Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο
Συγκρότηση 1886
Περιοχή Παγκόσμια
Μέλη Flag of England.svg Αγγλία
Flag of Scotland.svg Σκωτία
Flag of Wales.svg Ουαλία
Ulster banner.svg Β. Ιρλανδία
ΦΙΦΑ

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (αγγλικά: International Football Association Board - IFAB) είναι ο οργανισμός ο οποίος καθορίζει τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο αποτελείται από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας, Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας, Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας και Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), οι οποίες ήταν οι τέσσερις πρώτες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που δημιουργήθηκαν και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Από μία ψήφο έχουν οι τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ η FIFA έχει συνολικά τέσσερις ψήφους.[1] Οι αποφάσεις του IFAB πρέπει να εγκρίνονται από τα 3/4 των ψήφων, το οποίο μεταφράζεται σε έξι ψήφους. Έτσι, η έγκριση της FIFA είναι απαραίτητη για τη να παρθεί όποιαδήποτε απόφαση του IFAB, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τους Κανονισμούς του Παιχνιδού, αφού πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει επίσης η προϋπόθεση της απαρτίας: πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε μέλη, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι η FIFA, για να προχωρήσει μια συνάντηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The IFAB: How it works» (στα Αγγλικά). ΦΙΦΑ. http://www.fifa.com/aboutfifa/organisation/ifab/aboutifab.html. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2013.