Ελλάς Γιουνάιτεντ Ρεγγίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελλάς Γιουνάιτεντ (Ηellas United of Regina) είναι ερασιτεχνικός ελληνοκαναδικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στην πόλη Ρεγγίνα, πρωτεύουσα της πολιτείας Σασκάτσουαν του Καναδά. Έχει γαλανόλευκα χρώματα και έμβλημα έναν αρχαίο έλληνα οπλίτη ντυμένο με την ελληνική σημαία. Ιδρύθηκε το 2006 αλλά αποτελεί τη συνέχεια παλαιότερων ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της πόλης. Το όνομα "Ηellas United", δηλαδή "Ενωμένη Ελλάς", συμβολίζει ακριβώς την ενωτική αθλητική προσπάθεια των ελληνοκαναδών της πόλης, που παλαιότερα μοιράζονταν σε σωματεία με διάφορα ονόματα, όπως: Απόλλων, Ολυμπιακός, ΑΕΚ Ρεγγίνα κ.ά. Αγωνίζεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις: "Credit Union EventPlex" της πόλης.

Μετέχει στο ετήσιο "World Class Players Cup Soccer Tournament in Regina" (WCP CUP), ενώ έχει συμμετάσχει στο Ελληνικό ποδοσφαιρικό τουρνουά Σικάγου. Όμως, δεν έχει αγωνιστική ομάδα στο επίσημο πρωτάθλημα της πόλης (Regina Soccer Association).

Παλιότεροι ελληνικοί σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική ποδοσφαιρική παρουσία στη Ρεγγίνα ξεκινά από τη δεκαετία του '70, όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, ο οποίος στην πορεία είχε διάφορες επωνυμίες, όπως: "Δόξα", "Απόλλων" κ.ά. Την επόμενη δεκαετία η ελληνική ομάδα περιήλθε σε αδράνεια και οι ποδοσφαιρόφιλοι ομογενείς έπαιζαν ποδόσφαιρο κυρίως στην ομάδα "Queen City South United", τόσο στο θερινό όσο και στο χειμερινό πρωτάθλημα σάλας. Η αγάπη τους για το άθλημα ήταν μεγάλη και υπήρξαν σεζόν που στις νεανικές ομάδες της QCS Utd αγωνίζονταν μέχρι και οκτώ ελληνόπουλα. Τη δεκαετία του '90 άφησαν εποχή οι νεαροί: Μάικ Αγγελόπουλος, Τομ Γκοτσούλιας, Τζίμι Καμπύλης και Πίτερ Μακρής, οι οποίοι ξεκίνησαν μαζί από την παιδική ομάδα Κ-10 της QCS και έφτασαν ως τις ομάδες Κ-17 και Κ-19 κατακτώντας τους αντίστοιχους τίτλους στην πόλη και στην πολιτεία. Οι ίδιοι ως ενήλικες το 2006 ίδρυσαν την "Ελλάς Γιουνάιτεντ".

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη δεκαετία του '90 το ενδιαφέρον των ομογενών για το ποδόσφαιρο τους οδήγησε στην ίδρυση ένος αποκλειστικά ελληνικού συλλόγου. Έτσι ιδρύθηκε ο "Ολυμπιακός" (Olympiakos Regina), ο οποίος εξελίχθηκε στην πιο επιτυχημένη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης. Κατέκτησε επτά (7) τοπικά πρωταθλήματα και τέσσερις (4) πολιτειακούς τίτλους ως τα τέλη της δεκαετίας του '90, κάποιες χρονιές αήττητος. Στο τέλος της δεκαετίας ο Ολυμπιακός απομακρύνθηκε από το πολιτειακό πρωτάθλημα επείδη αρνήθηκε να αγωνιστεί στον ημιτελικό, όταν η ομοσπονδία μετέθεσε την ώρα έναρξης του αγώνα. Έτσι η ομάδα μοιραία λίγο αργότερα διαλύθηκε.

Βασικοί παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν οι: Τζορτζ Σέλιμος, Γκας Γιαννούτσος, Τζιμ Μαρκάτος, Κρις Κανγκλής, Πολ Γαρδικιώτης. Προς το τέλος της δεκαετίας στον Ολυμπιακό εντάχθηκαν επίσης οι ανερχόμενοι Έλληνες αστέρες της Queen City South: Αγγελόπουλος, Γκοτσούλιας, Τζίμι Καμπύλης και Μακρής καθώς και οι μικρότεροι Ζακ Καμπύλης και Τάι Καμπύλης.

Την ίδια περίοδο είχε ιδρυθεί άλλη μια ελληνική ομάδα που μετείχε μόνο στο εφηβικό πρωτάθλημα. Ονομαζόταν "ΑΕΚ" (AEK team Regina) και ο ιδρυτής της ονομαζόταν Τομαράς. Μεταξύ των πιο ταλαντούχων μικρών ποδοσφαιριστών της ήταν ο γιος του ιδρυτή, Γιάννης Τομαράς και ο Δημήτρης Μακρής.

Τέλος, σε άλλους συλλόγους αγωνίζονταν οι Έλληνες: Τόνι Σιρούνης, Νικ Λαγοδόντης, Τίνο Μακρής.

Ίδρυση της "Ελλάς Γιουνάιτεντ"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 ξεκίνησε η διοργάνωση στην πόλη ενός νέου ποδοσφαιρικού τουρνουά με το όνομα "Παγκόσμιας Κλάσης Κύπελλο Ποδοσφαιριστών στη Ρεγγίνα" (The WCP CUP), στο οποίο μετέχουν ερασιτεχνικές ομάδες αντιπροσωπευτικές των εθνοτήτων ομογενών που ζούν στην περιοχή. Ξεκίνησε με ομάδες εννιά χωρών και σταδιακά έφτασε τις 24 ομάδες: Ιταλών, Τζαμαϊκανών, Μεξικανών, Σκοτσέζων, Ιρλανδών, Γερμανών, Γάλλων, Βραζιλιάνων, Ρώσων, Νιγηριανών κ.ά. Εκτός από το ανδρικό, διεξάγονται αντίστοιχα τουρνουά γυναικών, νέων και νεανίδων.

Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε ενεργή ελληνική ομάδα ούτε στο θερινό ούτε στο χειμερινό τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα (σάλας). Έτσι το 2006 Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι και ποδοσφαιριστές της πόλης που προέρχονταν από τις παλιότερες ελληνικές ομάδες δημιούργησαν την ερασιτεχνική ομάδα "Ελλάς Γιουνάιτεντ" (Ενωμένη Ελλάς) ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί στη συγκεκριμένη πανεθνική διοργάνωση. Η ονομασία της σηματοδοτούσε την ενωτική αντίληψη των ιδρυτών της. Η "Ελλάς" μετέχει μόνο στο ανδρικό τουρνουά.

Την πρώτη σεζόν η "Ελλάς" προκρίθηκε στα πλέιοφ και έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την ομάδα της Τζαμάικας χάνοντας με 1-2. Το 2007 πέτυχε την καλύτερη πορεία από όλες τις σεζόν, φθάνοντας ως τα ημιτελικά, όπου ηττήθηκε από την τελική νικήτρια ομάδα της Νορβηγίας με 2-3, αν και ως το 80΄ προηγείτο με 2-0. Στα προημιτελικά έφτασε και το 2011, όπου ηττήθηκε από την ομάδα του Λάος με 1-3.

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The WCP Cup
    • 2006: Προημιτελικά.
    • 2007: Ημιτελικά.
    • 2008: Δεν προκρίθηκε στα πλέιοφ.
    • 2009: Δεν προκρίθηκε στα πλέιοφ.
    • 2010: Δεν προκρίθηκε στα πλέιοφ.
    • 2011: Προημιτελικά.

Ποδοσφαιριστές-προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προπονητής: Τζίμι Καμπύλης (μεγάλος).
  • Βοηθός προπονητή: Τζον Παπανδρέου.
  • Φυσιοθεραπευτής: Γκας Γιαννούτσος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]