Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 1966-1967

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τη σεζόν 1966-67 το εθνικό πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας ονομάστηκε και επίσημα Γ΄ Εθνική κατηγορία, αφού ήταν αμέσως κάτω από τη Β΄ Εθνική, αντί για Ερασιτεχνική Β΄ Εθνική, όπως λεγόταν την προηγούμενη σεζόν. Συμμετείχαν 63 σύλλογοι χωρισμένοι σε ομίλους και υποομίλους. Την επόμενη σεζόν δεν διεξήχθη, αφού η δικτατορία αποφάσισε την κατάργησή του πρωταθλήματος και όλοι οι σύλλογοι επανήλθαν στα τοπικά πρωταθλήματα. Για την άνοδο στη Β΄ Εθνική, στο τέλος της επόμενης σεζόν οι νικήτριες των τοπικών ενώσεων αγωνίστηκαν σε ένα Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε ομίλους.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος της σεζόν 1965-66 η Ε.Π.Ο. διοργάνωσε αγώνες πρόκρισης για τη συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική της σεζόν 1966-67. Στους αγώνες μετείχαν οι πρωταθλητές των τοπικών Ενώσεων αλλά από τις ισχυρές ενώσεις μετείχαν και οι δευτεραθλητές. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε έξι ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια ως εξής:

Οι αγώνες έγιναν και κάποιες ομάδες κέρδισαν την άνοδο. Τελικά, έπειτα από πιέσεις, διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των συλλόγων στη νέα Γ΄ Εθνική. Οπότε σε αυτήν εντάχθηκαν και ομάδες που δεν είχαν κερδίσει την άνοδο μέσω του ειδικού πρωταθλήματος αλλά και ομάδες που δεν μετείχαν καν σε αυτό, όπως ο Πλάτων και ο Αστέρας Ζωγράφου της ΕΠΣ Αθήνας, ο Πειραϊκός της ΕΠΣ Πειραιά κ.ά. Με όλα αυτά η έναρξη του πρωταθλήματος καθυστέρησε και ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 1966. Έτσι παρατηρήθηκε και πάλι το φαινόμενο κάποιοι σύλλογοι να έχουν ξεκινήσει να αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα, από το οποίο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν για να αγωνιστούν στη Γ΄ Εθνική.

Η Γ΄ Εθνική διεξήχθη σε τέσσερις ομίλους με την ιδιαιτερότητα πως οι δύο όμιλοι του νότου χωρίστηκαν σε δύο υποομίλους, οι νικητές των οποίων αγωνίστηκαν σε αγώνες κατάταξης για την ανάδειξη του πρωταθλητή του κάθε ομίλου. Στην προκήρυξη προβλεπόταν και τελική φάση με αγώνες σε έναν όμιλο μεταξύ των τεσσάρων πρωταθλητών για την ανάδειξη υπερπρωταθλητή αλλά η επικράτηση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου είχε ως αποτέλεσμα η Γ΄ Εθνική να καταργηθεί βίαια, να επιβληθεί αναδιάρθρωση των κατηγοριών, αναγκαστική συγχώνευση ή μετονομασία πολλών συλλόγων και να γίνουν πολλές αυθαιρεσίες στα θέματα ανόδου και υποβιβασμού συλλόγων.

Έτσι το πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής 1966-67 διεξήχθη τελικά χωρίς στόχο, αφού δεν αναδείχθηκε πρωταθλητής, καμιά ομάδα δεν ανέβηκε κατηγορία και όλες οι ομάδες υποβιβάστηκαν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Σύλλογοι που μετείχαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Αγώνας κατάταξης: 4/6/1967, Ν.Σμύρνη: Αστέρας Ζωγράφου - Π.Α.Ο. Σαφράμπολη: 2-0 (στην παράταση).
2 Αγώνας κατάταξης: 28/5/1967, Γιάννενα: Αναγέννηση Άρτας - Κερκυραϊκός: 1-1 (παράταση, καν. αγώνας 0-0). Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Αναγέννηση λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων συμφωνα με τον κανονισμό.

Τελικοί πρωταθλητή Α΄ ομίλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικοί πρωταθλητή Β΄ ομίλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Αγώνας κατάταξης: 2/7/1967, Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης - Π.Α.Ο. Διοικητηρίου: 2-1.
2 Αγώνας κατάταξης: 2/7/1967, Κατερίνη: Φ.Α.Σ. Νάουσα - Γ.Σ. Αλμυρού: 2-1. Ο αγώνας έγινε για την αποφυγή του υποβιβασμού, διότι σύμφωνα με την προκήρυξη θα υποβιβάζονταν οι τρεις τελευταίοι σύλλογοι. Τελικά, ο αγώνας δεν είχε νόημα, αφού η κατηγορία καταργήθηκε και όλες οι ομάδες επέστρεψαν στα τοπικά πρωταθλήματα.
3 Αγώνας κατάταξης: 10/7/1967, Γήπεδο Χαριλάου: Ελπίδα Δράμας - Ορφέας Ελευθερούπολης: 0-0 (παράταση). Στην παράταση καμιά ομάδα δεν επεδίωξε τη νίκη και στο τέλος πανηγύριζαν και οι δύο νομίζοντας πως η ισοπαλία τους ευνοεί: ο Ορφέας επειδή είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων (+29 έναντι +28 της Ελπίδας) και η Ελπίδα επειδή είχε μικρότερο συντελεστή τερμάτων (0,36 έναντι 0,38 του Ορφέα). Τελικά, η ΕΠΟ διευκρίνισε πως κριτήριο είναι ο καλύτερος συντελεστής και πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ελπίς Δράμας.[1]
4 Ορισμένες φορές αναφέρεται και ως "Απόλλων Σερρών".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Νικολαΐδης, "Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)", Αθήνα 2012 (ψηφιακή έκδοση).
  • εφ. "Αθλητική Ηχώ", φύλλα σεζόν 1966-67.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. εφ. Μακεδονία, 11 και 12/7/1967.