Δυτικό Τείχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 31°46′36″N 35°14′03″E / 31.776667°N 35.234167°E / 31.776667; 35.234167

Άποψη του Δυτικού Τείχους
Εβραίοι που προσεύχονται στο τείχος

To Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων (εβραϊκά: הַכֹּתֶל הַמַּעֲרָבִי , ΧαΚότελ ΧαΜαάραβιτ, αραβικά: حائط البراق, Χαΐτ Αλ-Μπουράκ) είναι τμήμα του αρχαίου τείχους του όρους του Ναού και αποτελεί ίσως το πιο ιερό σημείο για τους Εβραίους εκτός του ίδιου του όρους. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, αυτό το τείχος είναι ένα απομεινάρι του Δεύτερου Ναού στην Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται στη παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους του Ναού. Περισσότερο από το μισό τείχος, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων κάτω από το επίπεδο του δρόμου, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε από τον Ηρώδη το Μέγα το 19 π.Χ., αν και φαίνεται ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν μετά το θάνατό του. Το υπολοιπό κατασκευάστηκε μετά το 7ο αιώνα. Ο όρος Δυτικό Τείχος δεν αναφέρεται μόνο στο τμήμα το οποίο είναι προσβάσιμο από τη πλατεία στην εβραϊκή γειτονιά, αλλά και σε τμήματα τα οποία είναι προσβάσιμα ανάμεσα στα κτίρια.

Είναι τόπος προσευχής και προσκυνήματος των Εβραίων για αιώνες· η αρχαιότερη πηγή που παραπέμπει εβραϊκή προσκόλληση στο χώρο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά έγιναν προσπάθεις να αγοραστούν δικαιώματα στον τοίχο και την άμεση περιοχή από διάφορους Εβραίους, αλλά καμία δεν ήταν επιτυχής. Με την άνοδο του σιωνιστικού κινήματος στις αρχές του 20ου αιώνα, ο τοίχος έγινε σημείο τριβής μεταξύ της Εβραϊκής κοινότητας και της μουσουλμανικής θρησκευτικής ηγεσίας, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο τοίχος θα χρησιμοποιούταν για περαιτέρω εβραϊκές εθνικιστικές αξιώσεις στο Όρος του Ναού και την Ιερουσαλήμ. Κρούσματα βίας στους πρόποδες του τείχους έγινε κοινές και μια διεθνής επιτροπή συγκλήθηκε το 1930 για να καθορίσει τα δικαιώματα και τις αξιώσεις των μουσουλμάνων και των Εβραίων σε σχέση με το τείχος. Μετά το αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, το τείχος τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας και οι Εβραίοι είχαν αποκλειστεί από την περιοχή για 19 χρόνια, μέχρι που το Ισραήλ κατέλαβε την Παλιά Πόλη το 1967 και τρεις μέρες αργότερα κατεδάφισε τη παρακείμενη 770 ετών μαροκινή συνοικία.[1]

Το σήμερα εκτεθημένο μέρος του τείχους στη πλατεία της εβραϊκής συνοικίας έχεις ύψος 19 μέτρα (από συνόλου 32 μέτρων) και 57 μέτρα μήκος. Άλλα εκτεθημένα τμήματα είναι το νότιο τμήμα μήκος 80 μέτρων και ένα κομμάτι που βρίσκεται στη μουσουλμανική συνοικία μήκος 8 μέτρων. Συνολικά το Δυτικό Τείχος έχει μήκος 488 μέτρα. Αποτελείται από ασβεστολιθικούς ογκόλιθους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. F. E. Peters (1984). Jerusalem. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. σελ. 357–359, 394–396. «"one of the best documented endowments, one that embraced the entire quarter of Western muslims or Maghrebis"» 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα