Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας
Είδοςβιβλιοθήκη και Κινητή Βιβλιοθήκη
ΧώραΕλλάδα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας ιδρύθηκε το 1953 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συμβολή της Μητροπόλεως Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Δράμας και τέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δράμας.[1][2] Η αρχική συλλογή της αποτελούνταν από δωρεές ανθρώπων του πνεύματος αλλά και από απλούς πολίτες που θέλησαν να ενισχύσουν την βιβλιοθήκη. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο το 1998 μετατράπηκε από Δημόσια Βιβλιοθήκη σε Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, διευρύνοντας το ρόλο και τις αρμοδιότητες της και απευθύνεται στο ευρύ κοινό που την επισκέπτεται και κύριος σκοπός της είναι να καλύπτει τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, να τους παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στον δήμο και την περιφέρεια με προώθηση της γνώσης, της μόρφωσης και του πολιτισμού. Η συλλογή της καλύπτει όλο το φάσμα της γνώσης και αποτελείται από περίπου 61.200 τόμους βιβλίων και 12.850 τόμους περιοδικών, λογοτεχνικών, επιστημονικών, λαογραφικών, οικολογικά, διακόσμησης, υγείας, κλπ. Για την ταξινόμηση του υλικού της χρησιμοποιεί το Διεθνές Ταξινομικό Σύστημα Dewey (DDC).[3][4] Παράλληλα, οργανώνεται και εμπλουτίζεται βάσει των αναγκών των χρηστών της και απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη παρέχει τις εξής χρήσιμες υπηρεσίες στους χρήστες της για την εξυπηρέτηση τους:[5][6][7]

  • Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης (1ος όροφος). Στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης υπάρχουν 11 θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για να έχουν οι χρήστες της βιβλιοθήκης πρόσβαση στις υπηρεσίες Διαδικτύου. Παράλληλα, έχουν εγκατασταθεί 2 σταθμοί εργασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση τους και την πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης.
  • Τα Οπτικοακουστικά Τμήματα (1ος όροφος). Αποτελείται από DVD, CD-ROMs, παιδικές ταινίες, ταινίες ενηλίκων, ιστορικά, National Geographic, ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.λπ., υλικό το οποίο οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εντός της βιβλιοθήκης και δεν μπορούν να το δανειστούν.
  • Το Παιδικό-Εφηβικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης (1ος όροφος). Το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και διαμορφωμένο για παιδιά, με σκοπό την ενημέρωση, μελέτη και ψυχαγωγία τους είτε με κάποιο βιβλίο ή με επιτραπέζιο παιχνίδι κ.ά.
  • Το Τμήμα ΕφημερίδωνΠεριοδικών (2ος όροφος). Σε αυτό το τμήμα υπάρχουν εφημερίδες, από τον τοπικό κυρίως τύπο, καθώς και κάποια τεύχη της εφημερίδας «Μακεδονία».
  • Το Δανειστικό Τμήμα Ενηλίκων (2ος όροφος). Μέσω αυτού του τμήματος τα εγγεγραμμένα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν βιβλία ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να δανειστεί έως 4 βιβλία για 15 ημέρες και σε περίπτωση που χρειάζεται και άλλο τα βιβλία, μπορεί να προχωρήσει σε ανανέωση για άλλες 15 ημέρες.
  • Διαδανεισμός υλικού. Μέσω της υπηρεσίας του διαδανεισμού ο χρήστης μπορεί να παραγγέλλει και να δανειστεί υλικό από άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες εφόσον δεν διατίθεται σε αυτήν.
  • Το Τμήμα των Δραμινών Βιβλίων και Δραμινών Συγγραφέων (2ος όροφος). Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τοπικό/ιστορικό αρχείο με βιβλία που αναφέρονται κατά κύριο λόγο στη Δράμα και στη γύρω περιοχή.
  • Το Αναγνωστήριο Ενηλίκων - Πληροφοριακό Τμήμα (2ος όροφος). Το αναγνωστήριο παρέχεται για τους χρήστες που θέλουν να μελετήσουν κάποιο τεκμήριο από την συλλογή και να χρησιμοποιήσουν τη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, στο πληροφοριακό τμήμα ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες στο πληροφοριακό υλικό της βιβλιοθήκης (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, λευκώματα, κλπ). που διατίθεται μόνο για επιτόπια χρήση.
  • Τμήμα Σπάνιων Βιβλίων & Παλαίτυπων. Αποτελείται από βιβλία που έχουν εκδοθεί τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα και λόγω της σπανιότητας τους δεν μπορούν να δανειστούν.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη – Βιβλιοαυτοκίνητο. Διαθέτει από το 2005 βιβλιοαυτοκίνητο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο με ράφια και ηλεκτρονικό υπολογιστή και επισκέπτεται άτομα απομακρυσμένης περιοχής και μαθητές που δεν έχουν στη διάθεση τους σχολικές βιβλιοθήκες και έτσι διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτικών.
  • Φωτοτυπίες – Σαρώσεις – Εκτυπώσεις. Δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να εκτυπώσει υλικό και να φωτοτυπήσει αυτό που δεν μπορεί να δανειστεί, εκτός από το σπάνιο υλικό που δεν φωτοτυπείται.
  • Αίθουσα Εκδηλώσεων (ισόγειο). Είναι μία μεγάλη αίθουσα διαμορφωμένη για τις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου: Η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα και Πέμπτη τις ώρες 10:15 - 19:00, ενώ Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 08:00 - 15:30. Το Σαββατοκύριακο είναι κλειστή. Από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου: Η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα τις ώρες 11:00 - 19:00, ενώ από Τρίτη έως Παρασκευή 08:00 - 16:00. Το Σαββατοκύριακο είναι κλειστή.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [Κανονισμός Λειτουργίας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, Στατιστικά στοιχεία βιβλιοθήκης]