Εκλογές της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών 2000

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκλογές της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών 2000

1998 ←
7 Νοεμβρίου 2000
→ 2002

Έδρες της Τάξης I (34 από τις 100) στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών
51 έδρες χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία
  Κόμμα πλειοψηφίας Κόμμα μειοψηφίας
 
Επικεφαλής Τομ Ντασλ Τρεντ Λοτ
Κόμμα Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό
Προηγούμενες
εκλογές
45 έδρες 55 έδρες
Έδρες πριν 46 54
Έδρες 50
Έλεγχος μέσω της ψήφου για λύση της ισοψηφίας του Αντιπροέδρου Αλ Γκορ για 17 ημέρες
50
Έλεγχος μέσω της ψήφου για λύση των ισοψηφιών του Αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ
Αλλαγή στις
έδρες
Αύξηση 4 Μείωση 4
Λαϊκή ψήφος 36.780.875 36.725.431
Ποσοστό 47,04% 46,96%
Μεταβολή Μείωση 2,5% Αύξηση 0,2%

  Αμετάβλητο Ρεπουμπλικανικό
  Ρεπουμπλικανικά έδρη
  Αμετάβλητο Δημοκρατικό
  Δημοκρατικά κέρδη

Απερχόμενος Αρχηγός
της Πλειοψηφίας

Τρεντ Λοτ
Ρεπουμπλικανικό

Εκλεγμένος Αρχηγός
της Πλειοψηφίας

Τομ Ντασλ
Δημοκρατικό

Το 2000 διεξήχθησαν εκλογές για το ένα τρίτο των εδρών στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με την εκλογή του Τζορτζ Γ. Μπους στην προεδρία. Περιελάμβανε έναν αριθμό σκληρών αναμετρήσεων που κατέληξαν σε νίκη για το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε καθαρά τέσσερις έδρες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Γερουσία (οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη κερδίσει μία έδρα από τις εκλογές του 1998 όταν ο Ζελ Μίλλερ (Δ-Τζόρτζια) ανέλαβε μετά τον θάνατο του Πολ Κόβερντελ (Ρ-Τζόρτζια).

Αυτά συνέβησαν έξι έτη αφότου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κερδίσει έδρες στην Τάξη 1 της Γερουσίας κατά τις εκλογές του 1994, και ήταν αυτή η ομάδα της οποίας οι γερουσιαστές επεδίωξαν την επανεκλογή τους ή αποσύρθηκαν το 2000. Επειδή οι Ρεπουμπλικανοί έπρεπε να υπερασπίσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό εδρών, οι περισσότερες αναμετρήσεις που θεωρούντο ανταγωνιστικές κερδήθηκαν από Δημοκρατικούς διεκδικητές. Νίκησαν τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Μπιλ Ροθ (Ρ-Ντέλαγουερ.), Σπένσερ Άμπραχαμ (Ρ-Μίσιγκαν), Ροντ Γκραμς (Ρ-Μινεσότα), Τζον Άσκροφτ (Ρ-Μιζούρι), και Σλέιντ Γκόρτον (Ρ-Ουάσινγκτον), καθώς επίσης κέρδισαν μια ανοικτή έδρα στη Φλόριντα. Η ήττα του Άσκροφτ ήταν αξιοσημείωτη λόγω του ότι ο αντίπαλος του, Μελ Κάρναχαν, είχε πεθάνει πριν την εκλογή, αλλά παρ'όλα αυτά κέρδισε. (Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης είχε υποσχεθεί να ορίσει την χήρα του Κάρναχαν στην έδρα αν εκείνος κέρδιζε). Οι Ρεπουμπλικανοί νίκησαν έναν κάτοχο, τον Τσακ Ρομπ (Δ-Βιρτζίνια), και κέρδισαν μια ανοικτή έδρα στη Νεβάδα.

Οι εκλογές κατέληξαν σε μια ίση διαίρεση 50-50 μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, που σήμαινε ότι ο Αντιπρόεδρος θα προσέφερε την ψήφο λύσης της ισοψηφίας στην οργάνωση της Γερουσίας.

Αυτό οδήγησε στον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς για μόλις 17 ημέρες, αφότου ο Αλ Γκορ ήταν ακόμη Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Γερουσίας κατά την έναρξη της νέας θητείας, στις 3 Ιανουαρίου 2001. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τον έλεγχο του σώματος με την ψήφο του νέου Αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ στις 20 Ιανουαρίου. Η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία θα διαρκούσε μέχρι τις 6 Ιουνίου 2001 οπότε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζιμ Τζέφορντς του Βέρμοντ άφησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και έγινε Ανεξάρτητος επιλέγοντας να συντάσσεται με τους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τον έλεγχο της Γερουσίας πάλι στις ενδιάμεσες εκλογές του 2002.

Μεταβολή στη σύνθεση της Γερουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέλος του προηγούμενου Κογκρέσου
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Έναρξη του επόμενου Κογκρέσου
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Τέλος του επόμενου Κογκρέσου
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Ανεξ. Ανεξ. Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ Δ
Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ Ρ
Υπόμνημα:
Δ = Δημοκρατικό
Ρ = Ρεπουμπλικανικό
Ανεξ. = Independent
Κ = Κενή
Πλειοψηφία
διαιρέτης

Αξιοσημείωτες αναμετρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατικά κέρδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντέλαγουερ: Ο κάτοχος Γερουσιαστής πέντε θητειών Ουίλλιαμ Β. Ροθ, νεότερος (Ρ-Ντελάγουερ) ηττήθηκε από τον απερχόμενο Κυβερνήτη Τόμας Ρ. Κάρπερ (Δ-Ντέλαγουερ). Η ηλικία των δύο υποψηφίων ήταν ένα αφανές θέμα της εκστρατείας καθώς η σχετική νεότητα του Κάρπερ ερχόταν σε αντίθεση με την ηλικία του ογδοντάχρονου Ροθ.
  • Φλόριντα: Ο Γερουσιαστής Κόννι Μακ III (Ρ-Φλόριντα) αποσύρθηκε μετά από δύο θητείες. Το πρώην μέλος του Κογκρέσου Μπιλ Νέλσον (Δ-Φλόριντα) νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Μπιλ ΜακΚόλλουμ (Ρ-Φλόριντα) σε μια οριακή αναμέτρηση η οποία παρ'όλα αυτά επισκιάσθηκε από την αμφιλεγόμενη προεδρική αναμέτρηση στη Φλόριντα.
  • Μίσιγκαν: Ο Γερουσιαστής Σπένσερ Άμπραχαμ (Ρ-Μίσιγκαν) έχασε την έδρα του από την Αντιπρόσωπο Ντέμπι Στέιμπναου (Δ-Μίσιγκαν). Η αμφιλεγόμενη εκλογή σηματοδοτήθηκε από μια σειρά διαφημίσεων τρίτων κομμάτων που επετίθεντο στον Άμπραχαμ για τις επιδόσεις του στην ασφάλεια των συνόρων.
  • Μινεσότα: Ο Γερουσιαστής Ροντ Γκραμς (Ρ-Μινεσότα) ηττήθηκε από τον πρώην Πολιτειακό Εκτιμητή Μαρκ Ντέιτον (Δ). Ως κληρονόμος αλυσίδας πολυκαταστημάτων, ο Ντέιτον μπόρεσε να αυτοχρηματοδοτηήσει την $12 εκατομμυρίων εκστρατεία του.
  • Μιζούρι: Σε μια από τις πιο αυνήθιστες αναμετρήσεις του κύκλου, ο νεκρός Κυβερνήτης Μελ Κάρναχαν (Δ) νίκησε τον Γερουσιαστή Τζον Άσκροφτ (Ρ-Μιζούρι). Ο Κάρναχαν πέθανε σε συντριβή αεροπλάνου τρεις εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που δημιούργησε μια μεγάλη ψήφο συμπάθειας που έσπρωξε τον Κάρναχαν στην κορυφή. Η χήρα του, Τζιν, διορίσθηκε ενδιάμεσα στην θέση του συζύγου της.
  • Ουάσινγκτον: Ο Γερουσιαστής Σλέιντ Γκόρτον (Ρ-Ουάσινγκτον) έχασε την έδρα του για δεύτερη φορά από την πρώην Αντιπρόσωπο του Κογκρέσου Μαρία Κάντγουελ (Δ-Ουάσινγκτον). Το σλόγκαν της Κάντγουελ "Your voice for a change" (Η φωνή σας για την αλλαγή) αναφερόταν στο σλόγκαν "Time for a change" (Ώρα για αλλαγή) το οποίο χρησιμοποίησε όταν αγωνίστηκε ενάντια στον Ουόρρεν Τζ. Μάγκνουσον το 1980.

Ρεπουμπλικανικά κέρδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεβάδα: Το πρώην μέλος του Κογκρέσου Τζον Ένσαιν (Ρ-Νεβάδα) νίκησε τον Δημοκρατικό δικηγόρο και παρουσιαστή talk show Έντουαρντ Μ. Μπέρνσταϊν για την έδρα του Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπράιαν (Δ-Νεβάδα). Ο Ένσαϊν στερείτο 428 ψήφων και δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γερουσιαστή Χάρι Ριντ (Δ-Νεβάδα) σε μια αναμέτρηση για τη Γερουσία δύο έτη νωρίτερα.
  • Βιρτζίνια: Ο Γερουσιαστής Τσακ Ρομπ (Δ-Βιρτζίνια) ηττήθηκε σε μια στενή αναμέτρηση με τον πρώην Κυβερνήτη Τζορτζ Άλλεν (Ρ). Ο Ρομπ είχε επιβιώσει από μια πρόκληση από τον Όλιβερ Νορθ στη Ρεπουμπλικανική σαρωτική νίκη του 1994, αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει τον δημοφιλή Άλλεν παρά την Δημοκρατική τάση του έτους αυτού.

Αμετάβλητα Δημοκρατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεμπράσκα: Ο πρώην Κυβερνήτης Μπεν Νέλσον (Δ) με μικρή διαφορά νίκησε τον Γενικό Εισαγγελέα Ντον Στένμπεργκ (Ρ) για την έδρα του αποσυρόμενου Μπομπ Κέρρεϊ (Δ-Νεμπράσκα). ο Νέλσον είχε χάσει στην προηγούμενη προσπάθειά του για την Γερουσία το 1996 ενάντια στον Γερουσιαστή Τσακ Χάγκελ (Ρ-Νεμπράσκα).
  • Νέα Υόρκη: Η απόσυρση του Γερουσιαστή Ντάνιελ Πάτρικ Μόυνιχαν (Δ-Νέα Υόρκη) φαινόταν να δημιουργεί μια αναμέτρηση ανάμεσα στην Πρώτη Κυρία Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και τον Δήμαρχο της πόλης της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Ο Τζουλιάνι, όμως, αναγκάσθηκε να βγει από την αναμέτρηση επειδή διαγνώσθηκε με καρκίνο του προστάτη και λόγου του ταραχώδους διαζυγίου του από την ηθοποιό Ντόννα Χάνοβερ. Η Κλίντον αντίθετα αντιμετώπισε τον ελάχιστα γνωστό μέλος του Κογκρέσου Ρικ Λάτσιο (Ρ-Νέα Υόρκη), ο οποίος δεν μπορούσε να φθάσει τις ικανότητες προσέλκυσης χρηματοδότησης και την αναγνώριση του ονόματος της Κλίντον. Η εκλογή της Κλίντον σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια Πρώτη Κυρία ανέλαβε αιρετό αξίωμα στην Αμερικανική ιστορία.

Αμετάβλητα Ρεπουμπλικανικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μοντάνα: Ο κάτοχος Γερουσιαστής δύο θητειών Κόνραντ Μπερνς (Ρ-Μοντάνα) αντιμετώπισε μια ανέλπιστα σκληρή πρόκληση από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, ιδιοκτήτη ράντσου και μέλλοντα κυβερνήτη Μπράιαν Σβάιτσερ. Ο Μπερνς οριακά κέρδισε την επανεκλογή του.

Σύνοψη αποτελεσμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνοψη των αποτελεσμάτων της εκλογής της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών 2000
Κόμματα Breakdown Συνολικές Έδρες Λαϊκή Ψήφος Συνολικοί Υποψήφιοι
Up Εκλέχθηκαν Not Up 1998 2000 +/- Ψήφοι % Γενικά1
  Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 19 15 35 54 50 -4 36.725.431 46,968% 34
  Δημοκρατικό Κόμμα 15 19 31 46 50 +4 36.780.875 47,039% 33
  Libertarian Party - - - - - - 1.036.684 1,326% 22
  Πράσινο Κόμμα - - - - - - 652.329 0,834% 8
  Ανεξάρτητοι - - - - - - 365.614 0,468% 24
Συνταγματικό Κόμμα - - - - - - 286.816 0,367% 8
Μεταρρυθμιστικό Κόμμα - - - - - - 190.509 0,244% 8
Independence Party - - - - - - 183.764 0,235% 2
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - - - - - - 15.996 0,020% 2
Άλλα κόμματα - - - - - - 1.461.975 1,870% 12
Write-in - - - - - - 324.295 0,415% -
Σύνολο 34 34 66 100 100 - 78.191.797 100,0% 153
Πηγή: Elections Statistics, Office of the Clerk

1 Τα σύνολα δεν περιλαμβάνουν τους συμμετέχοντες ψηφοφόρους οι οποίοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν για την Γερουσία των ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι στην Ειδική Εκλογή της Τζόρτζια για την πλήρωση της έδρας του αποθανόντος Γερουσιαστή Πολ Κόβερντελ απαιτείτο να είναι μη κομματικοί. Όμως, ο Ζελ Μίλλερ και ο Ματ Μάττινγκλυ προστέθηκαν στις Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές στήλες αντίστοιχα και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι στην στήλη των Ανεξάρτητων.

Πλήρης κατάλογος αναμετρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτεία Κάτοχος Κόμμα Αποτελέσματα Υποψήφιοι
Αριζόνα Τζον Κυλ Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Τζον Κυλ (Ρεπουμπλικανικό) 79,3%
Ουίλλιαμ Τόελ (Ανεξάρτητος) 7,8%
Βανς Χάνσεν (Πράσινο) 7,8%
Μπάρρυ Χες (Libertarian) 5,1%
Βέρμοντ Τζιμ Τζέφορντς Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Τζιμ Τζέφορντς (Ρεπουμπλικανικό) 65,6%
Εντ Φλάναγκαν (Δημοκρατικό) 25,4%
Τσαρλς Γ. Ράσσελ (Συνταγματικό) 3,5%
Ρικ Χάμπαρντ (Ανεξάρτητος) 1,9%
Μπίλλυ Γκριρ (Vermont Grassroots) 1,7%
Χιου Ντάγκλας (Libertarian) 1,3%
Τζέρρυ Λέβυ (Ένωση της Ελευθρίας) 0,5%
Βιρτζίνια Τσακ Ρομπ Δημοκρατικό Ηττήθηκε
Ρεπουμπλικανικό κέρδος
Τζορτζ Άλλεν (Ρεπουμπλικανικό) 52,3%
Τσακ Ρομπ (Δημοκρατικό) 47,7%
Δυτική Βιρτζίνια Ρόμπερτ Μπερντ Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Ρόμπερτ Μπερντ (Δημοκρατικό) 77,7%
Ντέιβιντ Τ. Γκάλλαχερ (Ρεπουμπλικανικό) 20,2%
Τζο Ουέλαν (Libertarian) 2,1%
Γιούτα Όρριν Χατς Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Όρριν Χατς (Ρεπουμπλικανικό) 65,6%
Σκοτ Χάουελ (Δημοκρατικό) 31,5%
Κάρλτον Έντουαρντ Μπόουεν (Independent American) 1,6%
Τζιμ Ντέξτερ (Libertarian) 1,4%
Ιντιάνα Ρίτσαρντ Λούγκαρ Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Ρίτσαρντ Λούγκαρ (Ρεπουμπλικανικό) 66,5%
Ντέιβιντ Τζόνσον (Δημοκρατικό) 31,9%
Πολ Χάγκερ (Ελευθεριακό) 1,6%
Καλιφόρνια Νταϊάν Φάινσταϊν Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Νταϊάν Φάινσταϊν (Δημοκρατικό) 55,8%
Τομ Κάμπελ (Ρεπουμπλικανικό) 36,6%
Μεντέα Μπέντζαμιν (Πράσινο) 3,1%
Γκέιλ Λάιτφουτ (Libertarian) 1,8%
Νταϊάν Μπελ Τέμπλιν (Αμερικανικό Ανεξάρτητο) 1,3%
Ζοσέ Κάμαχορτ (Μεταρρυθμιστικό) 0,9%
Μπράιαν Μ. Ρις (Natural Law) 0,6%
Κονέκτικατ Τζο Λίμπερμαν Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Τζο Λίμπερμαν (Δημοκρατικό) 63,2%
Φίλιπ Τζιορντάνο (Ρεπουμπλικανικό 34,1%
Ουίλλιαμ Κόζακ (Ευαισθητοποιημένοι Πολίτες) 2%
Ουίλντυ Τζ. Μουρ (Libertarian) 0,7%
Μέιν Ολύμπια Σνόου Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Ολύμπια Σνόου (Ρεπουμπλικανικό) 68,9%
Μαρκ Λόρενς (Δημοκρατικό) 31,1%
Μέριλαντ Πολ Σαρμπάνες Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Πολ Σαρμπάνες (Δημοκρατικό) 63,2%
Πολ Ράππαπορτ (Ρεουμπλικανικό) 36,7%
Μασαχουσέτη Τεντ Κένεντι Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Τεντ Κέννεντι (Δημοκρατικό) 72,9%
Τζακ Ε. Ρόμπινσον III (Ρεπουμπλικανικό) 12,9%
Κάρλα Χάουελ (Libertarian) 11,9%
Φίλιπ Φ. Λόλερ (Συνταγματικό) 1,62%
Ντέιλ Φρίτζεν (Ανεξάρτητος) 0,5%
Μινεσότα Ροντ Γκραμς Ρεπουμπλικανικό Ηττήθηκε
Δημοκρατικό κέρδος
Μαρκ Ντέιτον (Δημοκρατικό) 48,8%
Ροντ Γκραμς (Ρεπουμπλικανικό) 43,3%
Τζέιμς Γκίμπσον (Ανεξάρτητοι) 5,8%
Ντέιβιντ Ντάνιελς (Grassroots) 0,9%
Ρεμπέκα Έλλις (Σοσιαλιστικό Εργατικό) 0,5%
Ντέιβιντ Σουάν(Συνταγματικό) 0,4%
Έρικ Ντ. Πάκιζερ (Ελευθεριακό) 0,3%
Μίσιγκαν Σπένσερ Άμπραχαμ Ρεπουμπλικανικό Ηττήθηκε
Δημοκρατικό κέρδος
Ντέμπι Στάμπναου (Δημοκρατικό) 49,4%
Σπένσερ Άμπραχαμ (Ρεπουμπλικανικό) 47,9%
Μάθιου Άμπελ (Πράσινο) 0,9%
Μάικλ Κόρλις (Libertarian) 0,7%
Μαρκ Φόρτον (Μεταρρυθμιστικό) 0,6%
Τζον Μανγκόπουλος (Φορολογούμενοι των ΗΠΑ) 0,3%
Ουίλλιαμ Κουάρτον (Φυσικός Νόμος) 0,1%
Μισισίπι Τρεντ Λοτ Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Τρεντ Λοτ (Ρεπουμπλικανικό) 65,9%
Τρόυ Μπράουν (Δημοκρατικό) 31,6%
Τζιμ Γκάιλς (Ανεξάρτητο) 0,9%
Λιούις Νάππερ (Libertarian) 0,9%
Σον Ο' Χάρα (Μεταρρυθμιστικό) 0,7%
Μιζούρι Τζον Άσκροφτ Ρεπουμπλικανικό Ηττήθηκε
Δημοκρατικό κέρδος
Μελ Κάρναχαν (Δημοκρατικό) 50,4%
Τζον Άσκροφτ (Ρεπουμπλικανικό) 48,4%
Έβαλιν Τέιλορ (Πράσινο) 0,5%
Γκραντ Σάμιουελ Στάουφερ (Libertarian) 0,4%
Χιου Φόλεϊ (Μεταρρυθμιστικό) 0,2%
Τσαρλς Ντόκινς (Natural Law) 0,1%
Μοντάνα Κόνραντ Μπερνς Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Κόνραντ Μπερνς (Ρεπουμπλικανικό) 50,6%
Μπράιαν Σβάιτσερ (Δημοκρατικό) 47,2%
Γκάρυ Λι (Μεταρρυθμιστικό) 2,2%
Νεβάδα Ρίτσαρντ Μπράιαν Δημοκρατικό Αποσύρθηκε
Ρεπουμπλικανικό κέρδος
Τζον Ένσαϊν (Ρεπουμπλικανικό) 55,1%
Έντουαρντ Μ. Μπέρνσταϊν (Δημοκρατικό) 39,7%
None of These Candidates 1,9%
Κάθυ Ρούσκο (Πράσινο) 1,7%
Τζ. Τζ. Τζόνσον (Ελευθεριακό) 0,9%
Έρνι Μπέργκχοφ (Ανεξάρτητο Αμερικανικό) 0,4%
Μπιλ Γκρούτσμαχερ (Πρώτα οι Πολίτες) 0,3%
Νεμπράσκα Μπομπ Κέρρεϊ Δημοκρατικό Αποσύρθηκε
Αμετάβλητο Δημοκρατικό
Μπεν Νέλσον (Δημοκρατικό) 51%
Ντον Στένμπεργκ (Ρεπουμπλικανικό) 48,8%
Νέο Μεξικό Τζεφ Μπίνγκαμαν Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Τζεφ Μπίνγκαμαν (Δημοκρατικό) 61,7%
Ουίλλιαμ Τ. Ρέντμοντ (Ρεπουμπλικανικό) 38,3%
Νιου Τζέρσεϊ Φρανκ Λότενμπεργκ Δημοκρατικό Αποσύρθηκε
Αμετάβλητο Δημοκρατικό
Jon Corzine (Democratic) 50.1%
Bob Franks (Republican) 47.1%
Bruce Afran (Green) 1.1%
Pat DiNizio (Reform) 0.6%
Emerson Ellett (Libertarian) 0.2%
Dennis A. Breen (Independent) 0.2%
J.M. Carter (Trust in God) 0.2%
Lorraine LaNeve (NJ Conservative) 0.1%
Gregory Pason (Socialist) 0.1%
Nancy Rosenstock (Socialist Workers) 0.1%
George Gostigian (God Bless Jersey) 0.1%
Νέα Υόρκη Ντάνιελ Πάτρικ Μόυνιχαν Δημοκρατικό Αποσύρθηκε
Αμετάβλητο Δημοκρατικό
Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον (Δημοκρατικό) 55%
Ρικ Λάτσιο (Ρεπουμπλικανικό) 43%
Τζέφρι Ε. Γκράχαμ (Ανεξαρτησίας) 0,6%
Μαρκ Τζ. Ντούναου (Πράσινο) 0,6%
Τζον Ο. Άντφοπ (Δικαίωμα Στη Ζωή) 0,3%
Τζον Κλίφτον (Libertarian) 0,1%
Λούις Γουάιν (Συνταγματικό) 0,1%
Τζέικομπ Πέρασσο (Σοσιαλιστικό Εργατικό) 0,1%
Βόρεια Ντακότα Κεντ Κόνραντ Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Κεντ Κόνραντ (Δημοκρατικό) 61,4%
Ντουέιν Σαντ (Ρεπουμπλικανικό) 38,6%
Ντέλαγουερ Ουίλλιαμ Β. Ροθ, νεότερος Ρεπουμπλικανικό Ηττήθηκε
Δημοκρατικό κέρδος
Τόμας Ρ. Κάρπερ (Δημοκρατικό) 55,5%
Ουίλλιαμ Β. Ροθ, νεότερος (Ρεπουμπλικανικό) 43,7%
Μαρκ Ντάνκοφ (Συνταγματικό) 0,3%
Τζ. Μπερκ Μόρρισον (Libertarian) 0,3%
Ρόμπερτ Μάτσον (Φυσικός Νόμος) 0,2%
Ουαϊόμινγκ Κρεγκ Λ. Τόμας Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Κρεγκ Λ. Τόμας (Ρεπουμπλικανικό) 73,7%
Μελ Λόγκαν (Δημοκρατικό) 22%
Μάργκαρετ Ντόσον (Ελευθεριακό) 4,2%
Ουάσινγκτον Σλέιντ Γκόρτον Ρεπουμπλικανικό Ηττήθηκε
Δημοκρατικό κέρδος
Μαρία Κάντγουελ (Δημοκρατικό) 48,7%
Σλέιντ Γκόρτον (Ρεπουμπλικανικό) 48,6%
Τζεφ Τζάρεντ (Libertarian) 2,6%
Ουισκόνσιν Χερμπ Κολ Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Χερμπ Κολ (Δημοκρατικό) 61,5%
Τζον Γκίλλεσπι (Ρεπουμπλικανικό) 37%
Τιμ Πίτερσον(Ελευθεριακό) 0,8%
Γιουτζίν Α. Χεμ (Ανεξάρτητος) 0,.4%
Ρόμπερτ Ρ. Ρέιμοντ (Συνταγματικό) 0,2%
Οχάιο Μάικ ΝτεΓουάιν Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Μάικ ΝτεΓουάιν (Ρεπουμπλικανικό) 59,9%
Τεντ Σελέστ (Δημοκρατικό) 35,9%
Τζον ΜακΆλιστερ (Libertarian) 2,6%
Τζον Ίστμαν (Natural Law) 1,6%
Πενσυλβάνια Ρικ Σαντόρουμ Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Ρικ Σαντόρουμ (Ρεπουμπλικανικό) 52,4%
Ρον Κλινκ (Δημοκρατικό) 45,5%
Τζον Φέδερμαν (Libertarian) 1%
Λέστερ Σίρερ (Συνταγματικό) 0,6%
Ρόμπερτ Ντόμσκε (Μεταρρυθμιστικό) 0,5%
Ρόουντ Άιλαντ Λίνκολν Τσέιφι
(διορισμένος)
Ρεπουμπλικανικό Εκλέχθηκε για πλήρη θητεία Λίνκολν Τσέιφι (Ρεπουμπλικανικό) 56,8%
Ρόμπερτ Ουέϋγκαντ (Δημοκρατικό) 41,1%
Κρίστοφερ Γιανγκ (Μεταρρυθμιστικό) 1%
Κέννεθ Προυλξ (Ανεξάρτητος) 0,9%
Τενεσσί Μπιλ Φριστ Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Μπιλ Φριστ (Ρεπουμπλικανικό) 65,1%
Τζεφ Κλαρκ (Δημοκρατικό) 32,2%
Τομ Μπούρελ (Πράσινο) 1,3%
Τσαρλς Φ. Τζόνσον (Ανεξάρτητος) 0,5%
Ρόμπερτ Ουότσον (Ανεξάρτητος) 0,4%
Ντέιβιντ Τζάρροντ Όουνμπι (Ανεξάρτητος) 0,2%
Τζόελ Κινστλ (Ανεξάρτητος) 0,2%
Τέξας Κέι Μπέιλι Χάτσισον Ρεπουμπλικανικό Επανεκλέχθηκε Κέι Μπέιλι Χάτσισον (Ρεπουμπλικανικό) 65%
Τζιν Κέλλυ (Δημοκρατικό) 32,3%
Νταγκ Σάντατζ (Πράσινο) 1,5%
Μέρι Ρούαρτ (Libertarian) 1,1%
Τζόρτζια
Τάξη 3: Ειδική
Ζελ Μίλλερ
(διορισμένος)
Δημοκρατικό Εκλέχθηκε για να τελειώσει την θητεία Ζελ Μίλλερ (Δημοκρατικό) 58%
Mακ Μάττινγκλυ (Ρεπουμπλικανικό) 38%
Φλόριντα Κόννι Μακ Ρεπουμπλικανικό Αποσύρθηκε
Δημοκρατικό κέρδος
Μπιλ Νέλσον (Δημοκρατικό) 51%
Μπιλ ΜακΚόλλουμ (Ρεπουμπλικανικό) 46,2%
Willie Logan (Independent) 1.4%
Joe Simonetta (Natural Law) 0.4%
Darrell L. McCormick (Independent) 0.4%
Joel Deckard (Reform) 0.3%
Andy Martin (Independent) 0.3%
Nikki Oldaker (Independent) 0.1%
Χαβάη Ντάνιελ Ακάκα Δημοκρατικό Επανεκλέχθηκε Ντάνιελ Ακάκα (Δημοκρατικό) 72,7%
Τζον Σ. Κάρρολ (Ρεπουμπλικανικό) 24,5%
Λόρι Κλεγκ (Φυσικός Νόμος) 1,2%
Λόυντ Τζέφρι Μάλλαν (Libertarian) 0,9%
Ντέιβιντ Πόρτερ (Συνταγματικό) 0,7%

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]