Διμετρόδοντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Απεικόνιση του Διμετρόδοντα

Ο Διμετρόδοντας είναι ένα γένος σαρκοφάγου θηλαστικόμορφου ερπετού που έζησε την Πέρμια περίοδο, 280-265 εκατομμύρια χρόνια πριν. Συγγενεύει περισσότερο με τα θηλαστικά παρά με τις σαύρες. Ήταν ένας πελυκόσαυρος. Τα απολιθώματά του βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ έχουν ανακαλυφθεί πατημασιές του στο Νέο Μεξικό.


Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απολιθωμένος σκελετός Διμετρόδοντα

O διμετρόδοντας ήταν την εποχή του το κορυφαίο αρπακτικό. Έφτανε σε μήκος τα 3 μέτρα. Το όνομά του προέρχεται από τα δύο διαφορετικών ειδών δόντια του, κάτι που συμβαίνει στα θηλαστικά και όχι στις σαύρες. Είχε τέσσερα πόδια, τα οποία εξείχαν στο πλάι του σώματος, μεγάλη ουρά και θα πρέπει να περπατούσε σαν σαύρα.

Πτερύγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό του Διμετρόδοντα ήταν το εντυπωσιακό πτερύγιο στην πλάτη, κάτι που έχουν και άλλοι πελυκόσαυροι. Το πτερύγιο ήταν πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία και πιθανώς χρησίμευε για την ταχύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dimetrodon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).