Δολοφονία της Γιάρα Γκαμπιράσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γιάρα Γκαμπιράσιο (ιταλικά: Yara Gambirasio) (21 Μαΐου 199726 Νοεμβρίου 2010), ήταν μια 13χρονη Ιταλίδα που δολοφονήθηκε πιθανόν το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου 2010.[1]

Η εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18:44 στις 26 Νοεμβρίου 2010, η Γιάρα Γκαμπιράσιο θα φύγει από το αθλητικό κέντρο στο Μπρεμπάτε Ντι Σόπρα, (κωμόπολης του Μπεργκάμο) αλλά ποτέ δεν φτάνει στο σπίτι της, σε απόσταση 700 μέτρων. Η οικογένειά της μετά από 11 λεπτά θα ειδοποιήσει την Ιταλική αστυνομία και θα δηλώσει την εξαφάνιση της Γιάρα. Παρά την μεγάλη κινητοποίηση των Ιταλικών αρχών και με την συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών για την αναζήτησή της η Γιάρα θα βρεθεί δολοφονημένη μετά από τρεις μήνες στις 26 Φεβρουαρίου 2011, μέσα σε ένα χωράφι, από έναν αερομοντελιστή στο Chignolo d'Isola, 10 χιλιόμετρα από το Μπρεμπάτε Ντι Σόπρα.

Το σώμα έφερε πολλαπλές επιφανειακές τομές, ενδεχομένως να έγιναν από ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα καρφί ή ένα μαχαίρι, και ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι. Τον Αύγουστο του 2011, η τελική έκθεση αυτοψίας δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει και δεν είχε εξακριβωθεί καν η ακριβής αιτία του θανάτου της, αλλά διαρρεύσαν λεπτομέρειες από την ιατροδικαστική έρευνα κάνοντας λόγο ότι ο θάνατος προκλήθηκε από το συνδυασμό ενός χτυπήματος στο κεφάλι (όπως από πτώση σε σκληρή επιφάνεια ή να χτυπήθηκε με μια πέτρα), και τουλάχιστον από έξι πληγές κοπής (καμιά θανατηφόρα) και την χαμηλή θερμοκρασία. Από την αυτοψία δεν φάνηκε ότι η Γκαμπιράσιο είχε βιαστεί.

Οι Έρευνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος ύποπτος ήταν ένας νεαρός Μαροκινός άνδρας, ο οποίος συνελήφθη μετά από ένα σχόλιο που έκανε. Ήταν μεταφραστικό λάθος, οπότε στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Μετά από ένα ίχνος από γενετικό υλικό που λήφθηκε από το παντελόνι του θύματος, οι ιατροδικαστικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα συγκρίνουν περίπου 22.000 DNA ατόμων αναζητώντας τον ύποπτο με το οποίο θα ταίριαζε το DNA, που αναφέρονταν ως «Αγνώστος 1» (ψευδώνυμο που δόθηκε από τους ερευνητές στον δολοφόνο της Γκαμπιράσιο).

Στις 16 Ιουνίου 2014, ο Ιταλός οικοδόμος που ζούσε και εργάζονταν στην περιοχή, Μασίμο Τζιουσέπε Μποσέτι, συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι είναι ο δολοφόνος της Γκαμπιράσιο, κυρίως λόγω του DNA που ταίριαξε με τον «Αγνώστο 1». Ενώ ο πατέρας του Μποσέτι, Τζιουσέπε Γκουερινόνι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1999, αναγνωρίστηκε σχετικά γρήγορα με το DNA. Η αναζήτηση για τον πραγματικό ύποπτο ήταν πολύ μεγαλύτερη και πολύπλοκη, επειδή ο Μποσέτι ήταν νόθος γιος του Γκουερινόνι (ένα γεγονός το οποίο ήταν προφανώς εντελώς άγνωστο σε οποιονδήποτε άλλον στην οικογένεια του Γκουερινόνι). Ο ύποπτος έγινε βασικός στόχος των ερευνών αφού και η μητέρα του είχε κάνει τεστ για το DNA και οι δοκιμές έδειξαν ότι πιθανόν ο ύποπτος ήταν ένας από τους γιους της.

To DNA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μποσέτι κατά την διάρκεια της σύλληψής του αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στην δολοφονία της Γκαμπιράσιο και δήλωσε την αθωότητά του, λέγοντας ότι έπασχε από ιγμορίτιδα και ότι κάποιος είχε κλέψει εργαλεία της δουλειάς του, μεταξύ των οποίων ένα μαχαίρι, ένα σουβλί και ένα μυστρί, πιθανώς το αίμα του βρίσκοταν πάνω σε κάποιο από τα εργαλεία που του εκλάπησαν και ότι το δείγμα του DNA που βρέθηκε στο σώμα της Γκαμπιράσιο κατασκευάστηκε από τις αρχές με σκοπό την ενοχοποίησή του. Η αστυνομία υποστήριξε ότι το δείγμα DNA που βρέθηκε στην Γκαμπιράσιο ήταν «εξαιρετικής ποιότητας». Ο Μποσέτι αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα μιας ομολογίας, παρά την ενδεχομένη καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. Η σύζυγός του επιβεβαίωσε το άλλοθι του για το που βρίσκονταν την ημέρα της δολοφονίας της Γκαμπιράσιο, αλλά οι αρχές δεν πείστηκαν.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο επιστημονικός σύμβουλος ανέφερε στο δικαστήριο ότι το μιτοχονδριακό DNA του «Αγνώστου 1» μπορεί να μην ταιριάζει με αυτό του Μποσέτι και ότι θα μπορούσε να υπάρχει η πιθανότητα σφάλματος. Σύμφωνα με τις φήμες που υπήρχαν ήδη από τον Ιούλιο του 2013, το DNA δεν έδειξε αντιστοιχία με τη γενετική μητρική γραμμή του Μποσέτι (ένα γεγονός που εξηγείται με ένα σφάλμα σύγκρισης ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα). Αν ο Μποσέτι δείχνει να είναι ο γιος του Γκουερινόνι, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες ακόμα και για τον πυρήνα του DNA. Ο επιστημονικός σύμβουλος αρνήθηκε, ωστόσο, να αμφισβητήσει τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως του ζήτησαν οι δικηγόροι του Μποσέτι, που επαναλάμβαναν πολλές φορές το αίτημα για την αποφυλάκιση του πελάτη τους. Ένας από τους δικηγόρους του Μποσέτι είπε ότι «υπάρχει μια προφανής ανωμαλία, το μιτοχονδριακό DNA δεν ταιριάζει με το πυρηνικό DNA. Αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μας κάνει να θέσω ένα ερώτημα: αν η όλη διαδικασία που οδήγησε στην ταυτοποίηση του DNA έχει γίνει με την πιο απόλυτη ορθότητα ή όχι».

Καταδίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Ιουλίου του 2016 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Μπεργκάμο καταδίκασε τον Μάσιμο Μποσέτι σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία της Γιάρας Γκαμπιράσιο.

Στις 12 Οκτωβρίου 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την προσφυγή των δικηγόρων υπεράσπισης και επιβεβαίωσε την ποινή της φυλάκισης του Μποσέτι.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δολοφονία της 13χρόνης Γιάρα Γκαμπιράσιο». Theguardian.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)
  2. «Επιβεβαιώθηκε η ισόβια κάθερξη στον Μποσέτι για την δολοφονία της Γκαμπιράσιο». Ilmessagero.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019.  (Ιταλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]