Δολοφονίες του Ντιν και της Τίνα Κλουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντιν Κλουζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7 Ιουνίου 1959
ΕξαφάνισηΔεκέμβριος 1980, Λούισβιλ, Τέξας
ΘάνατοςΔεκέμβριος 1980 (21 ετών)
Αιτία θανάτουΑμβλύς τραυματισμός
Συνθήκες θανάτουΑνθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤίνα Λιν Κλουζ (παντρεύτηκαν το 1979)
ΤέκναΧόλλυ Μαρί Κλουζ (γεννήθηκε το 1980)
ΓονείςΝτόνα Κασάντα (μητέρα)
ΑδέλφιαΝτέμπι Μπρούκς (Αδελφή), Σέριλ Κλουζ (Αδελφή), Τες Γουέλς (Αδελφή)
Τίνα Κλουζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21 Σεπτεμβρίου 1963
ΕξαφάνισηΔεκέμβριος 1980, Λούισβιλ, Τέξας
ΘάνατοςΔεκέμβριος 1980 (17 ετών)
Αιτία θανάτουΣτραγγαλισμός
Συνθήκες θανάτουΑνθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧάρολντ Ντιν Κλουζ Τζούνιορ.
ΤέκναΧόλλυ Μαρί Κλουζ (γεννήθηκε το 1980)
ΑδέλφιαΣέρι Λιν Γκριν (Αδελφή), Λες Λιν (Αδελφός)

Ο Χάρολντ Ντιν Κλουζ Τζούνιορ και η Τίνα Λιν Κλουζ, ήταν ένα ανδρόγυνο που δολοφονήθηκε στα τέλη του 1980 και τα πτώματα τους βρέθηκαν τον Ιανουάριο του 1981.[1] Επειδή δεν αναγνωρίστηκαν τα στοιχεία τους έγκαιρα, οι αρχές τους έδωσε το ψευδώνυμο το "Άγνωστο ζευγάρι της Κομητείας Χάρις". Εντούτοις, το 2021 τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρολντ Ντιν Κλουζ Τζούνιορ και η Τίνα Γκέιλ Λιν γνωρίστηκαν το 1978. Εκείνη την περίοδο ζούσαν και οι δύο με τις οικογένειες τους στη Νιου Σμίρνα Μπιτς της Φλόριντα.[2] Η Τίνα ήταν 15 ετών και ο Ντιν 19. Η αδερφή του Ντιν έβγαινε ήδη με τον αδερφό της Τίνα, και αργότερα παντρεύτηκαν.[3] Το ρομάντζο του Ντιν και της Τίνα περιγράφτηκε από τους οικείους τους ως «κεραυνοβόλος έρωτας». Η σχέση τους επισημοποιήθηκε πολύ γρήγορα, και έτσι στις 25 Ιουνίου του 1979, παντρεύτηκαν στο Δικαστήριο της Κομητείας Βολούσια. Καρπός του έρωτα τους, ήταν η κόρη τους Χόλλυ Μαρί, η οποία γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1980. Ο Ντιν και η Τίνα ήταν αφοσιωμένοι και στοργικοί γονείς.[4]Αρχικά συγκατοικούσαν με την αδερφή της Τίνα, τη Σέρι Λιν. [5]

Ωστόσο το καλοκαίρι του 1980, η οικογένεια μετακόμισε στο προάστιο Λούισβιλ του Τέξας, [6][7] στο Φορτ Γουόρθ, το οποίο αναπτύχθηκε γρήγορα, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες εργασίας. Η Χόλλυ ήταν ενός έτους τη στιγμή της μετακόμισης. Ο Ντιν ήταν έμπειρος κατασκευαστής ντουλαπιών και θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βρει μια καλή εργασία στην περιοχή.[8] Πράγματι τον προσέλαβαν στην κατασκευαστική εταιρεία DR Horton. Τον πρώτο καιρό όμως για να εξοικονομήσουν χρήματα για το δικό τους σπίτι, η οικογένεια συζούσε με τον ξάδερφο του Ντιν. Αν και η δουλειά εκείνη την εποχή δεν ήταν σταθερή, το ζευγάρι ήταν ευτυχισμένο και ζούσε αρμονικά.

Εξαφάνιση και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντιν και η Τίνα σταμάτησαν να επικοινωνούν με τις οικογένειες τους γύρω στα τέλη Οκτωβρίου του 1980, λίγους μόνο μήνες μετά τη μετεγκατάσταση τους στο Τέξας.[9] Το ζευγάρι εθεάθη ζωντανό για τελευταία φορά στο Λούισβιλ του Τέξας. Αφού πέρασαν αρκετοί μήνες χωρίς καμία επαφή, η μητέρα του Ντιν, η Ντονα Κασασάντα, ανέφερε στις αρχές ότι το ζευγάρι είχε εξαφανιστεί.[10] Ωστόσο, η αστυνομία κατέβαλε ελάχιστη προσπάθεια στην αναζήτηση τους, καθώς πίστευε ακράδαντα ότι το ανδρόγυνο είχε σκόπιμα διακόψει την επαφή με τους δικούς τους. Οι οικογένειες τους δεν έμειναν όμως άπραγοι, καθώς θεώρησαν βέβαιο ότι κάτι κακό τους είχε συμβεί. Έκαναν προσπάθειες για τον εντοπισμό τους, αλλά δυστυχώς καμία δεν οδήγησε στα ίχνη τους.[11] Μία από αυτές τις προσπάθειες της οικογένειας της Τίνα ήταν να αναφέρει εκείνη και τον σύζυγο της ως αγνοούμενους στον Στρατό της Σωτηρίας, χωρίς να βρεθεί όμως κάποια άκρη.

Ανακάλυψη Πτωμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άγνωστα τότε πτώματα των Κλουζ βρέθηκαν στις 12 Ιανουαρίου του 1981 στη βόρεια Κομητεία Χάρις του Τέξας, σε μια βαλτώδη, δασώδη περιοχή ακριβώς βόρεια των ορίων της πόλης του Χιούστον. Ο σκύλος ενός κατοίκου της περιοχής που περιπλανιόταν στο δάσος, επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του, έχοντας στο στόμα του ένα ανθρώπινο χέρι σε αποσύνθεση. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου κάλεσε αμέσως τις αρχές. Οι ομάδες έρευνας βρήκαν στη συνέχεια δυο αποσυντιθέμενα σώματα κοντά στον δρόμο Wallisville. [12] Δίπλα στους δυο νεκρούς, βρέθηκε επίσης το πτώμα μια νεαρής γυναίκας, το οποίο ήταν και αυτό σε προχωρημένη αποσύνθεση. Χρόνια αργότερα όμως, ταυτοποιήθηκε ως Μισέλ Γκάρβεϊ. Η αστυνομία θεώρησε ότι και τα τρία άτομα ήταν θύματα του ιδίου δολοφόνου.[13] Το ζευγάρι ήταν νεκρό για περίπου μία εβδομάδα έως δύο μήνες, και το ανδρικό σώμα έχει ήδη μερικώς σκελετωθεί.[14] [15] Ωστόσο, τα πρόσωπα τους εξακολουθούσαν να είναι αρκετά αναγνωρίσιμα και έτσι μπόρεσαν να δημιουργηθούν τα σκίτσα τους.[16] Επιπλέον, παρά τη σημαντική αποσύνθεση, διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ήταν θύματα ανθρωποκτονίας. Η γυναίκα είχε στραγγαλιστεί ενώ ο άντρας είχε δεθεί και φιμωθεί[17] πριν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. [18] Πιστεύεται ότι η γυναίκα είχε δεχτεί πρώτη επίθεση και ότι ο άντρας επιτέθηκε στον δολοφόνο τους προσπαθώντας να την υπερασπιστεί. Το μόνο στοιχείο που άφησε πίσω του ο δράστης ήταν μια ματωμένη πετσέτα. Εντούτοις, δεν είναι σαφές όμως εάν το ζευγάρι είχε δολοφονηθεί εκεί που βρέθηκαν ή αν μεταφέρθηκαν εκεί στη συνέχεια.

Η γυναίκα είχε καστανοκόκκινα μαλλιά, πιασμένα σε αλογοουρά, μάκρους 18 ιντσών. Στο πρόσωπο της υπήρχε «υπερβολική τριχοφυΐα». Είχε καστανά μάτια και ένα κενό ανάμεσα στα μπροστινά της δόντια. Επίσης είχε τέσσερα ασημένια σφραγίσματα και φαινόταν σαν να συνήθιζε να τρώει τα νύχια της. Ο άντρας είχε καστανά κυματιστά μαλλιά και έντονα φρύδια. Επιπλέον, είχε σημάδια που έδειχναν ότι στο παρελθόν είχε τραυματίσει τον αυχένα του. Τέλος, είχε ένα οδοντικό σφράγισμα σε ένα πίσω δόντι και οι φρονιμίτες του είτε είχαν αφαιρεθεί είτε δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ.

Έρευνα για τις ταυτότητες του ζευγαριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχικές εκτιμήσεις της ηλικίας τους τοποθετούσαν ως έφηβους ή νεαρούς ενήλικες. Η ιατροδικαστής της Κομητείας Χάρις, Μαίρη Μάιζ, σχεδίασε τις αρχικές ανακατασκευές του προσώπου και των δύο θυμάτων, [19] αλλά αυτές απέτυχαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση τους.[20] Έτσι οι άγνωστοι θάφτηκαν στο νεκροταφείο της κομητείας Χάρις. [21] Μερικοί εγκληματολόγοι της Κομητείας Χάρις χαρακτήρισαν αυτό το άγνωστο ζευγάρι ως «Ρωμαίο και Ιουλιέτα». Τα πτώματα εκτάφηκαν τον Ιούλιο του 2011 για να λήψη δειγμάτων DNA, αρχικά για να διαπιστωθεί εάν είχαν συγγενική σχέση. [22] Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Ταυτοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή αναγνώρισης του αγνώστου ζευγαριού δόθηκε στον οργανισμό γενετικής γενεαλογίας Identifinders International στα τέλη του 2020. Το DNA του άντρα βρήκε συγγενικούς δεσμούς στο Κεντάκι,[23] και έτσι οι αρχές οδηγήθηκαν σε μια οικογένεια με το επώνυμο Κλουζ που είχε μετακομίσει στη Φλόριντα. Στην συνέχεια τηλεφώνησαν σε μια γυναίκα ονόματι Ντέμπι Μπρούκς, και την ρώτησαν αν υπήρχε κάποιο μέλος της οικογένειας της που είχε εξαφανιστεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. Εκείνη ανέφερε για τον αδελφό της Ντιν και την νύφη της, και έτσι λίγο αργότερα σε συνδυασμό με τις συγκρίσεις DNA, ο άγνωστος άντρας αναγνωρίστηκε ως Χάρολντ Ντιν Κλουζ Τζούνιορ. Αυτή η εξέλιξη, μαζί με τις πληροφορίες που είχε συλλέξει η αστυνομία, οδήγησε λίγο αργότερα και στην αναγνώριση της άγνωστης γυναίκας ως Τίνα Γκέιλ Λιν Κλουζ.[24]

Στις 12 Ιανουαρίου του 2021, στην 40ή επέτειο από την ανακάλυψη των λειψάνων τους, οι αρχές ανακοίνωσαν δημόσια της ταυτότητες του ζευγαριού στο κοινό. Μέχρι τότε, η Ντόνα είχε την ελπίδα ότι ο γιος της ήταν ακόμα ζωντανός.

Οι οικογένειες και των δύο αποθανόντων ταξίδεψαν στο Χιούστον για να δουν τον τόπο που βρέθηκαν τα πτώματα και τους τάφους τους. Σύμφωνα με τον Λες Λιν, τον αδερφό της Τίνα, και οι δύο οικογένειες συμφώνησαν να ταφεί το ζευγάρι μαζί.[21]

Η εξαφάνιση της Χόλι Μαρί Κλουζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αναγνώριση των σορών του Ντιν και της Τίνα, οι αρχές έμαθαν για την ύπαρξη της κόρης τους. Έτσι η έρευνα στράφηκε κυρίως στην εύρεση της εξαφανισμένης κόρης τους.[25] Ήταν γεγονός ότι το σώμα του μωρού δεν ανακαλύφθηκε μαζί ή κοντά στα λείψανα του ζευγαριού. Ούτε όμως είχε εμφανιστεί καμία περίπτωση παιδιού που να ταίριαζε στις συνθήκες εξαφάνισης της μικρής.

Διατυπώθηκαν αρκετές θεωρίες σχετικά με το πού βρισκόταν η Χόλλυ Μαρί. Για παράδειγμα ειπώθηκε ότι το μικρό της σώμα είχε παρασυρθεί από οδοκαθαριστές ή ότι αυτό είχε φαγωθεί από τα άγρια ζώα της περιοχής ή ότι οι ερευνητές δεν ερευνήσαν σωστά την περιοχή. Όπως και να είχαν τα πράγματα, η αστυνομία με βάση τα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο ήταν το μωρό να είχε απαχθεί από τους δολοφόνους.

Εκτός από την αστυνομία, η γενεαλόγος Άλισον Πίκοκ μαζί με τους συνεργάτες της και την οικογένεια Κλουζ συνέχισαν να αναζητούν την Χόλλυ.[26] Για να βρουν νέα στοιχεία, δημοσίευσαν την υπόθεση του παιδιού στο κοινό. Επιπλέον ένα σκίτσο με βάση την τελευταία φωτογραφία του μωρού, απεικόνιζε την Χόλλυ ως ενήλικη και διανεμηθεί στον Τύπο. Αρκετές γυναίκες από όλη τη χώρα είδαν τον εαυτό τους σε αυτή την ψηφιακή απεικόνιση και επικοινώνησαν με την υπηρεσία, ισχυριζόμενες ότι είναι η Χόλλυ. Η γενεαλόγος τις εξέτασε όλες και τις απέκλεισε.

Η ανακάλυψης της Χόλλυ Μαρί Κλουζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ερευνητές έλαβαν μια σημαντική πληροφορία, η οποία ανέφερε ότι η Χόλλυ Μαρί αφέθηκε σε μια εκκλησία στην Αριζόνα την περίοδο της δολοφονίας των γονιών της από δύο ξυπόλητες γυναίκες με λευκά ράσα, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι ήταν μέλος μιας νομαδικής θρησκευτικής ομάδας. Ενώ η έρευνα για την κόρη συνεχιζόταν, η αστυνομία άρχισε να πιστεύει ότι αν ήταν ζωντανή, δεν θα γνώριζε την ταυτότητα της ή το παρελθόν της, κάτι που τελικά αποδείχτηκε αληθινό. Μετά από πολύ προσπάθεια ερευνάς και αναζήτησης μέσω DNA, η Χόλλυ Μαρί βρέθηκε ζωντανή στην Οκλαχόμα σε ηλικία 42 ετών στις 7 Ιουνίου του 2022, ημερομηνία που ήταν συμπτωματικά τα γενέθλια του βιολογικού της πατέρα. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν να δουν το πιστοποιητικό γέννησης της, διαπίστωσαν ότι είχε σφραγιστεί λόγω υιοθεσίας. [27]

Ενώ ελάχιστες λεπτομέρειες για τη ζωή της Χόλλυ Μαρί έχουν δημοσιευτεί λόγω σεβασμού προς την ιδιωτική της ζωή, έχει αναφερθεί ότι έζησε μια φυσιολογική ζωή, που περιλάμβανε 20 χρόνια γάμου, από τον οποίο απέκτησε πέντε παιδιά και δύο μικρά εγγόνια. Οι λεπτομέρειες για την παιδική της ηλικία διατηρούνται εμπιστευτικές, καθώς η έρευνα για τον θάνατο των γονιών της είναι ακόμα ενεργή.[28] Ωστόσο, έχει δηλωθεί ότι η θετή οικογένεια της και η εκκλησιά που παρέλαβε το μωρό δεν θεωρήθηκαν ποτέ ύποπτοι για την υπόθεση της. Κανείς δεν είχε γνώση του πως η Χόλλυ βρέθηκε στην κατοχή της νομαδικής θρησκευτικής ομάδας. Παρόλα αυτά εκείνη γνωρίστηκε με τη βιολογική της οικογένεια μέσω του Zoom και αργότερα ταξίδεψε για να τους συναντήσει από κοντά. [29]

Θρησκευτική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1970, τα κινήματα «Jesus freak» ανθούσαν και είχαν ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία νέων λατρειών. Ωστόσο, η προσέλκυση νέων οπαδών μειώθηκε σημαντικά την δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με την οικογένεια Κλουζ, ο Ντιν είχε ιστορικό επαφής με τέτοια κινήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, αλλά απομακρύνθηκε από αυτά όταν γνώρισε την Τίνα Λιν.

Τον Δεκέμβριο του 1980 μια γυναίκα που παρουσιάστηκε ως «Αδελφή Σούζαν» επικοινώνησε με την οικογένεια του ζευγαριού στη Φλόριντα, ισχυριζόμενη ότι ενδιαφέρεται να επιστρέψει το αυτοκίνητο του Ντιν, με την προϋπόθεση ότι θα της έδιναν 1.000 δολάρια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ντιν και η Τίνα δεν είχαν επικοινωνήσει για περισσότερες από αρκετές εβδομάδες με τους δικούς τους. Η οικογένεια συμφώνησε να συναντήσει την άγνωστη γυναίκα και άλλα μέλη της θρησκευτικής της ομάδας στο χώρο που γίνονταν οι αγώνες αυτοκίνητων Daytona Racetrack στη Φλόριντα. Η θρησκευτική ομάδα κανόνισε η συνάντηση να γίνει τη νύχτα. [30] Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αν και άλλες δυο γυναίκες της θρησκευτικής ομάδας ήταν παρούσες, μίλησε μόνο η αδελφή Σούζαν. Στην οικογένεια είπε ότι ο Ντιν και η Τίνα είχαν ασπαστεί την θρησκεία τους και δεν ήθελαν πλέον να έχουν κοσμική επαφή με τις οικογένειες τους. Αυτό αναστάτωσε πολύ τους συγγενείς του ζευγαριού. Όμως όταν αργότερα η Ντόνα Κασάσαντα προσπάθησε να καταγγείλει την μυστηριώδη γυναικά ως ύποπτη για την εξαφάνιση του Ντιν και της Τίνα στις αρχές, ο ισχυρισμός της απορρίφθηκε καθώς οι αρχές πίστεψαν την εκδοχή που είχε μεταφέρει η αδελφή Σούζαν στην οικογένεια του ανδρόγυνου, καθώς η επιστροφή του αυτοκινήτου ήταν απόδειξη ότι η εξαφάνιση του ζευγαριού ήταν οικειοθελής. Οι συγγενείς όμως δεν είχαν πειστεί ότι ο Ντιν και η Τίνα ακολούθησαν την θρησκευτική ομάδα.

Πλέον πιστεύεται ότι οι δολοφονίες του ζευγαριού έλαβαν χώρα μεταξύ του Οκτωβρίου του 1980 και του Ιανουαρίου του 1981. Επιπρόσθετα είναι σχεδόν δεδομένο ότι το αυτοκίνητο του ανδρόγυνου επιστράφηκε σκόπιμα για να μειωθούν οι πιθανότητες επίσημης έρευνας. Επίσης οι αρχές θεωρούν ότι τα άτομα της ίδιας θρησκευτικής ομάδας άφησαν αργότερα τη Χόλλυ στην εκκλησία στην Αριζόνα. Αυτός ο ισχυρισμός ισχυροποιήθηκε όταν μαθεύτηκε ότι τα μέλη της ίδιας θρησκείας είχαν αφήσει άλλο ένα μωρό στο παρελθόν, σε επιχείρηση με πλυντήρια ρούχων αυτοεξυπηρέτησης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι αυτή η ομάδα ζούσε νομαδικά γύρω από τις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. [31] Οι πεποιθήσεις τους αφορούσαν τον χωρισμό ανδρών και γυναικών, τη χορτοφαγία και τη μη χρήση δερμάτινων ειδών. [32]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Woman known as 'Baby Holly' found alive 40 years after her parents were killed in Houston». ABC13 Houston (στα Αγγλικά). 9 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  2. Families Plea for Help Solving Cold Cases: Baby Holly's Family Honoring Dean and Tina Clouse by Fundraising for Doe Identifications and Helping Other Victims. Δελτίο τύπου.
  3. Olsen, Lise (2 Μαρτίου 2022). «Who Killed Texas Couple Dean and Tina Clouse—and Where Is Their Baby?». The Texas Observer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  4. «Biological family of 'Baby Holly' speaks about finding her four decades later». ABC13 Houston (στα Αγγλικά). 11 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  5. «Baby Holly Cold Case: Woman Found Alive 40 Years After Harold Dean Clouse Jr. Killed Tina Gail Linn Clouse in Houston, Texas - World Time Todays» (στα Αγγλικά). 9 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  6. «Couple murdered in Houston in 1981 identified; daughter, now 41, still missing». NBC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  7. «Search in Texas murder case finds missing child, now age 42». Dallas News (στα Αγγλικά). 10 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  8. «How Holly Marie Clouse Was Found 40 Years After Vanishing». Peoplemag (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  9. «'Baby Holly,' missing child of Florida couple murdered in 1981, found alive at age 42». NBC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  10. Miranda, Gabriela. «Remains of Houston couple found in 1981 finally identified. But their child, now 41, is still missing». USA TODAY (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2022. 
  11. «40-year cold case solved ... partially. Where is 1-year-old Hollie Marie Clouse?». khou.com (στα Αγγλικά). 12 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2022. 
  12. «Search in Texas murder case finds missing child, now age 42». My Suncoast (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  13. Olsen, Lise (28 Νοεμβρίου 2011). «Investigators hope DNA provides answers in 30-year-old murder». Chron (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022. 
  14. «476UFTX». www.doenetwork.org. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022. 
  15. «753UMTX». www.doenetwork.org. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022. 
  16. «Holly Clouse: Missing Texas infant found alive more than 40 years after parents' murders». FOX13 News Memphis (στα Αγγλικά). 9 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022. 
  17. Worley, Debra. «Missing baby found alive more than 40 years after parents found killed in woods». WDTV (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  18. «Her parents were murdered in the '80s. She vanished. 42 years later, 'Baby Holly' has been found». Deseret News (στα Αγγλικά). 14 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  19. «Who is Hollie Marie? Genealogists search for woman whose parents were killed in 1980». KHOU 11 (στα Αγγλικά). 19 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  20. «40-year cold case solved ... partially. Where is 1-year-old Hollie Marie Clouse?». KHOU 11 (στα Αγγλικά). 12 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  21. 21,0 21,1 «Families of murdered couple identified after four decades travel to Houston to visit site where remains found». khou.com (στα Αγγλικά). 9 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022. 
  22. «1981 Murdered Couple Identified, But Questions Remain about Missing Baby». www.forensicmag.com (στα Αγγλικά). 17 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022. 
  23. Barned-Smith, St John (11 Ιανουαρίου 2022). «After 40 years, a murdered Houston couple has finally been identified. Where is their missing baby?». Houston Chronicle (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  24. 1981 Murdered Harris County John & Jane Doe Identified After 40 Years Leads to Discovery Their Baby, Now Age 41, is Missing. Δελτίο τύπου.
  25. KWTX Staff. «Texas couple murdered in 1981 identified; baby, now 41, is still missing». KWTX (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  26. «Religious group linked to disappearance of 'Baby Holly Marie' 40 years ago, Texas AG's Office says». khou.com (στα Αγγλικά). 9 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022. 
  27. Barned-Smith, St John (16 Ιουνίου 2022). «How did investigators find 'Baby Holly'? It all came down to a spelling question». Houston Chronicle (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2022. 
  28. Olsen, Lise (9 Ιουνίου 2022). «An Astonishing ID: Baby of Couple Murdered in 1981 Finally Found». The Texas Observer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022. 
  29. Barned-Smith, St John (9 Ιουνίου 2022). «42 years later, a murdered Texas couple's missing baby has finally been found». Houston Chronicle (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  30. Mark, Julian (10 June 2022). «A baby vanished after her parents' murder in the '80s. She's been found.». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/nation/2022/06/10/baby-holly-alive-texas-cold-case/. 
  31. «Religious group linked to disappearance of 'Baby Holly Marie' 40 years ago, Texas AG's Office says». KHOU 11 (στα Αγγλικά). 9 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  32. Torchinsky, Rina (2022-06-10). «A baby who went missing after her parents' death over 40 years ago is found alive» (στα αγγλικά). NPR. https://www.npr.org/2022/06/10/1104119057/baby-holly-found-alive-over-40-years-after-parents-turned-up-dead-in-houston. Ανακτήθηκε στις 2022-10-16.