Επαρχία Λαλμονιρχάτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επαρχία Λαλμονιρχάτ
ΧώραΜπανγκλαντές
Διοικητική υπαγωγήΔιαίρεση Ρανγκπούρ
ΠρωτεύουσαLalmonirhat
Γεωγραφικές συντεταγμένες26°0′0″N 89°15′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Επαρχία Λαλμονιρχάτ (βεγγαλικά: লালমনিরহাট জেলা, Lalmonirhat Jela, επίσης Lalmonirhat Zila) είναι μια επαρχία που βρίσκεται στο βόρειο Μπαγκλαντές. Αποτελεί μέρος της Διαίρεσης Ρανγκπούρ.[1] Το Λαλμονιρχάτ περιλαμβάνει πέντε ουπαζίλα (υποεπαρχίες): Πάτγκραμ, Χατιμπάντα, Αντιτμάρι, Καλιγκάντζ και Λαλμονιρχάτ Σαντάρ. Η μικρότερη είναι η Αντιτμάρι και η μεγαλύτερη είναι η Χατιμπάντα. Το Λαλμονιρχάτ αποτελούσε μέρος του τομέα 6 κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου. Οι κυριότεροι ποταμοί είναι οι Τίστα, Ντάρλα και Ροτνάι.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λαλμονιρχάτ περιλαμβάνει 27 κολέγια, 200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 597 δημοτικά σχολεία και 269 μεντρεσέδες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το Λαλμονιρχάτ είναι μια από τις 7 επαρχίες του Μπανγκλαντές ελεύθερες από αναλφαβητισμό.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωργία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος. Το 72.78% των κατοίκων είναι αγρότες, το 10.49% είναι επιχειρηματίες, το 3.46% είναι εργάτες και το 4.45% είναι υπάλληλοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tanzimul Nayan (2012). «Lalmonirhat District». Στο: Sirajul Islam and Ahmed A. Jamal. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απογραφή του 2011 και Απογραφή του 2001. Στατιστική Υπηρεσία του Μπανγκλαντές. «BBS». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]