Εκλογική περιφέρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εκλογική περιφέρεια ονομάζεται μία γεωγραφική περιοχή της χώρας που ορίζεται για την εκλογή βουλευτών από τον συγκεκριμένο χώρο κατά τη διενέργεια των ελληνικών βουλευτικών εκλογών. Στην Ελλάδα κάθε νομός της επικράτειας αποτελεί εκλογική περιφέρεια που προσδιορίζεται με την ονομασία του νομού, π.χ. εκλογική περιφέρεια Λακωνίας.

Ειδικότερα όμως λόγω του υπερπληθυσμού που σημειώνεται σε δύο μεγάλους νομούς, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ορίζονται κατ΄ εξαίρεση επτά πρόσθετες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, στην οποία περιλαμβάνεται ο Δήμος Αθηναίων.
  2. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, στην οποία περιλαμβάνονται οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες που περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων.
  3. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς, στην οποία περιλαμβάνεται ο Δήμος Πειραιώς, ο Δήμος Σπετσών, και οι πρώην επαρχίες Αίγινας, Κυθήρων, Τροιζηνίας και Ύδρας.
  4. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Πειραιώς, στην οποία περιλαμβάνονται οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες που περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη περιφέρεια του Δήμου Πειραιώς και η νήσος Σαλαμίνα.
  5. Εκλογική περιφέρεια Υπολοίπου Νομού Αττικής, στην οποία περιλαμβάνονται οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες του Νομού Αττικής (Ανατολικής και Δυτικής).
  6. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία περιλαμβάνεται ο πρώην Δήμος Θεσσαλονίκης, και η
  7. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία περιλαμβάνονται όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες του υπολοίπου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των παραπάνω η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 56 εκλογικές περιφέρειες.

Η δε παραπάνω διάκριση των εκλογικών περιφερειών ορίσθηκε, μετά από προηγούμενες τροποποιήσεις των διοικητικών ορίων των νομών, όπως τελικά είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 1985, κατά τα άρθρα 1 και 11 του νόμου 3231/2004 καθώς και με το άρθρο 1 του Π.Δ.96/2007. Κατά τις τελευταίες ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2012 κατά την Κωδικοποίηση όλων των παραπάνω διατάξεων σε ενιαίο κείμενο οι εκλογικές περιφέρειες ορίσθηκαν στο 1ο άρθρο του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57Α΄/15.3.2012).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]