Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής (ΔΟΗΕΕΑ, αγγλικά: United Nations Disengagement Observer Force, UNDOF) είναι αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με καθήκον την διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στον απόηχο του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ του 1973. Η αποστολή ιδρύθηκε με το Ψήφισμα 350 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 31 Μαΐου 1974, για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 338 (1973) που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή του Ψηφίσματος 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.[1]

Το ψήφισμα εγκρίθηκε την ίδια ημέρα της Συμφωνίας για την Απεμπλοκή και υπογράφηκε από τις ισραηλινές και συριακές δυνάμεις στην Γαυλανίτιδα, δηλαδή στα Υψώματα του Γκολάν, καθιερώνοντας τελικά μια εκεχειρία για τον τερματισμό του πολέμου.

Από το 1974, η Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής εκτελεί έκτοτε τα καθήκοντά της με την πλήρη συνεργασία και των δύο πλευρών, με την εντολή καθηκόντων της να ανανεώνεται κάθε εξάμηνο. Ο Οργανισμός Εποπτείας της Εκεχειρίας των Ηνωμένων Εθνών και η Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής λειτουργούν σε μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών και συνεχίζουν να εποπτεύουν την κατάπαυση του πυρός. Πριν από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, η κατάσταση στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός Συρίας-Ισραήλ παρέμενε ήσυχη με ελάχιστα μόνο σοβαρά επεισόδια να σημειώνονται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]