλλίων του συλλόγου. Τα τμήματα καλαθοσφάιρισης και πετοσφάιρισης μετείχαν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες, ενώ οι κολυμβητές συνέχισαν την κυριαρχία τους στη Βραζιλία. Πέρα από αυτό, η Πινιέιρος διαθέτει τμήματα για πολλές ακόμη δραστηριότητες, όπως τζούντο, γυμναστική και αντισφαίριση.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βραζιλία τάχθηκε με το πλευρό των συμμάχων, οι οποίοι μάχονταν τις αντίπαλες δυνάμεις του άξονα. Εκείνο το διάστημα, προέκειψε η συγχώνευση και εθνικοποίηση του συλλόγου με την Ζέζελσαφτ Ζερμάνια (Gesellschaft Germania), μια κοινωνική λέσχη Γερμανών μεταναστών, στις αρχές του 1940, για να σχηματίσουν την Εσπόρτε Κλούμπε Πινιέιρος, ονομασία που δόθηκε από τον ποταμό Ρίο Πινιέιρος, που ρέει κοντά την έδρα της. Ο σύλλογος αναπτύχθηκε επίσης ως τόπος συνάντησης και χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ομάδας έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. João Carlos de Oliveira Αρχειοθετήθηκε 2016-06-23 στο Wayback Machine. sports-reference.com
  2. «Sports Reference profile». Sports Reference. 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2013. 
  3. Quando a bola começou a rolar: Charles Miller introduz o futebol no país em 1894 στη Wayback Machine του Internet Archive (αρχειοθετήθηκε Ιανουάριος 9, 2009), Gazeta Esportiva, ca. 2002, (via Wayback Machine)
  4. Curi, Martin (2014). «Arthur Friedenreich (1892–1969): a Brazilian biography». Soccer & Society 15 (1): 19–28. doi:10.1080/14660970.2013.854540. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14660970.2013.854540#. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]