Επισκοπή Στρατονίκειας Καρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επισκοπή Στρατονίκειας είναι πρώην εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Βρισκόταν στην Καρία της Μικράς Ασίας με έδρα την πόλη Στρατονίκεια[1], σημερινό Εσκί Χισάρ. Εκκλησιαστικά ήταν εκκλησιαστική επαρχία της Μητρόπολης Αφροδισιάδος[2].

Η Επισκοπή είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε και αναφέρεται στα τακτικά ως τον 13ο αιώνα[1]. Από τους βίους των αγίων Τροφίμου και Θαλλού φαίνεται ότι τον 3ο αιώνα είχε ήδη διαδοδεί ο χριστιανισμός στην πόλη.

Σύμφωνα με το Συναξάριο της Κωνσταντινούπολης στην Στρατονίκεια μεταφέρθηκαν τα τοποθετήθηκαν τα λείψανα των αγίων Τρόφιμου και Θαλλού μετά στο μαρτύριό τους τον 3ο αιώνα στην Λαοδίκεια[1]. Οι δύο Άγιοι κατάγονταν από την Στρατονίκεια.

Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως δύο επιγραφές: μια ακρωτηριασμένη, με ανώνυμο επίσκοπο που αναφέρεται στον 7ο αιώνα ή αργότερα[3], μια άλλη αποσπασματική, που καταγράφεται στον 6ο/7ο αιώνα, όπου το όνομα του επισκόπου είναι γνωστό μόνο για τα πρώτα τέσσερα γράμματα, Κλέο..., που αφήνει πολλές πιθανές λύσεις ανοιχτές[4].

Σήμερα, τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποδίδουν τον τίτλο του επισκόπου της Στρατονίκειας τιμητικά[5].

Επισκοπικός κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έτη Σημειώσεις
Εύπειθος[3] 5ος αιώνας Πήρε μέρος στην Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451
Κλέο... 6ος-7ος αιώνας
Θεόπεμπτος[3] 7ος αιώνας Πήρε μέρος στην ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 692
Γρηγόριος[3] 8ος αιώνας Πήρε μέρος στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 692
Ιωάννης[3] 10ος αιώνας γνωστός από σφραγίδα
Τιτουλάριοι Επίσκοποι
Δομέτιος[6] 23 Οκτωβρίου 1843-1848
Κάλλιστος[6] 9 Ιουλίου 1852-17 Ιουνίου 1885
Στέφανος (Αθανάσιος Κατές)[6] 27 Δεκεμβρίου 2016-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]