Ελβετικό Συμβούλιο των Κρατών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμβούλιο των Κρατών

γερμανικά: Ständerat
γαλλικά:Conseil des États
ιταλικά: Consiglio degli Stati
ρομανικά: Cussegl dals Stadis
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΆνω βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος
Πρώτος Αντιπρόεδρος
Δεύτερος Αντιπρόεδρος
Δομή
Έδρες46
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Κυβερνώντα κόμματα (41)

Λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα (5)

Εκλογές
Τελευταία εκλογή
Οκτώβριος–Νοέμβριος 2019
Τόπος συνεδριάσεων
Ομοσπονδιακό Μέγαρο της Ελβετίας, Βέρνη
Ιστοσελίδα
http://www.parliament.ch/

Το Ελβετικό Συμβούλιο των Κρατών (γερμανικά: Ständerat, γαλλικά: Conseil des États, ιταλικά: Consiglio degli Stati) είναι η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου της Ελβετίας και αποτελείται από 46 μέλη[1] και εκπροσωπεί τα Καντόνια της Ελβετίας. Μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο της Ελβετίας, γνωστό και ως Κάτω Βουλή, αποτελούν την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ελβετίας. Η βουλευτική περίοδος του Συμβουλίου των Κρατών είναι τέσσερα χρόνια και η έδρα του βρίσκεται στο Ομοσπονδιακό Μέγαρο της Ελβετίας στη Βέρνη.

Με εξαίρεση το καντόνι Άπεντσελ Ινερχόντεν, όπου η εκλογή του αντιπροσώπου γίνεται τον Απρίλιο, πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, οι σύμβουλοι σε όλα τα υπόλοιπα καντόνια εκλέγονται ταυτόχρονα με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Είκοσι καντόνια εκπροσωπούνται από 2 μέλη. Έξι καντόνια, παραδοσιακά γνωστά ως "μισά καντόνια", εκπροσωπούνται από ένα μέλος για ιστορικούς λόγους. Αυτά είναι τα Ομπβάλντεν, Νιντβάλντεν, Μπάζελ-Στατ, Μπάζελ-Λάντστατ, Άπεντσελ Αουζερχόντεν και Άπεντσελ Ινερχόντεν.[2]

Στα καντόνια Ζουρά και Νεσατέλ οι εκλογές διεξήχθησαν με αναλογική, ενώ στα υπόλοιπα 24 χρησιμοποιήθηκε το πλειοψηφικό σύστημα σε έναν ή δύο γύρους.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Council of States» (official site). Berne, Switzerland: The Swiss Parliament. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2016. 
  2. «Member of the Council of States by Canton» (official site). Berne, Switzerland: The Swiss Parliament. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2016. 
  3. Electoral system IPU
  4. «Elections 2015:How the elections to the Council of States are organised: process, rules and principal stages». ch.ch – A service of the Confederation, cantons and communes (official site). Berne, Switzerland: The Swiss Confederation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]