Εμμανουήλ Σκύβαλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Για το δήμαρχο Αγίου Νικολάου με το ίδιο όνομα και επώνυμο, δείτε: Εμμανουήλ Σκύβαλος (Δήμαρχος Αγίου Νικολάου).

Εμμανουήλ Σκύβαλος
Ο Εμμανουήλ Σκύβαλος (τρίτος από αριστερά, με τα γυαλιά ηλίου).
Υπηρεσιακός Δήμαρχος Ιεράπετρας
Περίοδος
Φεβρουάριος 1972 – 2 Μαρτίου 1972
ΠροκάτοχοςΓεώργιος Κανουπάκης
ΔιάδοχοςΠαναγιώτης Ματθαίου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση19 Ιουνίου 1915, Ιεράπετρα
Θάνατος29 Νοεμβρίου 1992 (77 ετών)
Ιεράπετρα
Εθνότηταελληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΚατοικίαΙεράπετρα
Επάγγελμαεργάτης σε εργοστάσιο

Ο Εμμανουήλ Σκύβαλος του Ιωάννη (Κριτσά Λασιθίου, 19 Ιουνίου 1915 - Ιεράπετρα, 29 Νοεμβρίου 1992) ήταν Δήμαρχος Ιεράπετρας για βραχύβιο χρονικό διάστημα, το 1972.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, Ιωάννης, ήταν αγρότης από την Κριτσά και η μητέρα του, Χαρίκλεια ήταν επίσης από την Κριτσά. Ο παππούς του καταγόταν από το Καμινάκι Λασιθίου, ενώ οι Σκύβαλοι εργάζονταν ως ναυτικοί και ως έμποροι (το επώνυμο απαντάται εκτός από τον Άγιο Νικόλαο και στη Νεάπολη). Ο Εμμανουήλ εγκαταστάθηκε σε μικρή ηλικία στην Ιεράπετρα, όπου και δραστηριοποιήθηκε κατά τα επόμενα χρόνια.

Γόνος πολυτέκνων, απέκτησε και ο ίδιος 12 παιδιά με τη σύζυγό του, Δήμητρα.

Συνδικαλιστική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο εργοστάσιο του βουλευτή και υπουργού Κοθρή, που ονομαζόταν "Μίνως", στην Ιεράπετρα. Μάλιστα, δύο φορές τραυματίστηκε. Το εργοστάσιο εκείνο παρήγαγε σαπούνι, πυρηνέλαιο και χαρουπάλευρο.

Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ήταν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του Λασιθίου και ήταν επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λασιθίου και του Συλλόγου Οικοδόμων Λασιθίου. Το 1958, επί δημαρχίας του Δημήτριου Μαρκόπουλου ήταν μέλος της Ερανικής Επιτροπής για την ανέγερση του ηρώου της Ιεράπετρας, με πρόεδρο το Μητροπολίτη Ιεράς και Σητείας Φιλόθεο Α'[1].

Δήμαρχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ Σκύβαλος εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1959 και έκτοτε συνέχιζε να εκλέγεται συνεχώς ως και το 1978. Ανέλαβε αντιδήμαρχος (και υπηρεσιακός δήμαρχος στη συνέχεια) κατά τη δημαρχία του Κανουπάκη. Στις 2 Μαρτίου 1972 ο Σκύβαλος απολύθηκε από τη χούντα και νέος δήμαρχος ανέλαβε ο Παναγιώτης Ματθαίου.

Μετέπειτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Εμμανουήλ Σκύβαλος συνέχισε να είναι παρών στα κοινά. Στις δημοτικές εκλογές του 1975 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του πολιτικού μηχανικού και νικητή των εκλογών Ιωάννη Αγιαννιωτάκη, πρώτος με 230 ψήφους[2]. Στις επόμενες εκλογές του 1978 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Ενότης-Πρόοδος-Έργα" του Αγιαννιωτάκη[3] και ορκίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1978. Πέθανε το 1992. Μετά το θάνατό του το όνομά του δόθηκε σε οδό στην περιοχή Τζαμί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νίκος Τζώρτζης , "Τα Οδωνυμικά της Ιεράπετρας", εκδ. Δήμου Ιεράπετρας, Ιεράπετρα 2002 (β΄έκδοση)
  2. Ανατολή, "Αποτελέσματα των εκλογών στους Δήμους του νομού Λασιθίου", φύλλο 1/4/1975, σελ. 1.
  3. Ανατολή, φύλλο 12/10/1978, σελ. 1.