Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας
ΤοποθεσίαΚαβάλα, Ελλάδα
Συντεταγμένες40°56′25.3″N 24°24′23.9″E / 40.940361°N 24.406639°E / 40.940361; 24.406639Συντεταγμένες: 40°56′25.3″N 24°24′23.9″E / 40.940361°N 24.406639°E / 40.940361; 24.406639
Ιστότοποςlibrary.kavala.gov.gr

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» αποτελεί μία από τις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1956 [1]με τη συλλογή της να αποτελείται από δωρεές αξιόλογων ανθρώπων καθώς και από αγορές της ίδιας.

Λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο της κοινότητας ανθρώπων και στοχεύει στο να προσφέρει ψυχαγωγία, επαγγελματική βοήθεια και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις στους χρήστες της κοινότητας που καλύπτει αλλά και να φροντίζει για την ανύψωση του μορφωτικού, κοινωνικού και αισθητικού επιπέδου των Δημοτών του δήμου Καβάλας και του νομού.

Παράλληλα, προωθεί τη μελέτη και την έρευνα, εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες των μελών της μέσα από πηγές πληροφόρησης και υπηρεσίες που διαθέτει και επιπλέον, προβάλλει την αίσθηση δημοτικότητας και πολιτισμού με αποτέλεσμα να ανυψώνεται το κύρος, η εικόνα και η φήμη της.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη υπήρχε αρχικά «Αναγνωστήριο των Καπνεργατών» στο Δημοτικό Κήπο, το οποίο συστάθηκε στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα. Το 1930 ιδρύθηκε το αδελφάτο «Μουσείον και Βιβλιοθήκη» στο «εξοχικώ κτιρίω Φάληρω». Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 1939, ενώ την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής έκλεισε και το υλικό της καταστράφηκε.

Η βιβλιοθήκη επανασυστάθηκε το 1956 στηριζόμενη σε δωρεές φορέων και ιδιωτών.[2] Το 1957, κατά την επαναλειτουργία της, η βιβλιοθήκη, έπειτα από αρκετές μετακινήσεις, στεγάστηκε σε κτίριο στην οδό Ομονοίας, ενώ το 1967 πραγματοποιήθηκε η μεταστέγασή της σε κτίριο στην α΄ Πάροδο Ομονοίας. Στις 17 Νοεμβρίου 1984, η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στη Μεγάλη Λέσχη, έπειτα από «λειτουργική κατάληψη» του κτιρίου, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη.

Το Νοέμβριο του 2000, η βιβλιοθήκη μεταστεγάστηκε σε κτίριο της οδού Κασσάνδρου.[2] Έως το 2011 λειτουργούσε υπό τη μορφή ΝΠΔΔ, όταν και περιήλθε στις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας.[2] Το 2012, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ονομάστηκε «Βασίλης Βασιλικός» τιμώντας το γνωστό καβαλιώτη συγγραφέα, ο οποίος δώρισε σε αυτήν ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων.[3]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαθέτει συλλογή σε έντυπη (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες) και ηλεκτρονική (CD, CD ROM) μορφή με περιεχόμενο που καλύπτει όλο το φάσμα της γνώσης αλλά και τοπικής ιστορίας που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα. Παρακολουθεί και εφαρμόζει τη διεθνή και εθνική πρακτική σε βιβλιοθηκονομικά θέματα, συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες, διοργανώνει εκδηλώσεις για την προώθηση του βιβλίου και της επιστήμης γενικότερα και διατηρεί ιστοσελίδες που μπορείτε να επισκεφθείτε όπως επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ιδιώτες που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο κ.ά.

Η συλλογή της περιλαμβάνει υλικό που καλύπτει όλο το φάσμα της γνώσης και περιλαμβάνει 56.000 τόμους βιβλίων, 19 τίτλους τοπικών εφημερίδων, πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες κ.ά.) και τοπική συλλογή με Καβαλιώτικα έντυπα, δηλαδή βιβλία που ο συγγραφέας είναι Καβαλιώτης ή το βιβλίο αναφέρεται στην Καβάλα. Επιπλέον, περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό (ταινίες του National Geographic κ.ά.), συλλογή από παιδικά και εφηβικά βιβλία (παραμύθια, εικονογραφημένες ιστορίες, μυθιστορήματα κ.ά.), βοηθήματα για το μάθημα της έκθεσης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, βοηθήματα για το μάθημα της τεχνολογίας, τοπικές εφημερίδες από το 1926 έως σήμερα καθώς και 67 τίτλους περιοδικών.

Κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ιδιόκτητο τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της Καβάλας. Υπάρχουν επίσης παραρτήματα της σε δύο συνοικίες της πόλης.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασίλης Βασιλικός"». Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών | Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Κώστας Π. Παπακοσμάς. «Μια κατάληψη «δωρίζει» στην Καβάλα την Δημοτική της Βιβλιοθήκη». kavalanews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2015. 
  3. Το όνομα του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού δόθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας iefimerida.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]