Δυτική Ευρώπη - Δυτική Κίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τμήμα του καζακικού τμήματος του αυτοκινητοδρόμου

Το Δυτική Ευρώπη - Δυτική Κίνα είναι διακρατικό έργο υποδομής και διάδρομος μεταφορών (αυτοκινητόδρομος) από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Δυτική Κίνα, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Το μήκος του δρόμου από την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Λιανγιουνγκάνγκ είναι 8.445 χλμ. Από αυτά, 2.233 χλμ. περνούν από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 2.787 χλμ. από τη Δημοκρατία του Καζακστάν και 3.425 χλμ. από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. [1]

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2008. Το τμήμα Κίνα - Δημοκρατία του Καζακστάν λειτουργεί ήδη. Η πλήρης λειτουργία του δρόμου, παρά τις επίσημες δηλώσεις, θα ολοκληρωθεί το 2030 ή αργότερα[2].

Ανάπτυξη έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης, ο αυτοκινητόδρομος θα ξεκινήσει από τη δυτική διάμετρο υψηλής ταχύτητας στην Αγία Πετρούπολη (είναι δυνατόν να συνεχιστεί στα σύνορα με τη Φινλανδία) και θα ακολουθήσει τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στη Μόσχα, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί κατά μήκος της εθνικής οδού Μόσχα-Νίζνι Νόβγκοροντ-Καζάν.

Στο μέλλον, μέχρι το 2030, προγραμματίζεται η κατασκευή της εθνικής οδού Αγίας Πετρούπολης - Βόλογκντα - Καζάν , η οποία θα πάρει την κατεύθυνση της κυκλοφορίας για να παρακάμψει τη Μόσχα. Σύντομα οι λειτουργίες αυτών των οδών θα αναληφθούν από τον αυτοκινητόδρομο Μ7.

Από το Καζάν, η διαδρομή θα κινηθεί κατά μήκος της υπό κατασκευή οδού Καζάν-Αρινμπούρκ (αντίγραφο του υφιστάμενου Ρ239) μέσω της Δημοκρατίας του Ταταρστάν , της δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και της περιφέρειας του Αρινμπούρκ .

Στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, το τμήμα Σαλί - Μπαβλί είναι υπό κατασκευή, ενώ η υπάρχουσα γέφυρα του Καμάρα βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης. Από το Αρινμπούρκ η διαδρομή θα μπει στο Καζακστάν.

Καζακστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Καζακστάν η κατασκευή είναι σχεδόν ολοκληρωμένη. Ο δρόμος από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοντά στο χωριό Μαρτούκ στην περιφέρεια Ακτουμπέ έως την πόλη Σιμκέντ (στην πρώην νότια περιφέρεια του Καζακστάν) είναι χτισμένος εξ ολοκλήρου (μέσω του Ακτομπέ και της Κιζιλορντά). Η διαδρομή μεταξύ του Ταράζ και του Αλμάτι είναι σχεδόν έτοιμη. Οι εργασίες για τους δρόμους που συνδέουν το Σιμκέντ και το Ταράζ, καθώς και το Αλμάτι με τα σύνορα με την Κίνα δρομολογούνται. Η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών στην επικράτεια του Καζακστάν αναμένεται το 2019 [3] .

Σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας της επιφάνειας του δρόμου: από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έως την Κιζιλορντά, ο δρόμος είναι 2ης κατηγορίας, ενώ από την Κιζιλορντά μέχρι τα σύνορα με την Κίνα ο δρόμος είναι 1ης κατηγορίας .

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κίνα ο αυτοκινητόδρομος ολοκληρώθηκε το 2016. Περνά μέσω της συνοριακής διάβασης με το Καζακστάν Α2 στο Χοργκός. Ύστερα, αφού περάσει τις πόλεις Ουρούμτσι, Λαντσόου και Τσεντσόου, φτάνει στην ακτή της Κίτρινης Θάλασσας στην πόλη Λιανγιουνγκάνγκ.

Χαρακτηριστικά της διαδρομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφαρμογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ρωσικό τμήμα του διαδρόμου μεταφοράς Δυτική Ευρώπη - Δυτική Κίνα προβλέπεται να κατασκευαστεί έως το 2020 [4] .

Το καζακστανικό τμήμα του διαδρόμου μεταφοράς Δυτική Ευρώπη - Δυτική Κίνα προγραμματίζεται να κατασκευαστεί έως το 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]