Εσθονική κουζίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παραδοσιακή εσθονική κουζίνα βασίζεται στο κρέας και τις πατάτες. Στις παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές τα ψάρια είναι σημαντικό στοιχείο διατροφής , ωστόσο στην σύγχρονη εποχή η εσθονική κουζίνα έχει επιρροές από πολλές άλλες κουζίνες που πηγάζουν από παραδόσεις γειτονικών χωρών και από διεθνή πιάτα και φαγητά . Στην διαμόρφωση της σημερινής διατροφής στη χώρα έχουν συμβάλλει Σκανδιναβικές, γερμανικές, ρωσικές, λετονικές, λιθουανικές και άλλες επιρροές. Τα πιο χαρακτηριστικά τρόφιμα στην Εσθονία είναι το ψωμί σίκαλης, το χοιρινό, οι πατάτες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.[1] Οι εσθονικές διατροφικές συνήθειες έχουν ιστορικά στενή σύνδεση με τις εποχές. Όσον αφορά τα κύρια προϊόντα στη διατροφή, η Εσθονία ανήκει σταθερά στην ζώνη μπύρας, βότκας, ψωμιού σίκαλης και χοιρινού της Ευρώπης.

Κρύα πιάτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειμάρα
Λάχανο με μανιτάρια

Τα ορεκτικά στην παραδοσιακή εσθονική κουζίνα βασίζονται σε κρύα πιάτα—ποικιλία από τουρσιά, αλλαντικά και λουκάνικα που σερβίρονται με πατατοσαλάτα (kartulisalat) ή το ροσόλιε, εσθονικό πιάτο σχεδόν πανομοιότυπο με το σουηδικό σιλσάλαντ, με βάση το παντζάρι, τις πατάτες και τη ρέγγα.[2] Τα μικρά γλυκίσματα που ονομάζεται πιρουκάντ (πιρούκας στον ενικό)—συγγενής του πιρόζκι—γεμισμένο με κρέας, λάχανο, καρότα, ρύζι και άλλες γεμίσεις ή μείγματα. Συχνά σερβίρεται με ζωμό κρέατος. Η ρέγγα είναι κοινή μεταξύ των άλλων ψαριών, ως μέρος των εσθονικών κρύων πιάτων. Το καπνιστό και μαριναρισμένο χέλι, τα πιάτα καραβίδων και τα εισαγόμενα καβούρια και γαρίδες θεωρούνται λιχουδιές. Ένα από τα εσθονικά εθνικά πιάτα είναι το ράιμ (βαλτική ρέγγα νάνος), μαζί με σαρδελόρεγγες. Το Καλκάνι και η πέρκα είναι επίσης δημοφιλή.

Σούπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σούπες μπορεί να φαγωθούν πριν από το κυρίως πιάτο, αλλά παραδοσιακά αποτελούν το κύριο γεύμα και πιο συχνά είναι κατασκευασμένα από απόθεμα κρέατος ή κοτόπουλο αναμεμιγμένο με μια ποικιλία από γλυκά λαχανικά. Οι σούπες είναι επίσης αναμεμειγμένες με ξινή κρέμα, γάλα και γιαούρτι.[2] Μια μοναδική μορφή της εσθονικής σούπας είναι η λέιβασουπ ("σούπα ψωμιού"), η οποία είναι τύπος γλυκιάς σούπας που αποτελείται από μαύρο ψωμί και μήλα, συνήθως σερβιρισμένο με ξινή κρέμα ή κρέμα σαντιγί, συχνά καρυκευμένο με κανέλα και ζάχαρη.

Κυρίως πιάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαύρο ψωμί σίκαλης (rukkileib) συνοδεύει σχεδόν κάθε αλμυρό τρόφιμο στην Εσθονία. Οι Εσθονοί συνεχίζουν να εκτιμούν τις ποικιλίες της μαύρης σίκαλης με βάση το ψωμί.

Επιδόρπια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσθονική κόκκινη σταφίδα κίσελ

Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν το κίσελ, το κάμα και άλλα. Άλλα κοινά εσθονικά επιδόρπια είναι το μάναβαχτ (μια κρέμα από σεμολίνα και χυμό ή φρούτα), η κοχουπιιμακρέεμ (πηγμένο γάλα για κρέμα τυριού) ή το κόμποτ.

Τοπικά κρασιά και ποτά τα οποία είναι προϊόντα ζύμωσης από φρούτα.

Ποτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παραδοσιακό ποτό στη χώρα είναι το κάλι (παρόμοιο με το κβας) το οποίο επανακτά τη δημοφιλία του. Το υδρόμελι ή μόντου ήταν πολύ δημοφιλές στην αρχαιότητα αλλά σήμερα έχει σχεδόν εντελώς εξαφανιστεί. Τα ποτά κάσεμαλ είναι επίσης αρκετά δημοφιλή. Σήμερα, η τοπική μπύρα είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για να συνοδεύσει το φαγητό, ενώ οι κύριες μη αλκοολούχες επιλογές είναι το νερό και οι χυμοί. Το κρασί είναι δημοφιλές, αλλά η μπύρα είναι δημοφιλέστερη. Υπάρχουν επίσης εσθονικά ποτά φτιαγμένα από φρούτα (μήλα, μούρα). Οι Εσθονοί είναι υπερήφανοι για τη βότκα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως το βοτανικό λικέρ Vana Tallinn. Δύο από τα παλαιότερα ζυθοποιεία της χώρας είναι το A. Le Coq που ιδρύθηκε το 1807 και το ζυθοποιείο Σάκου ιδρύθηκε το 1820.

Το Γάλα (piim) πίνεται ευρέως από παιδιά καθώς και ενήλικες. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από το γάλα περιλαμβάνουν το κεφίρ και το χαπουπίιμ ("ξινό γάλα") και το πεττ. Το Άντρε είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Εσθονία.[3]

Εποχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλοκαίρι και άνοιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακά, το καλοκαίρι και την άνοιξη, οι Εσθονοί προτιμούν να τρώνε φρέσκα μούρα, βότανα, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο που έρχεται κατευθείαν από τον κήπο. Το κυνήγι και το ψάρεμα ήταν κοινά στην ιστορία. Σήμερα, παρέμειναν ως δημοφιλές χόμπι. Συχνά οι Εσθονοί διοργανώνουν μπάρμπεκιου το καλοκαίρι.

Χειμώνας και Χριστούγεννα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι Εσθονοί καταναλώνουν μαρμελάδα, κομπόστες και τουρσιά. Κατά το παρελθόν, όταν η οικονομία ήταν κυρίως αγροτική, η συλλογή και διατήρηση τροφίμων για τον χειμώνα ήταν απαραίτητη. Σήμερα, η συλλογή και η διατήρηση είναι λιγότερο συχνή, επειδή σχεδόν τα πάντα μπορούν να αγοραστούν από τα καταστήματα. Ωστόσο η προετοιμασία των τροφίμων για το χειμώνα εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής ενασχόληση στην ύπαιθρο και συνεχίζει να διατηρεί τη γοητεία της σε πολλούς, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση των διατροφικών συνηθειών.

Το λουκάνικο αίματος (εσθονικά: verivorst), το ψωμί σέπικ, το κεφαλότυρο (εσθονικά: sült) και το λάχανο τουρσί (εσθονικά: hapukapsas) με πατάτες ψητές στο φούρνο αποτελούν μέρος της παραδοσιακής εσθονικής διατροφής που καταναλώνεται κυρίως ως σπεσιαλιτέ για τα Χριστούγεννα. Επίσης, τα τυπικά Χριστουγεννιάτικα κεράσματα περιλαμβάνουν τα μήλα, μανταρίνια, ψωμί και μαρμελάδα κράνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Eesti Toit infoserver v2.0.3.0 Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  2. 2,0 2,1 Spilling, Michael (1999). Estonia. Marshall Cavendish. ISBN 978-0-7614-0951-9.  Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> • όνομα " E " ορίζεται πολλές φορές με διαφορετικό περιεχόμενο
  3. «The cheeses from Andre Farm are the first in Estonia to get international top quality stars».