Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1968

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος 1968 μετείχαν οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων των τοπικών Ενώσεων με σκοπό την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Διεξήχθη σε δύο φάσεις: προκριματική κατά περιφέρειες και τελική σε δύο ομίλους των 8 και 7 ομάδων, από τους οποίους κέρδισαν την άνοδο η πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια (συνολικά 4 ομάδες). Το ειδικό αυτό πρωτάθλημα ουσιαστικά υποκατέστησε την Γ΄ Εθνική, η οποία καταργήθηκε. Ξεκίνησε το 1968 και συνεχίστηκε με διάφορες μορφές ως το 1977. Στη συνέχεια διακόπηκε, αφού καθιερώθηκε η Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Στο πρωτάθλημα του 1968 πρωταθλητές στους δύο ομίλους αναδείχθηκαν ο Αργοναύτης Πειραιά και ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης. Μαζί τους κέρδισαν την άνοδο ο Ίκαρος Αθηνών και η Α.Ε. Ορχομενού.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην προκριματική φάση της διοργάνωσης μετείχαν 22 ομάδες, πρωταθλήτριες τοπικών ενώσεων, χωρισμένες σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Η φάση αυτή αναφέρεται επίσημα ως "Β΄ φάση του πρωταθλήματος ερασιτεχνών", αφού ως Α΄ φάση θεωρήθηκαν οι αγώνες για τα τοπικά πρωταθλήματα που είχαν διεξαχθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου 1967. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1968 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Στην τελική φάση προκρίθηκαν οκτώ ομάδες, οι οποίες μαζί με άλλες επτά που προέρχονταν από τις μεγαλύτερες ενώσεις συγκρότησαν δυο ομίλους: Νότιο (8 σύλλογοι) και Βόρειο όμιλο (7 σύλλογοι). Η τελική φάση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου και τέλειωσε τον Ιούνιο. Οι δύο πρώτοι σύλλογοι κάθε ομίλου ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική.

Βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Νικολαΐδης, "Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)", Αθήνα 2012 (ψηφιακή έκδοση).
  • "Πρόγραμμα Β΄ φάσεως πρωταθλήματος ερασιτεχνών", Αθλητική Ηχώ, 5/1/1968.
  • εφ. "Αθλητική Ηχώ", φύλλα σεζόν 1967-68.